Sonbahar hastalıklarına dikkat!
SAĞLIK 13.11.2018 10:05:13 356 0

Sonbahar hastalıklarına dikkat!

Sıcaklıklardaki sert dalgalanmaların insanlardaki bağışıklık sisteminde meydana getirdiği kırılganlığı fırsat bilen virüsler ise adeta çevremizi sarıyor ve birçok kişiyi yatağa düşürüyor.

Sonbaharda pek çok kişinin grip, yüksek ateş, boğazda yanma hissi, öksürük, bronşit, ishal ve alerji ile mücadele etmek zorunda kaldığını söyleyen  İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Meriç Zeydan, ?Vücudumuzun bağışıklık sisteminin zayıfladığı şu günlerde basit ama etkili önlemler alarak mevsim geçişlerini hasta olmadan atlatmak elimizde? diyerek sonbaharda en sık görülen hastalıklardan korunmak için önerilerde bulundu.


En çabuk üst solunum yolları etkileniyor

Mevsim geçişlerinde yaşanan ısı değişimleri üst solunum yolu enfeksiyonlarına zemin hazırlıyor. Vücudun bağışıklık sisteminin zayıflamasıyla beraber burun, sinüsler, farenks, larenks veya bronşlar gibi üst solunum yollarını ilgilendiren akut enfeksiyonlar yaygın hale geliyor. Bu enfeksiyonların hafif ateş, öksürük, hapşırma, yorgunluk ve burun tıkanıklığı gibi belirtilerle kendini gösterdiğini anlatan Dr. Meriç Zeydan, ?Bu enfeksiyonlar genellikle bulaşıcı olduğundan etkileşimin fazla olduğu ortamlarda yakın temastan kaçınmak, el hijyenine dikkat etmek, öksürürken ağzı kapatmak, bulunulan ortamı sık havalandırmak, C vitamini yönünden iyi beslenmek ve hava sıcaklığının değişkenliğini göz önünde bulunduracak şekilde giyinmek gerekiyor? diyor.


Alerjisi olanlar tedbir almalı

Sonbaharda polenlerin ortama dağılması alerjisi olan kişiler için kâbus halini alabiliyor. Alerjik rinit, diğer adıyla bahar ya da saman nezlesinin en sık görülen alerjik hastalıklardan biri olduğunu söyleyen Dr. Meriç Zeydan, bu hastalığın belirtilerini; hapşırma, gözde ve burunda kaşıntı, burun tıkanıklığı ve akıntısı, bazen de baş ağrısı olarak sıralıyor. Dr. Meriç Zeydan, ?Bu gibi durumlarda alınabilecek tedbirler ilaç ve aşı tedavisi olarak sıralanabilir. Ancak ilk ve en önemli aşama alerjiye neden olan etkenlerden mümkün olduğunca uzak durmaya çalışmak olacaktır? diyor.


Depresyon kapınızı çalabilir!

Havaların kötüleşmesiyle beraber açık alanlardan kapalı alanlara geçilmesi, yoğun iş hayatı, gün geçtikçe artan trafik karmaşası insanlarda birtakım ruhsal değişimlere de neden olabiliyor. Dr. Meriç Zeydan, bu gibi değişimlerin ardından yaşanması muhtemel bir depresyondan korunmak için mümkün olduğunca doğayla baş başa olacak şekilde açık havada vakit geçirmeyi, düzenli spor yapmayı, sağlıklı beslenmeyi ve uyku saatlerine dikkat ederek gereğinden fazla uyumamayı öneriyor.


Sindirim sistemi hassaslaşıyor

Mevsim geçişlerinde mide rahatsızlıklarında da bir artış gözleniyor. Nedeni ise bu süreçte nem oranındaki farklılıklar, gün ışığından yararlanılan sürenin azalması ve değişen hava şartlarına vücudun tepki göstermesi. Bunun sonucunda vücutta oluşan strese bağlı birtakım hormonal değişikliklerin asit salınımında artışa neden olduğunu anlatan Dr. Meriç Zeydan, ?Bu sorundan korunmak için sağlıklı ve dengeli beslenmek, düzenli uyumak, stres yaratan ortamlardan kaçınmak ve gün ışığından mümkün olduğunca çok faydalanmak yararlı olacaktır? diyor.


Kronik hastalığı olanlar dikkat!

Üst solunum yolu enfeksiyonlarına karşı risk altında olan KOAH´lılar (Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı), astımlılar ve diyabetlilerin sonbaharda daha da dikkatli olmaları oldukça önemli. Sonbaharda risk altındaki bu kişilerde meydana gelen basit enfeksiyonların çabucak zatürre ve bronşit gibi ciddi alt solunum yolu enfeksiyonlarına dönüşebildiğini söyleyen Dr. Meriç Zeydan, özellikle astım ve KOAH gibi kronik akciğer hastalığı olanları bu aylarda doktorlarına danışarak grip ve zatürre aşılarını aksatmamaları konusunda uyarıyor.(CO)


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

ALZHEIMER’IN 10 ERKEN SİNYALİ!

Her 20 yaş dişi çekilmek zorunda değil, ama…

ANİDEN SİNİRLENME ŞEKER HASTALIĞI BELİRTİSİ OLABİLİR !

YEMEKTEN SONRA UYKUNUZ GELİYORSA DİKKAT !

Tozlu ortam farenjit riskini arttırıyor

AŞIRI C VİTAMİNİ VE PROTEİN BÖBREK TAŞINA YOL AÇIYOR

Uyku sorunlarının en yaygını: İnsomnia

“Çocukların ne derdi var ki diş gıcırdatsın” demeyin!

Adana yeni bir kültür sanat merkezi kazanıyor

DİZ KİREÇLENMESİNİ TETİKLEYEN FAKTÖRLER

PIERCING YAPTIRACAKLARA KÖTÜ HABER: ALERJİK REAKSİYONLARA YOL AÇABİLİR!

Dünya Doktorları: "İnsani Yardım Çalışanlarına Daha İyi Koruma Ve Güvenlik Ortamı Sağlanmalı"

Çocuklarda Diş Sıkma Neyin Habercisi?

“1 yaş altı bebekler ağır kızamık için risk altında!”

Yaş ilerlerken diş sağlığını korumak önemli

BEL VE KAS AĞRILARINDAN KORUNMANIN YOLLARI

D VİTAMİNİ HAKKINDA BİLİNMESİ GEREKEN 9 ÖNEMLİ NOKTA!

Protezine Kavuşan Yağmur, Rektör Prof. Dr. Tuncel’i Ziyaret Etti

"COVID-19’un Eris varyantı kış aylarında yayılabilir"

CİLDE ZARARLI 8 ALIŞKANLIĞA DİKKAT !

EV YAPIMI YOĞURDUN FAYDALARI NELERDİR ?

  • BIST 100

    9079,97%3,10
  • DOLAR

    32,35% 0,15
  • EURO

    34,93% -0,09
  • GRAM ALTIN

    2322,96% 0,18
  • Ç. ALTIN

    3843,45% 0,00
  • Cuma 24.9 ° / 14.2 ° Güneşli
  • Cumartesi 28.3 ° / 15.1 ° Güneşli
  • Pazar 28.3 ° / 15.7 ° Güneşli