Stres ve alkol gastrit nedeni
SAĞLIK 8.07.2019 09:54:33 1458 0

Stres ve alkol gastrit nedeni

İç Hastalıkları, Gastroenteroloji ve Hepatoloji Uzmanı Prof. Dr. Yüksel Gümürdülü, sağlığa birçok yönden zararlı olan alkol ve stresin, gastritin de en önemli nedenleri arasında bulunduğunu belirterek, bu rahatsızlığın mutlaka erken dönemde teşhis edilmes

Prof. Dr. Gümürdülü, aşırı miktarda alkol kullanmanın, özellikle alkol oranı yüksek olanların fazla tüketilmesinin gastrit nedeni olabileceğini ifade etti. Gümürdülü, alkolün aç karnına alınmasının daha fazla zararlı olduğunu, midenin koruyucu tabakasını bozduğunu ve mide asidini daha hassas hale getirdiğini ifade etti. 
Fazla alkol alanlarda gastrit belirtilerinin iştahsızlık, sabah saatlerinde bulantı ve kusmalarla belirti verdiğini vurgulayan Gümürdülü, ?Gastrit, mide ağrısı ve hazımsızlık şeklinde ortaya çıkan bir rahatsızlıktır. Mide içindeki mukoza tabakasının iltihaplanması anlamına gelmektedir. Bu rahatsızlık ihmal edildiğinde ve gerekli tedavi uygulanmadığında mide kanserine bile yol açabilir? uyarısında bulundu. 
Her yaşta görülüyor 
Prof. Dr. Gümürdülü, gastritin, her yaşta görülmekle birlikte genellikle erişkin yaştaki bireylerde ortaya çıktığını belirterek, ?Genç ve ileri yaşlarda farklı tedaviler uyguluyoruz. Özellikle gençlerde, ilaç tedavisi ile mide asidini azaltmaya çalışırız. 40 yaşını geçen kişilerde, teşhis koymak için endoskopi yöntemi uyguluyoruz. Hastanın midesine, ucunda kamera olan ince bir boru ile girip, hastanın midesini görüp, biyopsi alarak teşhisi rahatlıkla koyabiliriz. Bu etkili ve güvenilir bir yöntemdir? diye konuştu. 
Mide, yedikçe genişliyor 
Midenin yedikçe genişleyen bir organ olduğunu ifade eden Gümürdülü, bu nedenle daha az ama sık yemek yenmesi ve lokmaların çok çiğnenmesi tavsiyesinde bulunarak, ?Fazla yemek yemek, midede yanma hissini arttırır. Ayrıca, geceleri yemekten uzak durulmasını öneriyoruz, çünkü mide gece boyunca çalışmaya devam eder ve yorulur. Sindirimin gerçekleşmesi için en az 3 saat gerekir. Bu yüzden uyku ve yemek arasında en az bu kadar süre olmasına dikkat edilmeli? dedi. 
Gümürdülü, akşam saat 8´den sonra katı şeylerin yenmemesi önerisinde bulundu. 
Gastrit için bu besinlerden uzak durun 
Prof. Dr. Gümürdülü, kahve, kola ve çay gibi içeceklerin fazla tüketildiğinde mideye zarar verdiğini, bu nedenle abartıya kaçılmaması gerektiğini belirterek, şöyle devam etti: 
?Bunun yanı sıra portakal suyu da dahil asitli içecekler de midesi hassas olan kişilerde rahatsızlığa neden olur. Ayrıca, kızartma gibi aşırı yağlı yiyecekler mideyi çok yorar, hazmedilmesi güçtür. Bu gıdaların özellikle akşam yemeğinde tüketilmemesi gerektir. Sağlık açısından faydalı olan soğanı da gastriti olanlar için önermiyoruz. Çünkü, soğan mide asidini artıran bir besindir." (Öİ)


Haber Kaynak : İhlas Haber Ajansı

ALZHEIMER’IN 10 ERKEN SİNYALİ!

Her 20 yaş dişi çekilmek zorunda değil, ama…

ANİDEN SİNİRLENME ŞEKER HASTALIĞI BELİRTİSİ OLABİLİR !

YEMEKTEN SONRA UYKUNUZ GELİYORSA DİKKAT !

Tozlu ortam farenjit riskini arttırıyor

AŞIRI C VİTAMİNİ VE PROTEİN BÖBREK TAŞINA YOL AÇIYOR

Uyku sorunlarının en yaygını: İnsomnia

“Çocukların ne derdi var ki diş gıcırdatsın” demeyin!

Adana yeni bir kültür sanat merkezi kazanıyor

DİZ KİREÇLENMESİNİ TETİKLEYEN FAKTÖRLER

PIERCING YAPTIRACAKLARA KÖTÜ HABER: ALERJİK REAKSİYONLARA YOL AÇABİLİR!

Dünya Doktorları: "İnsani Yardım Çalışanlarına Daha İyi Koruma Ve Güvenlik Ortamı Sağlanmalı"

Çocuklarda Diş Sıkma Neyin Habercisi?

“1 yaş altı bebekler ağır kızamık için risk altında!”

Yaş ilerlerken diş sağlığını korumak önemli

BEL VE KAS AĞRILARINDAN KORUNMANIN YOLLARI

D VİTAMİNİ HAKKINDA BİLİNMESİ GEREKEN 9 ÖNEMLİ NOKTA!

Protezine Kavuşan Yağmur, Rektör Prof. Dr. Tuncel’i Ziyaret Etti

"COVID-19’un Eris varyantı kış aylarında yayılabilir"

CİLDE ZARARLI 8 ALIŞKANLIĞA DİKKAT !

EV YAPIMI YOĞURDUN FAYDALARI NELERDİR ?

  • BIST 100

    9079,97%3,10
  • DOLAR

    32,35% 0,15
  • EURO

    34,93% -0,09
  • GRAM ALTIN

    2322,96% 0,18
  • Ç. ALTIN

    3843,45% 0,00
  • Cuma 24.9 ° / 14.2 ° Güneşli
  • Cumartesi 28.3 ° / 15.1 ° Güneşli
  • Pazar 28.3 ° / 15.7 ° Güneşli