TMMOB Sempozyumunda Yine Vurgulandı:  KENTLER, YAĞMA VE TALANA AÇILDI”
GÜNDEM 22.05.2015 12:38:34 360 0

TMMOB Sempozyumunda Yine Vurgulandı: KENTLER, YAĞMA VE TALANA AÇILDI”

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Adana İl Koordinasyon Kurulu'nun (İKK) düzenlediği Adana Kent Sorunları Sempozyumunun üçüncüsü Yaşanabilir Bir Adana Nasıl Mümkündü?!” ana temasıyla Seyhan Oteli'nde başladı.

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Adana İl Koordinasyon Kurulu’nun (İKK) düzenlediği Adana Kent Sorunları Sempozyumunun üçüncüsü “Yaşanabilir Bir Adana Nasıl Mümkündür!” ana temasıyla Seyhan Oteli’nde başladı Sempozyumun açılışında konuşan TMMOB İKK Sekreteri Hasan Emir Kavi, sempozyumda çağdaş, planlı, sağlıklı, güvenli, demokratik, sanayileşen, üreten bir Adana hedefiyle yaşadığımız kentin sorunlarının çözümüne ilişkin uzmanlarca hazırlanan bildirilerin sunulacağını söyledi.

TMMOB Genel Başkanı Mehmet Soğancı da düzenlenen sempozyumların ve yapılan çalışmaların yaşadığımız kentlerin çağdaş toplumlara yakışır biçimde yönetilmediğini gösterdiğini vurguladı. Kentlerin ve yerel yönetimlerin ülke politikalarının doğrudan uygulama alanı olduğunu belirten Soğancı, “Bu nedenle kentler ve yerel yönetimler siyasetin ve sermayenin de ilgi odağındadır. İktidarında üretimden vazgeçerek ülke ekonomisini arazi rantı üzerinden temellendiren AKP, bugüne dek görülmemiş ölçüde, hiçbir insani, hukuki, ulusal ya da evrensel değer ve kural tanımaksızın ülkeyi, kentleri yağma ve talana açarak yeni rant kaynaklarının yaratılmasını sağlamıştır” diye konuştu.

Çukurova Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hasan Fenercioğlu ise sempozyumda 600 sayfayı geçen kitabın kalıcı olacağını söyledi. Adana’nın Türkiye’nin ender şehirlerinden biri olduğuna işaret eden Fenercioğlu, “Tarımla yaşamın iç içe olduğu bir şehir. Her şehirde bu kompozisyonu görmek mümkün değil. Sempozyumun bildiri kitabında birçok konu incelemiş. Yaşamda suyumuzu, havamızı, gıdamızı seçebiliyoruz. Adana’da yaşıyorsak hepimiz aynı havayı soluyoruz. Havayı kirletenlere ceza kesilse de aslında hepimiz cezalandırılıyoruz” dedi.

Seyhan Belediye Başkanı Zeydan Karalar, da “Anız yakımını engellemek gerekiyor ancak anızdan daha çok havaya zarar veren kalitesiz kömür dağıtımının engellenmesi gerekiyor” dedi. Karalar, “Adana, bir tarım kenti olması nedeniyle avantajlıydı ancak göç, kötü imar politikası, kötü idare, dünyanın en güzel şehri olabilecek Adana’yı, en kötü şehirler haline getirdi. Tam ortasından geçen nehir, ovası, dağı, yeşili ve deniziyle önemli bir kent olan Adana, ne yazık ki şansını iyi kullanamadı. Nitelikli göç veriyor, niteliksiz göç alıyor. Adana için bu da bir kan kaybıdır” diye konuştu. Emek ve meslek örgütlerinin başkan ve yöneticileri, siyasi parti temsilcilerinin katıldığı sempozyumun hazırlıkları bir yıl sürmesine rağmen açılışa sadece Seyhan Belediye Başkanı Zeydan Karalar’ın katılması dikkat çekti.

 

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Adana İl Koordinasyon Kurulu’nun (İKK) düzenlediği Adana Kent Sorunları Sempozyumunun üçüncüsü “Yaşanabilir Bir Adana Nasıl Mümkündür?” ana temasıyla Seyhan Oteli’nde başladı.

Sempozyumun açılışında konuşan TMMOB İKK Sekreteri Hasan Emir Kavi, sempozyumda çağdaş, planlı, sağlıklı, güvenli, demokratik, sanayileşen, üreten bir Adana hedefiyle yaşadığımız kentin sorunlarının çözümüne ilişkin uzmanlarca hazırlanan bildirilerin sunulacağını söyledi.

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği’nin (TMMOB), çalışmalarını bilimin ve tekniğin ışığında, bilim insanlarının yol göstericiliğinde ve 60 yılı aşkın birikimiyle yürütmeye kararlı olduğunu ifade eden Kavi, “Birliğimiz, mesleki ve sosyal-kültürel alanda bugün sayısı 400 binleri aşan ülkemizdeki mimar, mühendis ve şehir plancılarını temsil ediyor. Onların hak ve çıkarlarını, halkımızın hak ve çıkarları temelinde korumak, geliştirmek ve mesleki sosyal ve kültürel gelişimlerini sağlamak ve mesleki birikimlerini toplum yararına kullanmalarının zeminini yaratmakla görevlidir. Bu amaçla da meslek alanlarıyla ilgili gelişmelerin ve politikaların, sosyal ve siyasal, ekonomik ve kültürel boyutlarını derinlemesine kavramak, yorumlamak, toplumu bilgilendirmek ve bu politikaların toplum yararına düzenlenmesi için öneriler geliştirmek ve bunların yaşama geçirilmesi için mücadele etmek durumundadır” dedi.

“KİLİT ROLDEKİ SORUNAR DAHA ÖNEMLİ”

Yaşanılan kente ilişkin pek çok sorunla karşı karşıya bulunulabileceğini vurgulayan Kavi, “Ancak bu sorunların çözümünde kilit rolde olanlar yani çözülemediği takdirde diğer sorunların çözülmesini de engelleyen sorunlar daha önemlidir” diye konuştu.
Adana’nın en büyük sorunlarının başında demokrasi eksikliğinin geldiğini dile getiren Kavi, şunları söyledi:

“Yerel siyasetçiler, katılımcı yönetim yaklaşımını ve demokrasiyi esas almalıdır. Kilit önemde diğer bir sorun da; Yerel siyasetin zayıflığıdır. Gerek yerel düzeyde gerek ülke çapında sorunların çözümünde siyaset önemlidir. Siyaset sorunlara çözüm geliştirilen bir zemindir ve zemin olmalıdır. Siyasi partilerimizin yerel örgütleri, kentimizin sorunları ile daha aktif bir şekilde ilgilenmeli ve çalışma yapmalıdır. Kentimizin ve kentte yaşayan vatandaşlarımızın refah ve kalkınması için tüm siyasi parti ve demokratik kitle örgütlerinin, vatandaş gruplarının asgari müşterekler çerçevesinde ortak kent bilinci ile hareket edememesi en büyük problemlerimizin temelini oluşturmaktadır.  Kentimizin sorunlarını çözmekle sorumlu olanlar seçimle yönetime gelmiş olan kişilerdir. Yapılan olumlu işlerin onuru ve mutluluğu seçilmiş yöneticilere aittir. Aynı şekilde, en ucuz maliyeti olan uygulamayı yani uzmanlık görüşümüzü değerlendirmeyip, kıt olan kaynaklarımızı akla ve bilime, halkımızın çıkarlarına uygun kullanmamak ve bundan dola

Sempozyum hazırlığının bir yılda toplam 26 toplantı ve onlarca görüşme ile olgunlaştığını ve sempozyumun iki gün süreceğini belirten Kavi, “Bu 2 gün boyunca burada yapılacak sunumlar, görüş ve değerlendirmeler umut ediyoruz ki, çağdaş, planlı, sağlıklı, güvenli, demokratik, sanayileşen, üreten bir Adana’yı hep birlikte hayata geçirme yolunda çalışmalara ışık tutsun” dedi.

SOĞANCI: “TÜRKİYE, YAĞMA VE TALANA AÇILDI”
TMMOB Genel Başkanı Mehmet Soğancı da düzenlenen sempozyumların ve yapılan çalışmaların yaşadığımız kentlerin çağdaş toplumlara yakışır biçimde yönetilmediğini gösterdiğini vurguladı. Kentlerin ve yerel yönetimlerin ülke politikalarının doğrudan uygulama alanı olduğunu belirten Soğancı, “Bu nedenle kentler ve yerel yönetimler siyasetin ve sermayenin de ilgi odağındadır. İktidarında üretimden vazgeçerek ülke ekonomisini arazi rantı üzerinden temellendiren AKP, bugüne dek görülmemiş ölçüde, hiçbir insani, hukuki, ulusal ya da evrensel değer ve kural tanımaksızın ülkeyi, kentleri yağma ve talana açarak yeni rant kaynaklarının yaratılmasını sağlamıştır” diye konuştu.

Sanayiden eğitim ve sağlığa dek birçok kamu hizmetindeki serbestleştirme, özelleştirmenin bu çerçevede gerçekleştiğini dile getiren Soğancı, şunları söyledi:
“Yerel Yönetim Reformu adı altında yapılan düzenlemelerle belediyeler, il özel idareleri, mahalli idareler ve iller bankasının sunduğu hizmetler piyasaya açılmıştır. KHK ile kurulan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na yeni ve olağanüstü yetkiler devredilmiş ve tanınmış, bakanlığa tüm ülkenin tapusunu istediği gibi kullanma yetkisi verilmiştir. Şehir plancılığı hizmetlerinde kamusal fayda anlayışından vazgeçilmiş, serbestleştirme, ticarileştirmenin aracı haline getirilmiş, rant odaklı projelere teslim edilen kentlerde plansızlık egemen kılınmıştır. Tüm bu sorunlara ve olumsuzluklara karşın, demokratik katılımın sağlandığı yerel yönetimlerin oluşturulması ve çözüm üretilmesi olanaklıdır.”

FENERCİOĞLU: “HAVA KİRLİLİĞİ ÖNLENMELİ”
Çukurova Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hasan Fenercioğlu ise sempozyumda 600 sayfayı geçen kitabın kalıcı olacağını söyledi. Adana’nın Türkiye’nin ender şehirlerinden biri olduğuna işaret eden Fenercioğlu, “Tarımla yaşamın iç içe olduğu bir şehir. Her şehirde bu kompozisyonu görmek mümkün değil. Sempozyumun bildiri kitabında birçok konu incelemiş. Yaşamda suyumuzu, havamızı, gıdamızı seçebiliyoruz. Adana’da yaşıyorsak hepimiz aynı havayı soluyoruz. Havayı kirletenlere ceza kesilse de aslında hepimiz cezalandırılıyoruz. Hava kirliliği konusu artık Adana’nın sorunu olmaktan çıkmalı. İlimizin değerli yöneticilerinin bu konuya önemle eğilmesini diliyorum. Anız yakımına son verilmeli. Kim bu konuda önlem alırsa eminim Adana’ya çok ciddi maddi katkı da sağlamış olacaktır. Anız yakımının önlenmesi sağlığımızı korumamıza yardımcı olacaktır. Kaybedilen sağlığı yeniden kazanmak bazen mümkün olmuyor. Sağlıklı bir Adana’da yaşamak için hepimizin sorumluluğunu yerine getirmesi gerekiyor” diye konuştu.

KARALAR: “RANT HIRSI KENTİ MAHVETTİ”
Seyhan Belediye Başkanı Zeydan Karalar, da “Anız yakımını engellemek gerekiyor ancak anızdan daha çok havaya zarar veren kalitesiz kömür dağıtımının engellenmesi gerekiyor” dedi. Karalar, “Adana, bir tarım kenti olması nedeniyle avantajlıydı ancak göç, kötü imar politikası, kötü idare, dünyanın en güzel şehri olabilecek Adana’yı, en kötü şehirler haline getirdi. Tam ortasından geçen nehir, ovası, dağı, yeşili ve deniziyle önemli bir kent olan Adana, ne yazık ki şansını iyi kullanamadı. Nitelikli göç veriyor, niteliksiz göç alıyor. Adana için bu da bir kan kaybıdır. Sempozyum yerel yönetimler açısından son derece önemli. Çünkü TMMOB bizim adımıza araştırıyor, sorunları ortaya koyuyor ve çözüm yolları da sunuyor. Geçmişe baktığımızda rant ve para hırsı kentleri de mahvetmiş. Bunu Adana ve Seyhan için de söyleyebilirim. Bir kentin geleceğini düşünmek, kenti korumak sadece yerel yönetimlere düşmez, tüm kurum ve kuruluşlar ile şirketler, sivil toplum örgütleri ve bireylere de düşer. Kentimizi topyekün bir koruma altına almak zorundayız” dedi.
Karalar, “Para, rant ve hırsın olmadığı bir zihniyeti Seyhan’da, Adana’da yerleştirmeye çalışıyoruz. Bu konuda biraz başarılı olduk ancak daha yapacak çok işimiz var” diye konuştu.

36 BİLDİRİ SUNULACAK
Sempozyumda; açılış ve kapanış oturumu hariç “Adana’da Kentsel Dönüşüm”, “Çevre Açısından Mevcut Durum ve Geleceğin Planlanması”, “Adana’da Afet Yönetimi”, “Adana’da Gıda Güvenliği”, “Adana’nın Sanayi ve Ticari Durumu ile Geleceği”, “Kentleşme Sürecinde Tarımsal Değişim”, “Adana’nın Sosyo-Kültürel Durumu”, “Adana’da Kent Kültürü” ve “Koruma, Altyapı ve İnsan” konu başlıklarında 9 oturumda toplam 36 bildiri sunulacak. Sempozyumumuz, açılışta tercüman eşliğinde 500 Suriyeli sığınmacıyla birebir görüşme ile hazırlanan özel bir çalışmanın ürünü olan “Suriye’lilerin Adana’daki Durumu – Kapalı Hesap, Açık Kapı Politikasının Sonuçları” ve Birgün Gazetesi Dış Politika Editörü İbrahim Varlı’nın “Suriye’deki Vekâlet Savaşı ve Türkiye’nin Ortadoğu Politikaları” nın tartışmaya açılacağı bir panel ile başlayacak.

FOTOĞRAF SANATÇILARI ÖDÜLLENDİRİLDİ
Ayrıca sempozyum hazırlık süreci kapsamında gerçekleştirilen “Adana Gerçeği” konulu fotoğraf yarışmasında dereceye giren sanatçılara ödülleri takdim edildi.  Açılış konuşmalarının ardından sergi alan 29 fotoğraf hem slayt şeklinde gösterildi, hem de sempozyum süresince fuaye alanında sergilendi. Sempozyumun 2.gününde ise fotoğraf sanatçılarının arşivlerinden faydalanılarak hazırlanan “Fotoğraflarla Eski Adana” konulu bir slayt gösterimi de yapıldı.Adana Kent Sorunları Sempozyumu-III de sunulan bildiriler, ve fotoğraflar kitaplaştırılarak geleceğe taşınacak önemli bir kaynak haline dönüştü. Ayrıca bu yürütme döneminde geçmiş sempozyum bildirileri, fotoğraf yarışması ve sonuç bildirgeleri ve Adana Kent Sorunları Sempozyumu-III’ e ait bildiriler ve sergi alan tüm fotoğraflar dahil tüm çalışmaların, http://www.adanakentsorunlarisempozyumu.org web sitesinde  yer alarak elektronik ortama da taşındığı bildirildi..

Emek ve meslek örgütlerinin başkan ve yöneticileri, siyasi parti temsilcilerinin katıldığı sempozyumun hazırlıkları bir yıl sürmesine rağmen açılışa sadece Seyhan Belediye Başkanı Zeydan Karalar’ın katılması dikkat çekti. 

 


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

Gaziantep'te Gezilmesi Gereken Tarihi Mekanlar

30 Ağustos coşkusu Çukurova’da yaşandı

TMMOB İKK,‘Ülkede, Bölgede, Dünyada Barış’ Her Zaman Şiarımız Olacaktır"

ÇGC,‘Bağımsızlık tutkumuz hiç bitmeyecek’

Prof. Dr. Süleyman İrvan:“Basılı gazeteciliğin bittiğini ilan etmek durumundayız”

“30 AĞUSTOS; DÜŞMAN DEVLETLERE ŞAPKA ÇIKARTTIRAN BÜYÜK ZAFER”

TGF "30 Ağustos, Türk Milleti için varlık nedenidir"

ÇGC,“Hür doğup hür yaşamak çok önemli”

30 AĞUSTOS ZAFERİNİ KAZANAN BAŞKOMUTAN DEMOKRATTIR; O'NUN CUMHURİYETİNİ YIKMAK İSTEYENLERİN DEMOKRATİK MEŞRUİYETİ YOKTUR

ÇYDD Türkiye Cumhuriyeti'nin 100., Büyük Taarruz'un 101. yılını Afyonkarahisar'da Kutladı

ULUSAL VE YEREL MEDYADA ZAFER BAYRAMI SERGİSİ DÜZENLENİYOR

26-30 AĞUSTOS 1922 BAŞKOMUTANLIK MEYDAN MUHAREBESİ:KUTSAL SAVAŞ

Ankara'dan Uçakla Günübirlik Ziyaret Edebileceğiniz Şehirler

KAYMAKAM ATAMALARI GERÇEKLEŞTİ

ÇYDD'DEN AFYON BULUŞMASI

Jeoloji Mühendisleri Odası'ndan deprem açıklaması

JMO’dan “17 Ağustos 1999 Depremi” Açıklaması

ÇGC’de kaynaşma yemeği

TGC: "Gazetecilik tutukluluk nedeni olmaktan çıkarılmalıdır"

ADANA BAROSU’NDAN ‘HAK İHLALİ’ İDDİASI

Enerjisa Enerji ve TEMSA’nın Oyungezer Otobüsü Deprem Bölgesinde

  • BIST 100

    8806,72%-0,01
  • DOLAR

    32,25% 0,26
  • EURO

    35,08% 0,67
  • GRAM ALTIN

    2270,84% 0,79
  • Ç. ALTIN

    3854,72% 0,51
  • Perşembe 24.1 ° / 11.6 ° Güneşli
  • Cuma 24.9 ° / 14.2 ° Güneşli
  • Cumartesi 28.3 ° / 15.1 ° Güneşli