TMMOB:?ŞİDDETE KARŞI YASAL DÜZENLEME İSTİYORUZ?
SAĞLIK 11.07.2017 16:05:27 756 0

TMMOB:?ŞİDDETE KARŞI YASAL DÜZENLEME İSTİYORUZ?

TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Adana Şube Başkanı Semih Karademir ve Adana Veteriner Hekimler Odası Genel Sekreteri Üzeyir Can´la birlikte Çukurova Gazeteciler Cemiyeti´nde basın açıklaması yapan Alparslan, ?Meslektaşlarımızın uğradıkları ve uğramakta ol

TMMOB Gıda Mühendisleri Odası Adana Şube Başkanı Şehmus Alparslan, gıda resmi kontrol görevlilerine yönelen şiddete karşı çıktı.

 Ziraat Mühendisleri Odası Adana Şube Başkanı Semih Karademir ve Adana Veteriner Hekimler Odası Genel Sekreteri Üzeyir Can´la birlikte Çukurova Gazeteciler Cemiyeti´nde basın açıklaması yapan Alparslan,  ?Yaşamımızı sürdürebilmemiz için duyduğumuz en önemli ihtiyaç gıdadır. Gıdadan faydalanırken gıdanın; üretim, taşınma, depolama, işleme satış koşullarının uygunsuzluğu nedeniyle veya hazırlama-tüketim alışkanlıkları gibi değişik nedenlerle zararlı hale gelmemiş olması sağlığımızı sürdürebilmemiz bakımından oldukça önemlidir. Bilindiği gibi ülkemizde Gıda Resmi Kontrolleri, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınca yürütülmektedir. Bakanlık bu çalışmaları kamu görevlisi olarak bünyesinde bulundurduğu Gıda Mühendisleri, Ziraat Mühendisleri, Veteriner Hekimler ve Su Ürünleri Mühendisleri aracılığıyla gerçekleştirmektedir? dedi.

?GIDA PROBLEMLERİ YERİNİ KORUYOR?

Resmi Gıda Kontrol Görevlileri sayısının resmi kontrollerin etkili bir şekilde yürütülebilmesi için gerekli teknik alt yapı ve planlamayla ilgili eksikliklerin zaman zaman taraflarınca dile getirildiğini, bununla beraber mevcut şartlarda Resmi Gıda Kontrol Görevlilerinin tüketici olarak hepimizin güvenilir gıdalarla beslenebilmemiz için görevlerini özverili bir şekilde yerine getirmeye çalıştıklarını gözlemlediklerini belirten Alparslan, açıklamasında şunları söyledi:

?Yine belirtmek gerekir ki ülkemizde gittikçe önem kazanan ve kazandığı önem oranında bazen reel ve bazen de spekülatif gıda problemleri, her geçen gün gündemdeki yerini korumaktadır. Bu problemlerin doğru bir şekilde teşhis edilmesi ve sorunların giderilebilmesinin Bakanlığın, çalışmaları konunun bütün taraflarıyla ortaklaştırması ile mümkün olabileceği yadsınmamalıdır. Gıda alanının tarafları ise üretici, satış, toplu tüketim, depolama, lojistik vb. gıda işletmecileri ve bağlı bulundukları birlik ve odalar, tüketici birlikleri, konu ile ilgili meslek mensuplarının bağlı bulundukları Meslek Odaları, Üniversiteler ve Bakanlığın ilgili birimleridir.

?GIDA İŞLETMECİLERİ TÜKETİCİ OLDUĞUNU UNUTMAMALIDIR?

Gıda ile ilgili problemlerin bütün taraflarca birlikte ele alınarak çözülmesi bir gerekliliktir. Bu gerekliliğin resmi gıda kontrolüne muhatap olan gıda işletmecisi için de geçerli olduğu açıktır. Yani gıda işletmecisi, muhatap olduğu resmi kontrollerin kendi işletmesi ve ürettiği ürün ve/veya hizmetin kalitesine olumlu katkı sağlayacağını bilmelidir. Ayrıca her gıda işletmecisi aynı zamanda bir gıda tüketicisi olduğunu unutmamalıdır. Bir süre önce sosyal medyada paylaşılmış olan bir videoda Adana Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü bünyesinde görev yapan Resmi Gıda Kontrol Görevlilerinin ?adakçı? faaliyeti gösteren bir işletmede maruz kaldığı sözlü şiddet ve sonrasında yine aynı işletmecinin basının huzurunda yönelttiği tehditleri ibretle izledik. Biliyoruz ki sosyal medyaya yansıyan görüntüler Resmi Gıda Kontrol Görevlilerinin günlük olarak karşılaştıkları çeşitli hakaret, sözlü ve bazen fiili şiddetin sadece komuoyuna yansımış olanıdır. Bu görüntüler, görevli arkadaşlarımızın görevlerini hangi şartlarda yerine getirmeye çalıştığını açık bir şekilde gözler önüne getirmiştir. Bu görüntüler aynı zamanda Gıda Resmi Kontrol Görevlilerinin görevlerini rahat bir şekilde yapmasını önleyerek gıda güvenliğinin sağlamasına nasıl engel olunduğunu da bizlere göstermektedir. Gıda güvenliğinin sağlanmasına engel olmak ise bütün toplumun sağlığının riske edilmesine davetiye çıkarmaktır. Bu uygulamanın dolaylı etkisi Halk Sağlığını riske etmektir. Bunun yanı sıra bu görüntüler, görevli arkadaşlarımızın can güvenliklerinin ne derece tehdit altında olduğunu göstermektedir.

?ŞİDDETE KARŞI YASAL DÜZENLEME İSTİYORUZ?

Konu ile ilgili Meslek Odaları olarak meslektaşlarımızın uğradıkları ve uğramakta oldukları bu türden saldırıların bir an önce son bulmasını talep ediyoruz. Açık tehditte bulunan bu işletmeci hakkında hukuki takibatın yapılmasını ve gerekli hukuki yaptırımın uygulanmasını bekliyoruz. Kamu görevlilerinin görevleri başında ve görevleri ile ilgili olarak maruz kaldıkları şiddeti önleyici/caydırıcı yasal düzenlemelerin yapılmasını bekliyoruz. İlimizde son yıllarda kent merkezinde, yerleşim alanları ile iç içe ve sabit mekanlarda canlı hayvan satışı yapıldığını gözlemekteyiz. Bu yerlerde satışa sunulan hayvanlar satış ve kesim için çoğunlukla dar ve kapalı kafeslerde bekletilmektedir. Yerleşim yerlerinde bulunan bu alanlar için gerek çevrede yaşayanlar açısından ve gerekse hayvan refahı açısından düzenleme yapılması ve gerekli önlemlerin alınması gerekliliğini hatırlatmak isteriz. Ayrıca önümüzdeki ay Hükümet ile Kamu Sendikaları arasında gerçekleştirilecek olan Toplu Görüşmelerde Resmi Gıda Kontrol Görevlilerinin yürüttükleri görevlerinin barındırdığı ?İş Riski?nin görülmesi buna bağlı hak ettikleri ?Yıpranma Payı?na mutabakat metninde yer verilmesini bekliyor ve talep ediyoruz.?(VŞ)

 


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

ALZHEIMER’IN 10 ERKEN SİNYALİ!

Her 20 yaş dişi çekilmek zorunda değil, ama…

ANİDEN SİNİRLENME ŞEKER HASTALIĞI BELİRTİSİ OLABİLİR !

YEMEKTEN SONRA UYKUNUZ GELİYORSA DİKKAT !

Tozlu ortam farenjit riskini arttırıyor

AŞIRI C VİTAMİNİ VE PROTEİN BÖBREK TAŞINA YOL AÇIYOR

Uyku sorunlarının en yaygını: İnsomnia

“Çocukların ne derdi var ki diş gıcırdatsın” demeyin!

Adana yeni bir kültür sanat merkezi kazanıyor

DİZ KİREÇLENMESİNİ TETİKLEYEN FAKTÖRLER

PIERCING YAPTIRACAKLARA KÖTÜ HABER: ALERJİK REAKSİYONLARA YOL AÇABİLİR!

Dünya Doktorları: "İnsani Yardım Çalışanlarına Daha İyi Koruma Ve Güvenlik Ortamı Sağlanmalı"

Çocuklarda Diş Sıkma Neyin Habercisi?

“1 yaş altı bebekler ağır kızamık için risk altında!”

Yaş ilerlerken diş sağlığını korumak önemli

BEL VE KAS AĞRILARINDAN KORUNMANIN YOLLARI

D VİTAMİNİ HAKKINDA BİLİNMESİ GEREKEN 9 ÖNEMLİ NOKTA!

Protezine Kavuşan Yağmur, Rektör Prof. Dr. Tuncel’i Ziyaret Etti

"COVID-19’un Eris varyantı kış aylarında yayılabilir"

CİLDE ZARARLI 8 ALIŞKANLIĞA DİKKAT !

EV YAPIMI YOĞURDUN FAYDALARI NELERDİR ?

  • BIST 100

    9693,46%1,77
  • DOLAR

    32,58% 0,35
  • EURO

    34,75% 0,10
  • GRAM ALTIN

    2507,64% 0,95
  • Ç. ALTIN

    4181,01% 0,22
  • Cumartesi 24.8 ° / 13.8 ° false
  • Pazar 25.4 ° / 14.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 25.6 ° / 13 ° Güneşli