?Tüm kentlerde ulaşım ana planı hazırlanmalıdır?
SİYASET 6.11.2018 10:43:31 362 0

?Tüm kentlerde ulaşım ana planı hazırlanmalıdır?

CHP Adana Milletvekili Dr. Müzeyyen Şevkin, Ulaştırma ve Altyapı Bakanına Adana´da yaşanan havalimanı, raylı sistem, ?ölüm yolu´, feribot seferleri, Karataş-Yumurtalık sahilleri, ulaşım ana planı sorunlarını anlattı

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili Dr. Müzeyyen Şevkin, Plan ve Bütçe Komisyonu´nda Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı´nın bütçe görüşmelerinde Adana´nın kanayan yaralarını anlattı.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Mehmet Cahit Turhan´ın da katıldığı toplantıda ölüm yoluna dönüşen Adana-Karataş Yolu, Karataş-Yumurtalık sahilleri, Adana Hafif Raylı Sistem Projesi, Şakirpaşa Havalimanı ve Adana Karataş-Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) feribot seferlerinin akıbetini sorgulayan Dr. Şevkin, kabinenin Adana´nın sorunlarına duyarsız kaldığını vurguladı. Dr. Şevkin, Adana´da ve Türkiye´deki tüm kentlerde kaos haline gelen trafik sorununa neşter vurmak için ulaşım ana planı hazırlanmasının zorunluluğuna işaret etti.

ÖLÜM YOLUNA ÇÖZÜM İSTEDİ

Konuşmasına Eski Başbakan ve CHP´nin Eski Genel Başkanı Bülent Ecevit´i ölüm yıldönümü nedeniyle saygıyla anarak başlayan Dr. Şevkin, Adana-Karataş yolu üzerinde son 4 ay içerisinde 6 kişinin hayatını kaybettiğine dikkat çekti. Onlarca insanın da yaralandığı ve adı ?ölüm yolu´na dönüşen söz konusu yoldaki kazalar, ölümler ve yaralanmalar nedeniyle ailelerin gözlerinde gördüğü acıyı sadece rakamlarla ifade etmekten utanç duyduğunu vurgulayan Dr. Şevkin, Akdeniz, Haydaroğlu,
Seyhan, Havutlu, Doğankent ve Solaklı yerleşim birimleri içerisinden geçen yolda kavşak düzenlemesi, trafik ışıkları, yaya kaldırımı, alt ve üst geçitlerin yapılmadığını kaydetti. Dr. Şevkin, ?Tamamlanmadan geçici kabulü yapılmış olan bu yolda daha kaç insanın ölmesi gerekiyor? Sayın Bakanım, buradan istirham ediyorum, bu yola dikkatinizi çekmek istiyorum? diye konuştu.

?BİRİNCİ SINIF TARIM ARAZİLERİ YOK EDİLİYOR!?

Yapımı yılan hikayesine dönen Yenice Bölgesi´ndeki Çukurova Havalimanı´na da dikkat çeken Dr. Şevkin, ?Dünyanın sayılı 3´üncü büyük tarım toprağı olan Çukurova´da, hem yer altı su seviyesi yüksek hem de 1 santimetrekare toprağın oluşması için yedi yüz elli yıl ile dokuz yüz yıla ihtiyaç olduğunun bilinciyle hareket edilmesi gerekiyor. Çukurova Bölgesel Havalimanı nedeniyle birinci sınıf tarım arazisinin yok edilmesine seyirci kalınmıştır ve Havaalanı henüz tamamlanmamıştır? dedi.

?ŞAKİRPAŞA HAVALİMANI GENİŞLETİLMELİ?
Adana  Şakirpaşa Havalimanı´nın kapatılmak yerine kapasitesinin artırılması ve çehresinin değiştirilmesiyle hem Adana´nın hem de bölgenin yeni bir hüviyet kazanacağını, birinci sınıf tarım toprağının da korunmuş olacağını ifade eden Dr. Şevkin, yine 2006 yılında ?Turizm Teşvik Kanunu´ kapsamına alınan ve Bakanlar Kurulunca kültür ve turizm koruma teşvik bölgesi ilan edilen Karataş-Yumurtalık sahillerinde hiçbir çalışma yapılmadığını söyledi. Dr. Şevkin, ?Ne zamana kadar beklenmesi düşünülüyor? Bu ilçelerin turizme kazandırılması için daha ne bekliyoruz?? sorularını yöneltti.

KARATAŞ-KKTC FERİBOT SEFERLERİ

?2015 yılında Karataş Belediyesi tarafından fizibilite çalışması yapılan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) -Adana Karataş arasında yapılması düşünülen feribot seferlerine ne kadar zaman sonra destek verilmesi düşünülmektedir? Adana ekonomisine önemli bir katkı sağlayacak olan bu feribot seferleri hakkında ne düşünüyorsunuz?? diye sordu.

RAYLI SİSTEME DİKKAT ÇEKTİ
1996 yılında oldukça hatalı projelendirilen ve 1998 yılında yapımına başlanan Adana Hafif Raylı Sistem Projesi´nin de Adanalılara büyük bir külfet oluşturduğunu söyleyen Dr. Şevkin, 22 yıldan bu yana defalarca Cumhurbaşkanı, Başbakan ve Bakanlar düzeyinde söz verilmiş olmasına rağmen raylı sistemin Bakanlığa devrinin gerçekleşmediğini ifade etti.

?TÜRKİYE´DE TRAFİK DÜZENİ KARMAŞIK?

Ülkemizde ve dünyanın pek çok kentinde ulaşımın toplum hayatını etkileyen en önemli unsurların başında geldiğini dile getiren Dr. Şevkin, şunları söyledi:

?Son on altı yıldaki hızlı ve çarpık kentleşme süreci nedeniyle neredeyse tüm Türkiye´deki trafik düzeni bugün karmaşık bir yapıya bürünmüş, trafik kazalarındaki can kayıpları savaştaki can kayıplarını adeta geçmiş durumdadır. Kentlerdeki toplu taşımanın düzensizliği, dar sokaklar, araba parkına ya da ticarethaneye dönüşmüş kaldırımlar? Bütün bu sorunlar yumağı büyümeye devam etmektedir. Şehirdeki insanlarımızın güvenli ve huzurlu yaşamalarını istiyorsak tüm kentlerde ulaşım ana planı hazırlamak zorundayız. Ayrıca ulaşım ana planı çalışması, çevre düzeni planı, nazım imar planı, sakınım planı ve uygulama imar planlarıyla uyum, koordinasyon ve eş güdüm içerisinde olmalıdır. Motorlu taşıt trafiğini kent merkezlerine davet eden uygulamalardan kaçınılmalı, yollarda taşıt yoğunluğunu azaltmak, taşıtlarda yolcu yoğunluğunu artırmak durumundayız. Türkiye´de ulaşım yatırımları toplu taşımacılığa yönlenmeli, tüm kentlerde bisiklet yolları zorunlu hale gelmelidir.?

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Mehmet Cahit Turhan, Dr. Şevkin´in konuşmasının ardından sorulara yazılı olarak yanıt vereceğini dile getirdi.(CO)

 

Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

"TORBACI YAKALAMAKLA UYUŞTURUCU BELASI ÇÖZÜLMEZ"

CHP’Lİ TANAL, "MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI ATAMA SÖZÜNÜ TUTMADI!"

Tülay Hatimoğulları Hatay'daki hava kirliliğini sordu

BAE'den ithalata vergi muafiyeti

Kılıçdaroğlu, 'Filenin Sultanları'nı Kutladı

Erdoğan, 30 Ağustos Zafer Bayramı Özel Konseri ve 100. Yıl Marşı Tanıtım Programına katıldı

CHP Adana İl Örgütü Zafer Bayramını kutladı

Kılıçdaroğlu: "Milletimizin 30 Ağustos Zafer Bayramı'nı Yürekten Kutluyorum"

Ayhan Barut'tan narenciye üreticisi ve ihracatçısı için 3 bin lira destek talebi

Hasan Efe Uyar: "İktidar Vatandaşa 7 Ayda 22 Milyar Ceza Kesti"

Kılıçdaroğlu: “Türkiye Uyuşturucunun Pazarı Haline Geldi"

Emep'li Demir,"işçilere istifa baskısı uygulanıyor"

Mustafa Oğuz Yiğit: “AK Parti'nin Tarım Politikaları Çiftçiyi İflasa Sürüklüyor”

CHP’Lİ SÜMER,“ADANA’DA DEPREMİN YARALARI KAPANMIYOR”

CHP’li Bulut, “Ballı Maaşlara Devam “

“Malazgirt, Anadolu’daki siyasi hükümranlığımızın kapılarını açmıştır”

CHP'li Şevkin'den Hatay için, bakanlara soru yağmuru

Gürer: “Faiz artışı işsizliği tetiklerse, iş kötü…”

Ayhan Barut, anız yangınlarına kesin çözüm istedi

ERDİL DEDEOĞLU CHP CEYHAN İLÇE BAŞKANLIĞINA ADAYLIĞINI AÇIKLADI

  • BIST 100

    8806,72%-0,01
  • DOLAR

    32,25% 0,26
  • EURO

    35,08% 0,67
  • GRAM ALTIN

    2270,84% 0,79
  • Ç. ALTIN

    3854,72% 0,51
  • Perşembe 24.1 ° / 11.6 ° Güneşli
  • Cuma 24.9 ° / 14.2 ° Güneşli
  • Cumartesi 28.3 ° / 15.1 ° Güneşli