TÜRKİYE´DE 7 MİLYON KİŞİ ?NADİR HASTALIKLAR? DAN ETKİLENİYOR
SAĞLIK 1.03.2017 10:57:28 1168 0

TÜRKİYE´DE 7 MİLYON KİŞİ ?NADİR HASTALIKLAR? DAN ETKİLENİYOR

Bir ülkede veya bir coğrafi bölgede genel nüfusa kıyasla az sayıda insanda görülen hastalıklara genel olarak nadir hastalıklar deniyor. Bu amaçla Şubat Ayı´nın son günleri Nadir Hastalıklar günü olarak kutlanıyor.

Bu özel güne dikkat çekmek ve farkındalık oluşturmak amacıyla Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi Çocuk Beslenme ve Metabolizma Bilim Dalı´da bir dizi etkinlik düzenleyerek hasta çocuklar ve onların aileleriyle birlikte gökyüzüne balon uçurdu.

 Etkinlikte ailelerle birlikte bir araya gelen Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi Çocuk Beslenme ve Metabolizma Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Neslihan Önenli Mungan Dünya nüfusunun yüzde 6-8 inin Türkiye´de ise yaklaşık 7 milyon kişinin bu hastalıktan etkilendiğine dikkat çekti. Batı toplumlarına oranla ülkemizde nadir hastalıkların daha sık görüldüğüne vurgu yapan Mungan, bunun sebebinin ise yoğun olarak yaşanan akraba evliliklerinin olduğunu dile getirdi.

Nadir Hastalıkların çoğunun karmaşık yapıya sahip, hayat kalitesini düşüren oldukça hetorojen bir grubu içerdiğini belirten Mungan, bu hastalıkların yaklaşık yüzde 80´i metabolik ve genetik yüzde 20 sinin ise çevresel kökenli olduğunu nadir hastalıkların karakteristik özelliklerinin genellikle sistemik olmaları, yani çoğu organı aynı anda etkileyebilmeleri olduğuna değindi.

Mungan nadir hastalıkların yüzde 65 inin ise cidi ve yıpratıcı bir seyir izlediği uyarısını da yaparak, bu hastalıkların hayatın her döneminde ortaya çıkabilme özelliğine sahip olduklarını belirterek, genelikle ilk bulguların çocukluk döneminde gözlendiğini,bu olguların yüzde 50 sinin 2 yaştan önce belirti vermeye başladığını ve 1 yaş öncesi çocuklarda ölümlerin 1/3 ünden , 1-5 yaş arasında yüzde 10 undan ve 5-15 yaş arasında yüzde 12 sinden sorumlu olduğunu dile getirdi.

Yeterli ve özgün tanı metotları ve sonrasında uygun tedavi ve uygun tbbi bakım ile bir grup hastanın iyileşebildiğine dikkati çeken Mungan, bir grup hastada ise kalıcı ve ilerleyici organ hasarlarının önlenebildiğini ve dolayısıyla çocuk ile ailenin daha geniş kapsamda ise toplumun yaşam kalitesinin önemli derecede arttığına işaret etti.

Ayıraca nadir hastalıkların çoğunda gebelik öncesi ve gebelite tanı olanaklarınıon olduğunun unutulmaması gerektiğine değinen Neslihan Önenli Mungan, bu konuda da Devlet desteğinin önemli olduğunu sözlerine ekledi.

Mungan son alarak hastalık yüzdesinin az olmasının bir gün bu hastalıkla karşılaşılmayacak anlamı taşımaması gerektiğini de söyleyerek, bu konuda farkıdalık yaratacak etkinliklerin son derece önemli olduğunu ifade etti.(CO)

 

 


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

ALZHEIMER’IN 10 ERKEN SİNYALİ!

Her 20 yaş dişi çekilmek zorunda değil, ama…

ANİDEN SİNİRLENME ŞEKER HASTALIĞI BELİRTİSİ OLABİLİR !

YEMEKTEN SONRA UYKUNUZ GELİYORSA DİKKAT !

Tozlu ortam farenjit riskini arttırıyor

AŞIRI C VİTAMİNİ VE PROTEİN BÖBREK TAŞINA YOL AÇIYOR

Uyku sorunlarının en yaygını: İnsomnia

“Çocukların ne derdi var ki diş gıcırdatsın” demeyin!

Adana yeni bir kültür sanat merkezi kazanıyor

DİZ KİREÇLENMESİNİ TETİKLEYEN FAKTÖRLER

PIERCING YAPTIRACAKLARA KÖTÜ HABER: ALERJİK REAKSİYONLARA YOL AÇABİLİR!

Dünya Doktorları: "İnsani Yardım Çalışanlarına Daha İyi Koruma Ve Güvenlik Ortamı Sağlanmalı"

Çocuklarda Diş Sıkma Neyin Habercisi?

“1 yaş altı bebekler ağır kızamık için risk altında!”

Yaş ilerlerken diş sağlığını korumak önemli

BEL VE KAS AĞRILARINDAN KORUNMANIN YOLLARI

D VİTAMİNİ HAKKINDA BİLİNMESİ GEREKEN 9 ÖNEMLİ NOKTA!

Protezine Kavuşan Yağmur, Rektör Prof. Dr. Tuncel’i Ziyaret Etti

"COVID-19’un Eris varyantı kış aylarında yayılabilir"

CİLDE ZARARLI 8 ALIŞKANLIĞA DİKKAT !

EV YAPIMI YOĞURDUN FAYDALARI NELERDİR ?

  • BIST 100

    8806,72%-0,01
  • DOLAR

    32,25% 0,26
  • EURO

    35,08% 0,67
  • GRAM ALTIN

    2270,84% 0,79
  • Ç. ALTIN

    3854,72% 0,51
  • Perşembe 24.1 ° / 11.6 ° Güneşli
  • Cuma 24.9 ° / 14.2 ° Güneşli
  • Cumartesi 28.3 ° / 15.1 ° Güneşli