ÜÇ YILDA BİR AKILLI TELEFON DEĞİŞTİRİYORUZ !
YAŞAM 3.09.2017 11:30:27 603 0

ÜÇ YILDA BİR AKILLI TELEFON DEĞİŞTİRİYORUZ !

Gümrük ve Ticaret Bakanlığının ?İsrafın Boyutunu? inceleyen araştırmasına göre Türk halkının tasarruf yapma oranı yüzde 14´te kaldı, akıllı telefon kullanımı ise yüzde 84´ü buldu. ı

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı ?İsrafın Boyutunu? inceledi; akıllı telefon, otomobil kullanımı ve ekmek israfına ilişkin çarpıcı sonuçlar çıktı. Türk halkının tasarruf yapma oranı yüzde 14´te kaldı, akıllı telefon kullanımı ise yüzde 84´ü buldu. Akıllı telefon sahiplerinin yüzde 7´si yılda bir, yüzde 17´si iki yılda bir akıllı telefonunu değiştiriyor. Ortalama akıllı telefon değişim süresi ise 3,2 yıl olarak hesaplandı.

Türk halkının yüzde 66´sı her gün ekmek satın alıyor, yüzde 96,8´i ambalajsız ekmek tüketiyor ve yüzde 8,6´sı ekmeği çöpe atma eğiliminde.

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci ?Tasarrufa yönelmek sağlıklı büyümenin gereği? dedi, tasarrufun sadece finansal olarak değil, aynı zamanda kullandığımız cep telefonlarından, soframıza gelen ekmeğe kadar israfı önleyerek de yapılabileceğini kaydetti ve tüketicileri uyardı.

?Tüketici İsrafın Boyutlarının İncelenmesi? adıyla yapılan araştırma, 7 bölgeden 26 kent merkezinde, 18-69 yaşa arası bin 650 kişi ile yüz yüze görüşülerek yapıldı.

EKMEK TÜKETİMİ

Araştırmada özellikle her yıl Ramazan ayında sıkça gündeme gelen ekmek tüketimine ilişkin de veriler yer aldı. Türk halkının yüzde 66´sı her gün ekmek satın alırken, yüzde 96,8´i ambalajsız ekmek tüketiyor.

Ambalajsız ekmek satın alanlar bir seferde ortalama 3 adet, ambalajlı ekmek alanlar bir seferde ortalama 1,7 paket ekmek satın alıyor.

Toplumun yüzde 8,6´sı ekmeği çöpe atma eğilimi gösteriyor. Ekmeği çöpe atanlar, haftada kişi başı 226 gr ekmeği tüketmeden çöpe atıyor. Araştırma da ekmek israfının önlenmesi için bilinçlendirme çalışmalarının artırılmasına da dikkat çekildi.

AKILLI TELEFON ÇILGINLIĞI

Araştırmaya göre, Türkiye´de akıllı telefon kullanımı yüzde 84´e ulaşmış durumda. Yüzde 14,7´lik kesim standart cep telefonu sahibi, telefonu olmayan kesim ise yüzde 1.5´te kalıyor.

Akıllı telefon sahiplerinin yüzde 7´si yılda bir, yüzde 17´si iki yılda bir akıllı telefonunu değiştiriyor. Ortalama akıllı telefon değişim süresi ise 3,2 yıl olarak hesaplandı.

YÜZDE 10 İKİ-ÜÇ YILDA BİR OTOMOBİL DEĞİŞTİRİYOR

Araştırmaya göre Türkiye´nin yüzde 27´si otomobil sahibi. Otomobil sahiplerinin yüzde 10´u 2-3 yılda bir otomobilini değiştiriyor, ortalama değişim süresi ise 6,2 yılda bir olarak görülüyor.

TASARRUF YAPMA ORANI YÜZDE 14

Araştırmaya göre tasarruf yapma oranı yüzde 14´te kalıyor. Kamuoyunun yüzde 56´sı gelir yetersizliği nedeniyle, yüzde 26´sı ise borçları olduğu için tasarruf yapamıyor.

Gazete, kitap, dergi için para harcamak, kamuoyunun yüzde 57´si için zorunlu ihtiyaç olarak algılanırken, taksiye binmek, abur cubur tüketmek, dışarıda yemek yemek, tatile gitmek, kültür sanat konularına para harcamak ihtiyaç dışı tüketim olarak görülüyor.

Bakan Tüfenkci araştırmaya ilişkin yaptığı değerlendirmede Türkiye´nin büyüme hedefleri doğrultusunda tasarrufun sağlıklı büyümenin bir gereği olduğuna dikkat çekti ve şöyle konuştu: ?Tasarruf denilince sadece, finansal anlamda yapacağımız birikimi değil aynı zamanda israf boyutundaki tüketimlerimize de ket vurmalıyız. Otellerin açık büfelerinden tutun da, sofralarımızdaki ekmeğe kadar. Türk halkı ?misafir gelir´ endişesiyle bile evde fazladan ekmek bulundurma anlayışına sahip bir toplum. Bu toplumumuzun misafirperverliğini gösteriyor ama öte yandan israfa da kapı aralıyor. Özellikle ekmeğin saklama koşullarına dikkat edilmeli, ihtiyacımız kadar alınmalı ki israfın önüne geçilsin. Aynı şekilde evlerimizde kullandığımız elektrik ve su konusunda da tasarruflu olmalıyız.

İhtiyaç sahiplerini düşünüp ona göre hareket etmeliyiz. Ülkemizin kıt olan kaynaklarını daha verimli değerlendirmeliyiz, çocuklarımıza ve gençlerimize hayatın her alanında israftan kaçınmayı ve tasarruf yapmayı öğretmeliyiz.

Araştırmadan da gördüğümüz üzere akıllı telefon konusunda önlenemez bir tüketim çılgınlığı var. İhtiyaçtan çok, artık modeli göz önüne alınıyor. Bu da beraberinde israfı getiriyor. Gelecek nesillerimiz için israftan uzak durmalı, sağlıklı büyümenin gereğini yerine getirmeliyiz.?


Haber Kaynak : İhlas Haber Ajansı

Rahatlığın Adresi: Adidas

Sevdiklerimize Orkide Hediye Etmenin Anlam ve Önemi

Çocuklar da Stres Neden Olur?

“HÜKÜMLÜ VE YÜKÜMLÜLERİ TOPLUMA KAZANDIRACAĞIZ”

Prof. Dr. Sultan Tarlacı: “Yaratıcı kişiler kuralları sevmez, sınırlarda dolaşır”

Türkiye ve dünyanın ilk tescilli kadın kebapçısı

Farklı ülke numaralarından gelen WhatsApp aramalarına dikkat!

Kendinizi sürekli ‘şişman’ hissediyorsanız dikkat!

SAVAŞ MAĞDURU UKRAYNALI ÇOCUKLAR İBB’NİN MİSAFİRİ OLDU

ARI SOKMASINDA ADRENALİN OTOENJEKTÖRÜ HAYAT KURTARIYOR!

AİLENİZİ KORUMAK SİZİN ELİNİZDE!

ÖFKE KONTROLÜNDE ETKİLİ ÖNERİLER

Prof.Dr. Barış Öztürk ,”Metabolik Otofaji Diyeti İle Kilolara Elveda”

Eyvah Kayınvalidem Geliyor!

Üzüm Tüketmenin 8 Faydası!

Kedi Kumu

Yüksek sıcaklık ve güneş, sürüş güvenliğini tehlikeye atıyor

Olumsuz duygular hissedildiğinde çözüm buzdolabında değil!

VİŞNENİN FAYDALARI SAYMAKLA BİTMİYOR !

"Baharatlı yiyecekler geniz akıntısı sebebi"

10 BİNİ AŞKIN GÖRME ENGELLİYE REHBER OLAN PLATFORM: KÖRÜZ.BİZ

  • BIST 100

    9809,64%0,96
  • DOLAR

    32,58% 0,30
  • EURO

    35,07% 0,29
  • GRAM ALTIN

    2457,40% 0,88
  • Ç. ALTIN

    3991,84% 0,00
  • Cumartesi 31 ° / 16.7 ° false
  • Pazar 35.8 ° / 19.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 30.8 ° / 18.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı