UĞUR DÜNDAR: ? ÇANAKKALE BİR DEVRİN KAPANIP YENİ BİR DEVRİN BAŞLADIĞI YERDİR?
KÜLTÜR SANAT 4.11.2018 17:01:17 775 0

UĞUR DÜNDAR: ? ÇANAKKALE BİR DEVRİN KAPANIP YENİ BİR DEVRİN BAŞLADIĞI YERDİR?

Çukurova Belediye Başkanı Soner Çetin´in daveti üzerine Adana´ya gelen Gazeteci Uğur Dündar, "Çanakkale Destanı ve Dumlupınar Zaferi" konulu paneldeki açıklamaları ilgi ile izledi

Çanakkale Zaferi´nde yaşanılanlardan kesitleri anlattığı konuşmasında, Yazar Yılmaz Özdil´in ´Mustafa Kemal´ isimli kitabındanda, Çanakkale Savaşı sırasında yaşanılan olayların anlattığı bölümleri izleyicilerine aktardı ve   Dumlupınar Zaferi´nin yaşandığı Kütahya´nın Dumlupınar ilçesinin makus talihini yenebilmesi için yapılanları da konuklarıyla paylaştı.

Çanakkale Destanı´nın yazıldığı, din, dil, ırk ayrımı olmaksızın tüm milletin omuz omuza çarpıştığı o günleri anlatan Uğur Dündar şöyle konuştu:

"Hayatımda en iyi bildiğim iki konuyu anlatacağım. Biri Çanakkale Zaferidir. Kişisel anılarımı anlatmadan önce. Benim değerli kardeşim Yılmaz Özdil´in Mustafa Kemal´ kitabında anlattığı Çanakkale´yi okumak istiyorum. ´Çanakkale´de kan durmuyordu. Tıbbi malzeme yetişmiyordu. Kurşun yiyen bacaklar, kollar iple sıkılıyordu. O yoksa çamur kullanılıyordu. Delikler sıvanıyordu.
Kurtlanan yaralarını deniz suyuyla temizlemeye çalışan gazilerimizin feryatları, gecelerin karanlığını yırtıyordu. Daracık alanda binlerce ölü beden yatıyordu. Milyarlarca sinek üşüşmüştü. Kavurucu sıcakta iyice ağırlaşan koku, sinek sürülerini mıknatıs gibi çekiyordu?İçmek için yeterli su yoktu.
Kuyu suyu hastalık getirmekten başka işe yaramıyordu. Yıkanmayı unutmuşlardı.
Bit istilası vardı. Bitler pantolon dikişlerinin arasına saklanıyorlardı, kurtulmak için dikişlerin arasını kor parçalarıyla yakıyorlardı. Battaniyeye bulaştıysa, battaniyeyi yakmaktan başka çare kalmıyordu.  Karıncaları keşfettiler. Bitler karıncalardan kaçıyordu. Gömlekleri karınca yuvasının üstüne serince, tertemiz oluyordu! Anzak eri Steve Moyle, korku filminden farksız olan ?su hatırası?nı şöyle hatırlıyordu: ?Mataralarımızı kuyuya sarkıtırdık. Suda hep garip bir tat olduğunu söylerdik.  Bir gün istihkamcılar geldi, kuyudan aşağıya çengellerini salladılar. Çürümüş bir ceset çıkardılar.?
Çanakkale buydu. Çanakkale bir devrin battığı, yeni bir devrin başladığı yerdir"

Uğur Dündar, Dumlupınar Zaferi ile ilgili de şunları anlattı:

"Benim naciz hayatımda, şu anda bu konuşmayı yapıyor oluşum, aldığım nefesi bile borçlu olduğum bir yer var. Dumlupınar. Başkomutanlık Meydan Muharebesi. O savaş, kazanılmasıydı belki şimdi yoktuk. Belki vardık ama isimlerimiz farklı olacaktı. İşte benim en çok kederlendiğim tarafta burası. Böyle bir zafer kazanılmış, bu zaferden sonra İzmir kurtarılmış. Bu zaferi kazananların anısı Dumlupınar´da unutulmaya terk edilmiş. Öncelikle oraya bir konaklama tesisisin yapılması için çağrıda bulunmaya başladım. Neyse ki CHP´li belediyeler var. Sesimize kulak verdiler. Geçen Pazar Ankara Yenimahalle Belediye Başkanı´nın 4.5 ay gibi kısa sürede inşa ettiği Başkomutan Gazi Mustafa Kemal Misafirhanesi ve Sosyal Tesisi´ni görünce, Belediye Başkanı Fethi Yaşar´ın elini öpesim geldi. Çukurova´nın değerli belediye Başkanı Sayın Soner Çetin, oraya çok önemli araç, gereç ekipmanlar gönderdi. Dumlupınar´ın bir cenaze aracı yoktu. Kütahya´da Dumlupınar ilçesinin adını taşıyan bir üniversite var. Bu üniversitenin tüm ilçelerde bir fakültesi veya yüksekokulu var. Dumlupınar´a bir yüksekokul yapılmasını da Aydın Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Özlem Çerçioğlu´ndan istiyoruz. Özlem Hanım çok başarılı bir belediye başkanı. Tıpkı, Çukurova Belediye Başkanı Soner Çetin gibi."

Dündar´ın yaptığı söyleşinin ardından, Çukurova Belediye Başkanı Soner Çetin, çok değerli panel için Uğur Dündar´a teşekkür ederek, çiçek takdim etti.


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

“STOA FELSEFESİ VE TARSUS'TA STOACILIK”KİTABI ARATOS YAYINLARI’NDAN ÇIKTI

ADANA ALTIN KOZA FİLM FESTİVALİ KISA FİLM FİNALİSTLERİ BELLİ OLDU

ADANA’DA BAĞLAMA GÜNLERİ’NİN İKİNCİSİ GERÇEKLEŞTİRİLİYOR

Düş ve Gerçek Arasında Çareli Çaresiz Çizgiler Kitabı

Sanatçı Selva Özelli Solo Sergisi ile ABD’de

“Doktordan Az Kullanılmış” bu defa bir kitap adı

HÜSEYİN SÖZLÜ, "AĞUSTOS AYI TÜRK'ÜN ZAFER AYIDIR"

İZMİT ALTIN PİŞMANİYE ÖDÜLLERİ SAHİPLERİNE VERİLDİ

ALTIN KOZA FİLM FESTİVALİ ‘’BELGESEL FİLM YARIŞMASI’’ FİNALİSTLERİ BELİRLENDİ

EMEKLİLERİN YENİ ADRESİ ‘EMEKLİ KÜTÜPHANESİ’

İZMİR KULLUK İLE TANIŞIYOR

ALTIN KOZA FİLM FESTİVALİ ULUSAL UZUN METRAJ FİLM YARIŞMASI FİNALİSTLERİ BELLİ OLDU

“Soul Müziğin Diva”sı Imany, 7 Eylül’de Türkiye’de

‘ÇOK YAŞA CUMHURİYET’ ÖDÜLLÜ BESTE YARIŞMASI BAŞVURULARI İÇİN SON HAFTA!

TÜRK RESSAMLARIN LONDRA ÇIKARMASI!

YILDIZ TOZU KARAKTER ANALİZLERİ

"ZAFERİN RENGİ" GÜÇLÜ OYUNCU KADROSU İLE ÇEKİMLER İÇİN GERİ SAYIMA BAŞLADI!

Büyükşehir ve YEDAM’dan bağımlılıkla mücadelede iş birliği

AVRUPA HAREKETLİLİK HAFTASI’NDA TÜM TÜRKİYE "ŞEHRİNİ KEŞFEDECEK- GELECEK ENERJİSİNİ KORUYACAK!”

12. ULUSLARARASI İZMİT PİŞMANİYE, MÜZİK ve DANS FESTİVALİ,25-27 AĞUSTOS’TA

‘’20. GELECEĞİN SİNEMASI’’ YARIŞMASININ JÜRİ ÜYELERİ AÇIKLANDI

  • BIST 100

    9629,68%0,85
  • DOLAR

    32,53% 0,26
  • EURO

    34,66% 0,36
  • GRAM ALTIN

    2499,23% 0,53
  • Ç. ALTIN

    4196,44% 1,04
  • Perşembe 31.6 ° / 17.1 ° Güneşli
  • Cuma 24.9 ° / 15.2 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 24.8 ° / 13.8 ° false