UN Women’dan Çocuk Yaşta, Erken ve Zorla Evliliklere ilişkin Erkeklerin ve Oğlan Çocuklarının Algısı Araştırması
YAŞAM 4.12.2019 11:37:00 3305 0

UN Women’dan Çocuk Yaşta, Erken ve Zorla Evliliklere ilişkin Erkeklerin ve Oğlan Çocuklarının Algısı Araştırması

Türkiye’de Erkeklerin Çocuk, Erken Yaşta ve Zorla Evliliklere İlişkin Algısı Araştırması” gerçekleştirdi. 9 ilde toplam 2857 kişiyle hem nitel hem de nicel yöntemle gerçekleştirilen araştırma, erkeklerin çocuk yaşta, erken  ve zorla evliliklerle ilgili

Birleşmiş Milletler Kadın Birimi (UN Women), Çocuk Yaşta, Erken ve Zorla Evliliklerin Önlenmesi başlıklı BM Ortak Programı kapsamında “Türkiye’de Erkeklerin Çocuk, Erken Yaşta ve Zorla Evliliklere İlişkin Algısı Araştırması” gerçekleştirdi. 9 ilde toplam 2857 kişiyle hem nitel hem de nicel yöntemle gerçekleştirilen araştırma, erkeklerin çocuk yaşta, erken  ve zorla evliliklerle ilgili düşüncelerini ortaya koydu.

Birleşmiş Milletler Kadın Birimi (UN Women), “Türkiye’de Erkeklerin Çocuk, Erken Yaşta ve Zorla Evliliklere İlişkin Algısı Araştırması”nın ilk bulgularını paylaştı. Sosyal Araştırmalar Merkezi (SAM) tarafından gerçekleştirilen araştırma çerçevesinde, Eylül 2019’da Adana, Gaziantep, İstanbul, İzmir, Şanlıurfa, Mardin, Kars, Ağrı ve Niğde illerinde 2532 erkekle anket görüşmeleri yapıldı. Çoğunluğunun erkeklerin oluşturduğu 325 katılımcıyla ise derinlemesine görüşmeler ve odak grup çalışmalarıyla çocuk yaşta, erken ve zorla evliliklerle ilgili temsili düzeyde kişilerin algısı araştırıldı. Araştırma sonuçları 3 Aralık’ta Hilton Otel Ankara’da düzenlenen bir tanıtım toplantısı ile tanıtıldı.

Toplantının açılış konuşmasını yapan UN Women Türkiye Ülke Direktörü Asya Varbanova, Hacettepe Üniversitesi tarafından gerçekleştirilen 2018 Türkiye Nüfus ve Sağlık Araştırması verilerine göre Türkiye’de 18 yaşın altında evlenen kadınların oranının %14.7 olduğunu belirtti. Varbanova şunları söyledi: “Türkiye’de bu konuda yapılan ilk kapsamlı araştırma, erken yaşta ve zorla evliliklerin önlenmesinde erkeklerin rolünün ne kadar önemli olduğunu gösteriyor.”

“Erkeklerin Çocuk Yaşta, Erken ve Zorla Evliliklere İlişkin Algısı” araştırma sonuçlarını SAM Yönetim Kurulu Başkanı Cenap Nuhrat paylaştı. Nuhrat, “Nicel araştırmanın sonucuna göre, araştırma örnekleminin dörtte biri, bir kadının en fazla 15 yaşına kadar çocuk sayılabileceğini düşünüyor. Bu örneklem, temsili düzeyde Türkiye’de 7.5 milyon erkeğe tekabül ediyor. Nitel araştırmanın sonuçlarına göre ise bazı katılımcılar, 12-13 yaşlarında regl olan bir kız çocuğunun ve cinsellikle ilgili dürtüleri belirginleşen bir oğlan çocuğunun aklının evliliğe erecek yaşa geldiğini düşünüyor ” dedi.

Tanıtım toplantısında konuşma yapan Ankara Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Serpil Sancar erken yaşta ve zorla evliliklerin önlenmesinde kamu politikalarının öneminden şu sözlerle bahsetti: “Kamu politikalarının hedef kitlesi kadınlar. Ancak kamu politikalarının erkeklerin algısını değiştirmek gibi bir hedefi de olması lazım. Erken yaşta ve zorla evliliklerin önlenmesinde kamunun kamu yararı bilinciyle devreye girmesi gerektiğini düşünüyoruz.”

AÇEV Babalık Çalışmaları Birimi Direktörü Hasan Deniz ise, babalık ve babaların ailedeki rolüyle ilgili görüşlerini aktararak şunları söyledi: “Araştırmada gördüğümüz en önemli noktalardan birisi, erkeklik ile erken yaşta evlilik arasında bir bağlantı var. Özellikle kız çocukları üzerinde kontrol etme, şekil verme ve tahakküm kurma ile erken yaşta evlilikler konusunda önemli bir ilişki olduğunu düşünüyorum.” Araştırmaya katılan katılımcılara göre ‘erkek olduğunu hissettiren durumlar’ arasında babalık ikinci sırada yer alırken, katılımcılar babalığı yetişkinliğe geçiş aşamalarından biri olarak tanımlamıştır.

İdeal evlilik yaşı 22-25

Araştırmaya göre, katılımcılar kadın ve erkekler için ideal evlilik yaşının 22-25 olduğunu belirtiyor. Katılımcıların %59’u bir erkeğin iş sahibi olduğunda, %53’ü ise bir kadının eğitimini tamamladığında evlilik için hazır olduğunu söylüyor. Katılımcılara göre, bir kadın en geç 20’li yaşlarının ortasından 30’una kadar evlenmelidir, erkekler için ise en geç evlilik yaşı 20’lerin sonlarıdır.

Katılımcıların %19’u çocuk yaşta evlilikler nedeniyle çevresinde eğitimine devam etmeyen en az bir kız çocuğu olduğunu belirtirken, %10’u ise çevrelerinde erken yaşta evlilik nedeniyle eğitimine devam etmeyen bir oğlan çocuğu olduğunu belirtiyor.

Araştırmanın detaylı sonuçları ve derinlemesine analizleri içeren raporu, kamuoyu ile 2020 yılının ilk çeyreğinde paylaşılacak.

“Türkiye’de Erkeklerin Çocuk, Erken Yaşta ve Zorla Evliliklere İlişkin Algısı Araştırması”, Çocuk Yaşta, Erken ve Zorla Evliliklerin Önlenmesi başlıklı BM Ortak Program çerçevesinde UN Women tarafından gerçekleştirildi. BM Ortak Programı, Ocak 2018’den bu yana, UNICEF, IOM, UNFPA, UN Women ve UNHCR tarafından, İsveç Uluslararası Kalkınma İşbirliği Ajansı’nın (SIDA) sağladığı fon desteği ile Ağrı, Ankara, Adana, Gaziantep, Hatay, İzmir, İstanbul, Kars, Kilis, Mardin, Niğde ve Şanlıurfa illerinde yürütülmektedir. BM Ortak Programı, çocuk yaşta, erken ve zorla evliliğin temel sebeplerini ortadan kaldırmayı hedeflerken, hem önleme hem de çocuk yaşta, erken ve zorla evlendirilmiş kişilerin ihtiyaçlarına yönelik çok sektörlü (sağlık, sosyal, psikolojik, hukuki) hizmetlerin sağlanması konusunda işbirliklerini artırmayı amaçlamaktadır. (VŞ)


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

Rahatlığın Adresi: Adidas

Sevdiklerimize Orkide Hediye Etmenin Anlam ve Önemi

Çocuklar da Stres Neden Olur?

“HÜKÜMLÜ VE YÜKÜMLÜLERİ TOPLUMA KAZANDIRACAĞIZ”

Prof. Dr. Sultan Tarlacı: “Yaratıcı kişiler kuralları sevmez, sınırlarda dolaşır”

Türkiye ve dünyanın ilk tescilli kadın kebapçısı

Farklı ülke numaralarından gelen WhatsApp aramalarına dikkat!

Kendinizi sürekli ‘şişman’ hissediyorsanız dikkat!

SAVAŞ MAĞDURU UKRAYNALI ÇOCUKLAR İBB’NİN MİSAFİRİ OLDU

ARI SOKMASINDA ADRENALİN OTOENJEKTÖRÜ HAYAT KURTARIYOR!

AİLENİZİ KORUMAK SİZİN ELİNİZDE!

ÖFKE KONTROLÜNDE ETKİLİ ÖNERİLER

Prof.Dr. Barış Öztürk ,”Metabolik Otofaji Diyeti İle Kilolara Elveda”

Eyvah Kayınvalidem Geliyor!

Üzüm Tüketmenin 8 Faydası!

Kedi Kumu

Yüksek sıcaklık ve güneş, sürüş güvenliğini tehlikeye atıyor

Olumsuz duygular hissedildiğinde çözüm buzdolabında değil!

VİŞNENİN FAYDALARI SAYMAKLA BİTMİYOR !

"Baharatlı yiyecekler geniz akıntısı sebebi"

10 BİNİ AŞKIN GÖRME ENGELLİYE REHBER OLAN PLATFORM: KÖRÜZ.BİZ

  • BIST 100

    8806,72%-0,01
  • DOLAR

    32,25% 0,26
  • EURO

    35,08% 0,67
  • GRAM ALTIN

    2270,84% 0,79
  • Ç. ALTIN

    3854,72% 0,51
  • Perşembe 24.1 ° / 11.6 ° Güneşli
  • Cuma 24.9 ° / 14.2 ° Güneşli
  • Cumartesi 28.3 ° / 15.1 ° Güneşli