KÜLTÜR SANAT 10.11.2017 11:20:59 449 0

"Yaşar Kemal Sanat Günleri" Sona Erdi

"Hemşerimiz Yaşar Kemal" sloganı ile Sergi, drama atölyesi, panel, film gösterimi konser ve söyleşi gibi birçok etkinliğin yapıldığı sanat günlerinde Evrensel Yazarımız Yaşar Kemal´in doğduğu köy olan Hemite´te ziyaret edildi.

Seyhan Belediyesi ile Yaşar Kemal Vakfı birlikteliğinde Adana´da başlayan ve bir aydır devam eden "Yaşar Kemal Sanat Günleri" nin son gününde Evrensel Yazarımız Yaşar Kemal´in doğduğu topraklar olan Hemite Köyü ziyaret edildi. Ziyarette, Yaşar Kemal´in eşi ve Yaşar Kemal Vakfı Başkanı Ayşe Semiha Baban, Sanatçı Zülfü Livaneli, Gazeteci- Yazar Nebil Özgentürk, Seyhan Belediye Başkanı Zeydan Karalar ile birlikte sanat dünyasından ünlü isimler katıldı. Misafirler köylüler tarafından köy girişinde davul zurna eşliğinde karşılandı. Burada bulunan Yaşar Kemal Kültür Evi gezildi. 

"YAŞAR KEMAL, HEYKELİNİN YAPILMASINI İSTEMEDİ"

Yaşar Kemal´in kendi heykelinin yapılmasına karşı olduğunu belirten eşi Ayşe Semiha Baban bunun yerine İnce Memed´in heykelinin yapılmasını tercih ettiğini söyledi. "Yaşar Kemal kendi heykelinin yapılmasını hiç sevmezdi. Burada heykel yapacağız denilice ´İnce Memed´in heykelini yapın´ dedi ve çokta güzel bir heykel yapıldı. Onun önünde resimlerler çekilmişti ve hemen yanımızda da sarı saçlı bir çocuk vardı. Bir geldim ki büyümüş o ve bugün o çocuk çiçek verdi" şeklinde konuştu.

LİVANELİ: YAŞAR KEMAL HEP ARAMIZDA KALACAK

Yaşar Kemal´in dünyanın her yerinde anıldığını belirten Zülfü Livaneli ise kendisinin doğduğu topraklarda anılmasının daha anlamlı olduğunu söyledi. Livaneli, "Yaşar Kemal´i kendi doğduğu büyüdüğü insanların arasında anmak bambaşka bir şey. Sanki şuradan bir yerden gülerek çıkacakmış gibi geliyor. O yüzden hepimiz heyecanlıyız. Yaşar Kemal hep böyle hep aramızda kalacak, bizden sonraki kuşaklarda da..." ifadelerini kullandı.

"TÜRKİYE´NİN BİR HALK KAHRAMANI OLARAK BİNLERCE YIL YAŞAYACAK"

Yaşar Kemal´in önemli bir değerimiz olduğuna vurgu yapan Gazeteci Yazar Nebil Özgentürk´te Yaşar Kemal´in yaşadığı ve yaşaması gerektiğini söyledi. Özgentürk, "Her zaman söylüyorum, bence Yaşar Kemal yaşıyor aramızda, yaşaması gerekir. Yeni kuşaklar bir büyük romancının bu köyde yetişmiş, destan gibi bir kahramanın, nasıl değerlendirildiğini, nasıl ülkenin kahramanı haline geldiğini görüyor. Bence ´Bende Yaşar Kemal gibi olmak istiyorum, onun gibi vicdanlı, onun gibi insan haklarıyla ilgilenmiş, onun gibi dünyaya açılmış bir insan olmak istiyorum´ diyecektir belki 17 yaşındaki bir genç delikanlıya. Bu yüzden Yaşar Kemal her yıl, her gün her saat anılmalı. Yaşar Kemal Türkiye´nin bir halk kahramanı olarak binlerce yıl yaşayacak."

"YAŞAR KEMAL BİR DÜNYA SANATÇISIYDI"

Yaşar Kemal´in Çukurova için, dünya için ayrı bir yeri ve önemi olduğuna vurgu yapan Seyhan Belediye Başkanı Zeydan Karalar, 1 aydır süren etkinliklerle Yaşar Kemal´i andıklarını söyledi. Başkan Zeydan Karalar, "Yaşar Kemal´in Çukurova için çok büyük bir önemi var, tabi dünya içinde öyle. Kendisi bir dünya sanatçısı... Barış insanı, sevgi insanı. Ayrılıkları birleştiren bir yapıya sahip. Bir gün onu anmaya yetmez dedik 1 aydır etkinlik yapıyoruz. Çok sayıda önemli sanatçımız etkinliklere katılarak sanat günlerini daha anlamlı bir hale getirdi. Ben hepsine çok teşekkür ediyorum" ifadeler yer verdi.

FERHAN LİVANELİ ORKESTRASI´NDAN KONSER

Köy ziyaretinin Ardından Adana´ya dönen misafirler Yaşar Kemal Kültür Merkezi´nde "Çukurova Yaşar Kemal" isimli fotoğraf sergisi ziyaret etti. Ferhat Livaneli Orkestrası konser verdi. Konserin bir bölümün de orkestraya Zülfü Livaneli´de eşlik eti.

Nebil Özgentürk´ün moderatörlüğünde Zülfü Livaneli ile söyleşinin de yapıldığı etkinlik  "Yer Demir Gök Bakır" film gösterimi ile son buldu.(CO)


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

“STOA FELSEFESİ VE TARSUS'TA STOACILIK”KİTABI ARATOS YAYINLARI’NDAN ÇIKTI

ADANA ALTIN KOZA FİLM FESTİVALİ KISA FİLM FİNALİSTLERİ BELLİ OLDU

ADANA’DA BAĞLAMA GÜNLERİ’NİN İKİNCİSİ GERÇEKLEŞTİRİLİYOR

Düş ve Gerçek Arasında Çareli Çaresiz Çizgiler Kitabı

Sanatçı Selva Özelli Solo Sergisi ile ABD’de

“Doktordan Az Kullanılmış” bu defa bir kitap adı

HÜSEYİN SÖZLÜ, "AĞUSTOS AYI TÜRK'ÜN ZAFER AYIDIR"

İZMİT ALTIN PİŞMANİYE ÖDÜLLERİ SAHİPLERİNE VERİLDİ

ALTIN KOZA FİLM FESTİVALİ ‘’BELGESEL FİLM YARIŞMASI’’ FİNALİSTLERİ BELİRLENDİ

EMEKLİLERİN YENİ ADRESİ ‘EMEKLİ KÜTÜPHANESİ’

İZMİR KULLUK İLE TANIŞIYOR

ALTIN KOZA FİLM FESTİVALİ ULUSAL UZUN METRAJ FİLM YARIŞMASI FİNALİSTLERİ BELLİ OLDU

“Soul Müziğin Diva”sı Imany, 7 Eylül’de Türkiye’de

‘ÇOK YAŞA CUMHURİYET’ ÖDÜLLÜ BESTE YARIŞMASI BAŞVURULARI İÇİN SON HAFTA!

TÜRK RESSAMLARIN LONDRA ÇIKARMASI!

YILDIZ TOZU KARAKTER ANALİZLERİ

"ZAFERİN RENGİ" GÜÇLÜ OYUNCU KADROSU İLE ÇEKİMLER İÇİN GERİ SAYIMA BAŞLADI!

Büyükşehir ve YEDAM’dan bağımlılıkla mücadelede iş birliği

AVRUPA HAREKETLİLİK HAFTASI’NDA TÜM TÜRKİYE "ŞEHRİNİ KEŞFEDECEK- GELECEK ENERJİSİNİ KORUYACAK!”

12. ULUSLARARASI İZMİT PİŞMANİYE, MÜZİK ve DANS FESTİVALİ,25-27 AĞUSTOS’TA

‘’20. GELECEĞİN SİNEMASI’’ YARIŞMASININ JÜRİ ÜYELERİ AÇIKLANDI

  • BIST 100

    8806,72%-0,01
  • DOLAR

    32,25% 0,26
  • EURO

    35,08% 0,67
  • GRAM ALTIN

    2270,84% 0,79
  • Ç. ALTIN

    3854,72% 0,51
  • Perşembe 24.1 ° / 11.6 ° Güneşli
  • Cuma 24.9 ° / 14.2 ° Güneşli
  • Cumartesi 28.3 ° / 15.1 ° Güneşli