YAZARIMIZ  PROF. DR.FİKRİ AKDENİZ YILIN ÖĞRETMENİ
EĞİTİM 26.11.2019 10:01:00 2657 0

YAZARIMIZ PROF. DR.FİKRİ AKDENİZ YILIN ÖĞRETMENİ

DKM’nin  (Dörtler Kültür Merkezi) “Eğitimden İzler” projesi kapsamında düzenlenen “Eğitimden İzler” adlı etkinlikte  52.eğitim yılını sürdüren Çağ Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Fikri Akdeniz’e, Çağ Yılın Öğretmeni plaketi verildi.

DKM’nin  (Dörtler Kültür Merkezi) “Eğitimden İzler” projesi kapsamında düzenlenen “Eğitimden İzler” adlı etkinlikte  52.eğitim yılını sürdüren Çağ Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Fikri Akdeniz’e, Çağ Üniversitesi Rektörü Ünal Ay tarafından Yılın Öğretmeni plaketi verildi.    ( Haber Fehmi İnceoğlu)
24 Kasım Pazar günü DKM’de (Dörtler KültürMerkezinde) düzenlenen “Eğitimden İzler” adlı bir etkinlik gerçekleştirildi. DKM Genel Sanat Yönetmeni Cumali Karataş tarafından sunulan etkinlikte Çukurova Üniversitesi ve Çağ Üniversitesi profesör ve doçentlerinden katılan isimler oldu.   “Sayın rektör, rektör yardımcısı, öğretmen, şair, yazar, ressam ve sanat-kültür severlerimiz…” diye seslenerek sözlerine başlayan Cumali Karataş; DKM çatısı altında toplanma nedenlerinin insancıl, toplumsal ve evrensel gereklilik taşıdığıı söyledi. DKM olarak  olarak popülizmden uzak, ciddi, yararlı ama özgün ve ilklik taşıyan yaklaşımlarla eğitimin, kültürün ve sanatın yanında olmayı düşünüyoruz” diyen Cumali Karataş; DKM’yi kurarak bu çatı altında sanat ve kültür etkinliklerinin yapılmasını sağlayan Remzi Karataş”a  teşekkür etti. Daha sonra söz alan Kurum Yöneticisi Hayati Yenialaca böylesine farklı etkinliklerin DKM’de düzenlenmesinden duyulan memnuniyeti belirtti. 

Hayati yenialaca’nın ardından konuşmasını sürdüren Cumali Karataş, eğitim ve öğretim söz konusu olduğunda, büyük komutan ve devlet adamı Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün eğitim konusundaki bakış açısının altını çizmek gerektiğini belirtti. Atatürk’ün, “Dünyanın her tarafında öğretmenler insan topluluğunun en özverili ve saygıdeğer unsurlarıdır.” sözlerine konuşmasına devam eden Karataş; Atatürk’ün, gerçek zaferin eğitimle olacağını söylediğinin altını çizerek; öğretmenlerin insan mühendisi olmak yine kendisinin vurguladığı gibi, bir kandile benzeyen eğitimci tükenişin başkalarına ışık vermesi yoluyla olduğudur. Tabii ki hemen ardından, ulusları kurtaranların yalnız ve ancak öğretmenler olduğu sözüyle birlikte; “Eğitimdir ki bir milleti ya hür, bağımsız ve şanlı yüksek bir topluluk hâlinde yaşatır; ya da ulusu esaret ve sefalete terk eder” dedi. :”Unutmayınız ki cumhurbaşkanı bile sınıfta öğretmenden sonra gelir.” Sözüyle konuşmasını sürdüren Karataş; Ataürk’ün öğretmenlere verdiği önem ve yüklediği sorumluluğu da görmek gerekir dedi.

“Sayın Prof. Dr. Fikri Akdeniz’in bu ödül için önerilme gerekçesi nedir? Buna bakmak gerekir… diyen Cumali Karataş; “Eğitimci ve eğitim öyküsü olan bir aileden gelen Sayın Prof. Dr. Fikri Akdeniz’in aktif olarak 52 yıldır eğitimin içinde yer almaktadır” dedi. Prof.Dr.Fikri Akdeniz’in, yıllar içinde çok sayıda öğrenciye öğretmenlik,  dokuzu profesör olan 15 doktora öğrencisine doktora babalığı yaptığını söyleyen Cumali Karataş; Sayın Prof. Dr. Fikri Akdeniz’i, 20-25 yıldan beri tanıyıp, izlediklerini; yıllar içinde, çok sayıda öğrencisi ve eğitim camiasından insanlardan aldığımız bilgi ve değerlendirmeler bizim için yol gösterici olduğunu “Sayın Mustafa Tecirli’nin de bu konuda olumlu destek ve yaklaşımını gördük. Bunlardan cesaret alarak böyle bir iddialı ve özgün bakış açısı oluşturmaya çalıştık.” Dedikten sonra, “Çağ Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ünal Ay’a, Prof. Dr. Fikri Akdeniz’e, Şair-Yazar-Eğitimci Mustafa Tecirli’ye, Kurum Yöneticisi Hayati Yenialacalı’ya, Bilgisayar-Reklam Bölümü sorumlusu Mustafa Aktaşlı’ya teşekkür etti.
Cumali Karataş’ın konuşmasından sonra davet edilen Yaşar Kemal’ın yazar arkadaşı emektar öğretmen Mustafa Tecirli, Prof.Dr. Fikri Akdeniz’in yaşam öyküsünü  okudu. Daha sonra söz alarak günün anlam ve önemine ait bir konuşma yaparak, duygularını da belirten Akdeniz’in ardından söz alan Çağ Üniversitesi Rektörü Ünal Ay; Prof.Dr. Fikri Akdeniz’e “Yılın Öğretmeni” plaketini verirken; Fikri Akdeniz’le çalışmanın güzel olduğunu, gözünün arkada kalmadığını, Fikri Akdeniz’in öğrencilerin bilimsel çalışma ve projelerinde oldukça yararlı şeyler yaptığından söz etti. Etkinliğin sonunda, Prof.Dr.Fikri Akdeniz’in kızı ve torunu ile öğrencisi Mustafa Aktaşlı söz alarak kısaca duygularını yansıttılar. Prof.Dr.Fikri Akdeniz’in resim çalışmalarını yaptığı Kubat Sanatevi’nin yöneticisi ve Çukurova Güzel Sanatlar Derneği Başkanı ressam Veysel Kubat, haftanın bazı günleri birlikte resim yaptıkları Prof.Dr.Fikri Akdeniz’in her konuşmasına aynı heyecanla hazırlandığını, onunla çalışmaktan onur duyduklarını belirtti.
Prof. Dr. Fikri Akdeniz (3.Kasım 1945-)
ÖZGEÇMİŞ:           

*1945 yılında Lüleburgaza 17 km uzaktaki Ertuğrul köyde doğdu. İlköğretim sonrasında Kepirtepe Öğretmen Okulunda beş yıl okuduktan sonra seçilerek gönderildiği  Ankara Yüksek Öğretmen Okulu hazırlık lisesinden 1962-1963 döneminde mezun oldu.

*1966-1967 öğretim yılında Ankara Üniversitesi Fen Fakültesi Matematik Bölümünden mezun olarak,

*1967 yılı Haziran ayında aynı bölümde asistan (Araştırma Görevlisi) olarak akademik yaşama atıldı.  *1971’de Fen doktoru unvanını aldı.

*1973-1974 yıllarında 15 ay süre ile Amerika Birleşik Devletleri Kansas State Üniversitesinde doktora sonrası araştırmacı olarak bulundu.

*1975 yılında kısa dönem askerlik görevini yaptı. Ekim 1975 te Matematik İstatistik dalında doçent oldu.

* 1982 yılı Kasım ayında Çukurova Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Matematik Bölümüne Profesör olarak atandı. 1982-2002 yıları arasında öğretim üyeliği ile birlikte Matematik bölüm başkanlığı yaptı.
*Prof. Dr. Fikri Akdeniz ayrıca 1993-1999 döneminde Başbakanlık Devlet İstatistik Enstitüsü Başkanlık danışmanlığı görevinde de bulundu.

*Dr. Akdeniz Türk İstatistik Derneği kurucu üyesi (1991-)dir. *Türk Matematik Derneği üyesi (1985- ). , Matematikçiler Derneği Üyesi(2002)dir. *Ayrıca uluslararası düzeyde International Statistical Institute (ISI) (1993-) seçilmiş üyesidir.
*Uluslararası dergilerde yayınlanmış 80 bilimsel araştırma makalesi ve ulusal dergilerdeki 55 makalesi ile toplam 135 yayını, 13 basılmış kitabı bulunan Akdeniz ülkemizde matematiksel istatistik bilim dalında (Ankara Üniv., Çukurova Üniv. ve Çağ Üniv) de 22yüksek lisans ve 15 doktora öğrencisine tez danışmanlığı yaptı.
            *Prof. Dr. Akdeniz’in ilk baskısı 1976 yılında yapılan Olasılık ve İstatistik kitabı 22. Baskısı ile çok sayıda Üniversitede ders kitabı olarak okutulmaktadır.
*OLASILIK VE İSTATİSTİK Kitabı Türkiye Bilimler Akademisi (TÜBA) tarafından 2012 yılında kayda değer eser ödülüne layık görülmüştür. *1995 yılından başlayarak hemen hemen her yıl TUBİTAK Bilimsel yayınları teşvik ödülü almıştır.
*Prof. Dr. Akdeniz 2002 yılı içinde Çukurova Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesinde kurulan ve 2003-2004 Eğitim Öğretim yılında öğrenci almaya başlayan İstatistik Bölümünün kurulmasına ve geliştirilmesine önderlik yaptı.
*Kurucu bölüm başkanlığının ardından 2003-2005 yılları arasında İstatistik Bölüm Başkanlığında bulundu.
*Şubat 2002- Şubat 2005 yılları arasında Çukurova Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Müdürlüğü görevinde bulundu.  Meslek yaşamının 46 cı yılında, 15 yıl 5 ay Ankara Üniversitesi Fen Fakültesi Matematik bölümünde; 21yıl Çukurova Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Matematik Bölümünde; 9 yıl İstatistik bölümünde görev yaptıktan sonra; 3. Kasım 2012 de Çukurova Üniversitesi İstatistik bölümünden emekli oldu.
*Matematikçiler Derneği (MATDER) tarafından “Ömür Boyu Matematiğe Hizmet Onurluluk Ödülü” 2018 yılı için Prof. Dr. Fikri Akdeniz’e verilmiştir.
 *Aktif akademik yaşamdan kopmayarak Eylül 2013 ten başlayarak istek üzerine Çağ Üniversitesi Matematik-Bilgisayar bölümünde 6 yıl görev yapmıştır. 2014 yılı başından itibaren Çağ Üniversitesi Rektör Yardımcısıdır.
*Akademik yaşamla birlikte bazı günler bir sanat evinde yağlı boya resim çalışması yaparak yaşamını sürdürmektedir.(Fİ)

 

 


Haber Kaynak : ÖZEL HABER

YÜREĞİR BELEDİYESİ OKULLARI YENİ DÖNEME HAZIRLIYOR

ÇOCUĞUNUZU 8 ADIMDA OKULA HAZIRLAYIN!

Birinci Sınıfa Başlayan Çocukların Okula Uyum Sürecinde Neler Yapılmalı?

BİLGİ EVLERİNE DEVAM EDEN 266 ÖĞRENCİ ÜNİVERSİTEYE YERLEŞTİ

Sınavlara Hazırlıkta Kayıt Dışı Kurumlara Dikkat!

ÇGC'DEN İL MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRÜNE ZİYARET

TEV'İN 2023-24 EĞİTİM YILI BURSLARI İÇİN BAŞVURU TARİHLERİ BELLİ OLDU!

SANKO Holding’den afete dirençli şehirler için tasarım kültürüne destek

LABEB, LAİK VE BİLİMSEL EĞİTİMİ SAVUNMAK İÇİN BİR ARAYA GELİYOR

CEGEM’den büyük başarı

SANKO ÜNİVERSİTESİNDE YÜZDE 100 DOLULUK ORANI SAĞLANDI

EĞİTİM-SEN'DEN BAKAN TEKİN'E ELEŞTİRİ

Yakın Doğu Üniversitesi Yapay Zeka geliştirdi

Uzm.Eğitim Danışmanı Gülbenk: “Depremzede Çocuklarla İletişim Özveri Gerektiriyor”

Adana Gençlik Merkezi’nde Permakültür Tarım etkinliği

Prof. Dr. Arıboğan:“Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler en parlak döneminde”

BİRİZ DAYANIŞMA DERNEĞİ,DEPREMZEDELERE YÖNELİK YAZ OKULLARI VE ATÖLYE ETKİNLİKLERİ BAŞLATTI

Tercihlerini ‘son dakikaya’ bırakan üniversite adaylarına öneriler

Antakyalı çocuklara bisiklet hediye edildi

"Yeni dünya, ‘çevreye duyarlı mühendis’ler istiyor!"

Prof. Dr. Süleyman İrvan:“İletişimin popüler meslekleri etkileyicilik ve deneyimleyicilik”

  • BIST 100

    9548,57%0,19
  • DOLAR

    32,49% 0,16
  • EURO

    34,80% 0,25
  • GRAM ALTIN

    2487,88% 1,05
  • Ç. ALTIN

    4157,48% -1,05
  • Cuma 24.9 ° / 15.2 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 24.8 ° / 13.8 ° false
  • Pazar 25.4 ° / 14.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı