Zeynep Kural-İNCE DOKUNUŞLAR


ŞİMDİLİK HOŞÇA KAL CANIM, GÜZEL İZMİR


Fırsat yaratıp sizlere oradan da yazmayı çok istedim ama oldukça yoğun ve yorucu geçen bir dönemin ardından öylesine ihtiyacım varmış ki bu tatile, ruhumu denize, güneşe, kuma kısaca huzura teslim etmenin dayanılmaz hafifliğine kapıldım biraz. Sonrasında da oradaki evin işlerine dalınca, anlayışınıza sığındım.

Aslında bu sene bir değişiklik yapıp, daha güneye doğru gitmeye niyetlenmiş olsak da, oralı hissetmemizi sağlayan kuvvetli bağlarımızdan ve her defasında ayrı bir güzelliğini keşfetmemizden dolayı olsa gerek, neredeyse otuz yıla yakındır gidip geldiğimiz Ege´deydik bu yaz da.

İzmir´deki evde birkaç  gün dinlendikten sonra önceden planladığımız gibi vaktiyle şarap, incir, zeytinyağı başta olmak üzere dünyaya açılan liman ticaretinin merkezi sayılan, karşı adalara yerleşen Cenevizli tüccarlar sayesinde bu ticaretin oranı daha da artan, dönemin sadrazamı tarafından verilen emirle bataklık olan bazı yerlerin kurutulması amacıyla yapılan kanal açma çalışmalarına katılmak için karşı adalardan Rum işçilerin, daha sonra Balkan Harbi zamanında savaştan kaçan Balkan göçmenlerin, Yunan işgali sırasında Yunanlıların geldiği ve zamanla yerleşip ortak geçmişlerini paylaştığı, bugün hala daha onlardan kalan izlerin görüldüğü Çeşme, Alaçatı, Urla üçgeni arasında tatil yaparken, -gerçi nasıl oldu ben de anlamadım ama- kendimizi ilk kez yılın 6-7 ayını bu taraflarda geçirme düşüncesini dile getirirken bulduk.

İnsanıyla, kültürüyle, doğasıyla, eşsiz koylarıyla, üzerinde yaşamış medeniyetlerin günümüze kadar ulaşmış yaşanmışlıklarıyla bu yöre aslında sadece bizi değil herkesi mutlu etmeye yetecek güzellikte ve değerdeyken, zaman ve şartlar ne gösterir bilinmez ama biz bunun hayalini kurarken bile oldukça mutluyduk.

Bazen kıyıdaki beyaz bir balıkçı teknesine binip Orhan Veli gibi gün doğmadan, deniz daha bembeyazken yola çıkmak, ağları silkelemek istedik, bazen de kocaman yatların yelkenlerini hiç bilmediğimiz yerlere doğru açmayı arzu ettik. Sahilde kumdan kaleler yapan ya da hasır şemsiyelerin altındaki çocuk kahkahalarına gizlendik. Günün en keyifli saatlerinde dalgalarla kucaklaştık. Kumsalda güneşin batışını takip ediyorken sakinleşmiş denizin kulağımıza fısıldamasına izin verdik. Ege mutfağının o kendine has özel lezzetiyle her buluşmamızda kendimizden geçtik. Anason kokusunun karıştığı masalarda yakamozları izledik. Bahçe duvarlarını aşıp parke taşlı sokaklara taşan begonvillerle, sardunyalarla kaplı evlerin arasında dolaştık. Üzerlerindeki tokmaklara bakarak kapıların ardındaki yaşamlar hakkında tahminlerde bulunduk.

Fakültede 6. sınıfa geçen ve artık bir intörn olan büyük kızımın hastanedeki görevinin başlaması sebebiyle yeniden döndüğümüz İzmir´de her sabah onu uğurluyor olmanın, yıllar sonra arkasından izlemenin keyfini yaşadık. Eski dostlarla bir araya gelmenin, yenileriyle tanışmanın tadını çıkardık. İçlerinden, Bulgaristan´dan göç etmiş, gencecik yaşına aynı zamanda hem Tıp Fakültesi´nde okumayı hem bir mekanda garson olarak hizmet vermeyi hem de evlenip, evini geçindirmeyi sığdırmış olanıyla gurur duyduk. Kordon´da, Alsancak´ta saçlarımızı rüzgara bıraktık. Karşıyaka, Bostanlı akşamlarında inci gibi dizilmiş ışıltılarıyla İzmir´i seyre daldık.

Sayılı gün çabuk geçer misali nasıl geçti ve bitti anlamadık. Fakat tatilden dönüşlerin en güzel tarafıdır mutlu anılar, doğru deneyimler biriktirmiş olmak, yüreğimizin yarısını orada bırakmış olsak da, can suyumuzun kokusu şimdiden burnumuzda tütüyor olsa da, çok şükür biz de bu duygularla yuvamıza kavuştuk. Daha giderken özlemeye başladığım, ayrılmazdan önce yastığıma, yatağıma bir kez daha dokunduğum, balkondan Seyhan Mavisi´ne bir bakış daha attığım evimle, içinden geçerken sokaklarıyla vedalaştığım şehrimle kucaklaştık.

Şimdilik hoşça kal canım, güzel İzmir. Biliyorum ki bir dahaki yaza kadar bize hep aynı şarkıyı söyleyeceksin. Adımladığımız her kıyını, köşeni sevgiyle besleyeceksin. Yeniden kavuştuğumuz o gün, sarılıp, bizi yine öpeceksin.

YAZARLAR

  • Cuma 24.9 ° / 14.2 ° Güneşli
  • Cumartesi 28.3 ° / 15.1 ° Güneşli
  • Pazar 28.3 ° / 15.7 ° Güneşli
  • BIST 100

    9079,97%3,10
  • DOLAR

    32,35% 0,15
  • EURO

    34,93% -0,09
  • GRAM ALTIN

    2322,96% 0,18
  • Ç. ALTIN

    3843,45% 0,00