Cezmi DOĞANER


YARATICILIK


/resimler/2017-8/15/1544459220909.jpgSanat yoluyla eğitim çocukların, yetişkinlerin ve toplumun ruhsağlığını korumak, yaratıcı gücünü, düşünceyi geliştirme yöntem ve uygulamalarına yeni biçim ve yön vermek, insanlık nitelik ve değerlerini yüceltmek için çok güçlü ve önemli etkendir.

?Çağdaş insan: Yaratıcı düşünceye önem veren, bu düşünce düzeyine erişmek için harcanan çabaya, emeğe saygı duyan insandır.?

Yaratıcılık, bilim, teknoloji ve sanat dalarında olduğu gibi toplumsal ilişkilerde, insanların kendi aralarında kuracakları ilişkilerde yaşan an birolgudur.

Yaratıcılık sürecinde duyuşsal, bilişsel ve düşünsel etkiler önemlidir.

Yaratıcılık süreci  duyular, duygular, duyumlar, merak, sezgi, izlenimler, algılama, imgelem, imgesel düşünme, sabır, araştırma, usavurma, deneme-yanılma, buluş gibi bilimsel yeti vesüreçleri içerir.

Sanat eğitimi uygulamaları çocuklar ve yetişkinler de yaratıcılığın gelişmesi ile birlikte, toplumsallaşma, çevreyi farklı algılama, yönlendirme, etkileme, güven duygusunun, sağlam ve sağlıklı bir kişilik yapısının oluşması için sanat bilinci önemli etkidir.

?Yaratıcı düşünceye önem veren, saygı duyan insanın yetişmesi için, önce toplumun bilime, bilgiye ve insana önem vermesi, saygı duyması gereklidir.

İnsan doğanın ve toplumun en değerli ve üstün varlığı sayılmalıdır. İnsan başkalarından ilgi ve saygı görmelidir.  İnsan güven içinde olmalı, bedensel ve ruhsal olarak kendisini gerçekleştirecek, yolları, yöntemleri kolayca bulabilmelidir. İnsanın yaratıcılık çabaları toplumdan anlayış, destek, yardım görmelidir. İnsanlar, toplumda yaratıcılıkları ölçüsünde saygınlık kazanmalıdır. İnsanlar, bilimin sanatın, tekniğin tüm gelişmelerinden, olanaklarından yararlanacak yolları, yöntemleri bulabilmelidir.?

Yaratıcı düşünce engel aşmak, sorun çözmek için gereklidir. Insan yaratıcı düşünceye dayanan davranışlar yaptıkca yücelir. Başkalarını etkiler. Topluma katkılar yapar. Uygarlığa ayak uydurur.Yaratıcı düşünce önce insan kilşiliğini geliştirir, olgunlaştırır. Yaratıcı düşünce önce insankişiliğini  yaratır.

/resimler/2017-8/15/1043506524029.jpg?Balık gölüne göre büyür? derler.  Küçük sularda büyük balıklar olur mu?

Büyük düşünecek ve yaratıcı olacak kişi.

?Yaratıcılığı önleyen engelleyen etkenlerarasında araştırmalar başlıca sunları saymaktadırlar: Uygu(Konformizm) akıl ve mantığa daha fazla önem verilmesi, yanlışlardan korkma ve kaçma, yetkinlik tutkusu (perfectonism) ve yetkeye bağlılık. Bunların yanısıra kimik ültüreletmenler ve algı çoşku ve duygularla ilgili etmenler de sayılabilir.?

İnsanoğluyaşamının her aşamasında, insalığın evriminin tüm yönelişlerinde yer almış bir temelyetidir. Daha onceden kurulmamış, ilşkiler kurabilme, özgür bir eşimlere varabilme, yeni çözüm yolları bulabilme, yeni düşünce şemaları içinde yepyeni yaşantılar, deneyler, ürünler, düşünceler ortaya koyabilme yetisi... Tam bir başkaşlama ama iyi den güzel den yana başkalaşma....

Edison´ubilirsiniz. Elektiriği bulan insan? 

Son olarak Edison´u örnek vereceğim? 

Her şeyden once hayalleriniz olacak??

Yani,  Düş kuracaksınız?

Düş gerçeğin öbür yüzüdür. Hayal, toplumsal hakikatten çıkıyor. Edison´ u evlendirmişler. O gerdek gününü unutuyor. Hanımı ona ?Seni anlıyorum  Edison, bir ışık bulup evimizi, aydınlatacaksın, diyor. Edison: ?Beni yine anlamadın, hanım? diyor. ?Ben bir ışık bulup dünyayı aydınlatacağım.?

Bireysel ve toplumsal yaratıcılık, bireysel vetoplumsal gelişmeyi sağlar. Bireyin ve toplumun çürümesini, yozlaşmasını engeller. Uygar insane ve çağdaş toplum gelişir.Cezmi Doğaner.

YAZARLAR

  • Cuma 24.9 ° / 15.2 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 24.8 ° / 13.8 ° false
  • Pazar 25.4 ° / 14.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • BIST 100

    9548,57%0,19
  • DOLAR

    32,49% 0,16
  • EURO

    34,80% 0,25
  • GRAM ALTIN

    2487,88% 1,05
  • Ç. ALTIN

    4157,48% -1,05