Cezmi DOĞANER


SANATIN GÜCÜ(1)


Bir yazının, kitabın, eserin okuyucu ile buluşmasından sonra, yazının, kitabın ve eserin sahibi okuyucudur.

Yazılarıma çok güzel değerlendirme yapan dostlarım oldu. Değerlendirmelerden örnekler vereceğim.

AKP´nin YOZ BİLİM ? SANAT ? KÜLTÜR DÜŞMANLIĞI ÇIKMAZI

Prof. AhmetSaltık

Sayın Cezmi Doğaner´in yazısı deyim yerinde ise bize ?ilaç? gibi geldi..
50 yıldır azim ? sebat ve özverilerle sürdürülen Altın Portakal Film Festivali´nin bu yıl iptal edilmesi bizi çileden çıkardı..
Artık bu denlisi de olmaz, olamaz, olmamalı.. diyorduk ki; devr-i AKP´debunu da gördük! Bir kez daha AKP RTE?nin ülkemizi gericileştirme ve çağ dışına sürükleme politikalarında bir dur ? durak olmadığını / olamayacağınıacı biçimde gördük, yaşadık..

Zaten ?Reis? bir süre önce, ??sosyal ? kültürel alanda kafasındaki egemenliği ülkemizde kuramadığını?? her gün bir kaçkez yaptığı bıktırıcı TV konuşmalarından birinde emir buyurmuştu.. Talimatalındı ve gereği yapılıyor.. ?Şanı? da Antalya Belediye Başkanı Menderes Türel´e nasip oldu (!) Eh artık çocuklarına ne büyük mirastır Türel´in bırakacağı ?şan? (!) Başbakan yardımcılığı ve hükümet sözcülüğünden Kültür ve Turizm Bakanlığına ?kaydırılan? Prof. Numan Kurtuluş hazr etleri nasıllar acaba? Örn. Bu gelişmelere geçelim onayını; bilgisi, haberi var mı ola?

Daha önce nice acı örnekler yaşadık.. Kars´tali ?İnsanlıkAnıtını? Erdoğan ?ucube? diye tanımladı kendince ve parçalatarak kaldırttı! Dehşet verici idi, çooook utandık, O´nun adına da, acı duyduk, halen duyuyoruz. Ucube olan gerçekten 2006´da Heykeltıraş Mehmet Aksoy´a Kars Belediyesinin yaptırdığı Türk ? Ermeni dostluğu temalı 24.5 metre yükseklikteki görkemli İnsanlık Anıtı mıydı??

İ. Melih Gökçek nam ?gedikli belediye başkanı? hiç sıkılmadan ?.. böyle sanatın içine tüküreyim? ? buyurmuşlardı Baleiçin.. Müritler ? Ümmet bu sözü ?hadis ? sünnet? gibi görmekteler..

İstanbul Taksim´deki Atatürk Kültür Merkezi (AKM) 9 yıldır kullanım dışı ve çürümeye terk edilmiş durumda.. Fiilen ve kasıtla kul-lan-dı-rıl-mı-yor! Yıkmak ve yerine cami yapmak istiyorlar ama henüz kamuoyunu yeterince ?yumuşatıp -hazırlayamadılar?..  İstanbul betona boğuldu, artık doğal olaylar afete dönüşüyor ama sanat ? kültür kelepçeli..

Siz toplumsal kalkınmayı yol ? köprü ? gökdelen ? tunel ? inşaat -adam başı geliri türlüoyunlarlaülkeyiborçlandırarakşişirme mi sanıyorsunuz?? Ne büyükyanılgı, totaliterleşenrejimler ? kişilerhepbutuzağadüşüyorvesonlarıçokperişanoluyor?.

Ankara´daki AKM de yıllardıramaçdışıpanayıryerigibikullanılıyor, boştutuluyor, amacına uygun sanat ? bilim ? kültür etkinliklerine açılmıyor.. Oysa  bu merkezler çağdaş Halk evleri gibi Ulusun çok yönlü Aydınlanmasının yuvaları olmak zorunda..

Büyük ATATÜRK boşuna mı söyledi :

  • Sanatsız kalmış bir ulusun, yaşam damarlarından biri kopmuşdemektir.
  • Türkiye Cumhuriyeti´nin temeli kültürdür.
  • Bir ulus sanattan ve sanatçıdan yoksunsa, tam bir yaşama sahip olamaz.
  • Türk milletinin tarihi bir niteliği de güzel sanatları sevmek ve onda yükselmektir.
  • Hepiniz mebus olabilirsiniz, Vekil olabilirsiniz, hatta Reisi cumhurolabilirsiniz.
    Fakat sanatkâr olamazsınız.
  • Türk topluluğunun bireyleri ne denli Türk kültürüyle dolu olursa, o topluluğa dayanan Cumhuriyet de o denli güçlü olur.
  • Biz kimsenin düşmanı değiliz! Yalnız insanlığın düşmanı olanın düşmanıyız.
  • ? eski devrin bütün hurafelerinden sıyrılmış, Batı´dan ve Doğu´dan gelen yabancı etkilerden uzak ve ulusal yapımızla uyumlu bir kültür kastediyorum
  • Kültür okumak, okuduğunu anlamak, bundan bir sonuç çıkarmak ve zekayı terbiye etmektir.

******
Hiçbir uyarı, öneri, rica??.. kâr etmiyor.. Bildiğinizi görülmemiş bir inatla dayatıyorsunuz.

Örneğin dünkü YAŞ´ta, Deniz Kuvvetlerinde Donanma Komutanı or amiral dururken 2 yıllık bir koramirali Kuvvet komutanı atıyorsunuz.. Seneye erken terfi ile yükselteceksiniz!? Dünyada örneği var mı?? Haydi Hulusibey, diyelim 2 yıl daha Başkan kalmak için ?sustu?(!?).. Zaten emekli olacakları kesin 3 Kuvvet Komutanı ne dediler bu kıyıma?? Donanma Komutanı or amiral budenli aşağılanacağına, hukuksal kesin kanıtı varsa O da soruşturulur ? kovuşturulur, emekliedilirdi.. İstifaya zorlanıyor açık ki! Olacak şeymidir, Oramiral, Koramiral´in buyruğuna sokulmuştur.. Bu koramiral nasıl içine sindirebilmektedir buram buram çirkin siyaset soslu nepotik atamayı? Sizin yurt severliğiniz bumudur??

Siz ne yaparsanız yapın, 21. yy´ın şafağında Anadolu topraklarında tarihi geriye döndüremeyecek ve dini alet ederek özlediğiniz gerici ? yobaz ? çağdışı ? utandırıcı düzeni kuramayacaksınız.. Tarihsel diyalektik yasaları şaşmaz biçimde işleyecek ve Türk Ulusu bu karanlık ? lanetli yılları, AKP Fetreti?ni de kapatacaktır.. Büyük atasözüdür, ?eden bulur?!

Son söz Mustafa KemalPaşa?nın :

  • Türk Ulusudili, kültürü, tarihi ve saygın kimliğiyle aydınlık yarınlara el ele güçlü biçimde yürüyecektir.

Sevgi, saygı ve kayg ıile.

Prof. Dr. Ahmet SALTIK
Ankara Üniv. Tıp Fak. ? MülkiyelilerBirliğiÜyesi
www.ahmetsaltik.net   profsaltik@gmail.com
=================================== 

YAZARLAR

  • Salı 31.1 ° / 13.6 ° Güneşli
  • Çarşamba 35.2 ° / 19.1 ° Güneşli
  • Perşembe 35.8 ° / 20.3 ° false
  • BIST 100

    9645,02%-0,50
  • DOLAR

    32,56% 0,14
  • EURO

    34,81% 0,49
  • GRAM ALTIN

    2417,74% -0,61
  • Ç. ALTIN

    4073,33% 0,00