Cezmi DOĞANER


AB´NİN TÜRKİYE´YE MALİ YARDIMI AZALTMASI NE ANLAMA GELİYOR?


Merkel AB´nin Türkiye´ye verdiği para desteğinin azaltılmasını istedi.

Dün Brüksel´de yapılan toplantıda AB ülkeleri, Merkel´in isteği üzerine Avrupa Komisyonundan AB üyeliğine hazırlık için Türkiye´ye sağlanan mali desteğin gözden geçirilmesini talep etti. 
Türkiye´ye verilen paradan kesilen miktar insan hakları kuruluşlarına gidecek.
Merkel´in girişimiyle toplanan 28 AB üyesi liderleri Türkiye ve Brexit konularını ele aldı. Merkel, Türkiye´deki demokratik gelişmelerin ters yönde seyrettiğini ileri sürerek daha az para yardımı yapılmasını istedi, AB´nin siyasi ve idari değerlerine uyum için Ankara´ya verilen paranın azaltılmasını talep etti.
Hollanda başbakanı Rutte de, Türkiye ile görüşmelerin kesildiğine işaretle 
" Görüşmeler komada ve bunun değişmesi beklenmiyor" dedi. Rutte, Hollanda´nın Türkiye´ye yapılan mali yardımların tamamen durdurulmasından yana olduğunu, Avrupa ülkelerinin buna destek vermediğini de sözlerine ekledi.

"AB üyesi devletlerin liderleri , AB´nin Türkiye´ye yaptığı mali yardımları azaltma kararı aldı. Bu, kanun devletinin altını oyan Erdoğan´a kesilen para cezasıdır. Geçen yaz başarısız darbenin akabinde yapılan geniş tutuklamalardan ve işten çıkartmalardan sonra Ankara´ya karşı ilk mali yaptırımdır. Toplantıda, AB ile Türkiye arasındaki üyelik görüşmelerinin tamamen kesilmesi için Avusturya´nın yaptığı öneri destek bulamamıştır." 
Bu satırlar, Sosyal Demokrat eğilimli ana akım Hollanda gazetesi Volkskrant´ın 21 Ekim tarihli sayısından alındı.
Gazete yazısına şöyle devam ediyor:
"AB başkanı Tusk, AB liderlerinin yaptığı görüşmelerden sonra Cuma günü akşamüstü yaptığı açıklamada, ´ Kapımızı açık tutuyoruz ama Türkiye´deki mevcut durum bunu zorlaştırıyor. Şansölye Merkel de seçim kampanyası sırasında Türkiye ile üyelik görüşmelerine son verileceğini gündeme getirdiyse de Cuma sabahı toplantıda yaptığı konuşmada Ankara ile diyalogun sürdürülmesinden yana olduğunu vurguladı ve -köprüleri atmayalım- dedi ´ şeklinde konuştu. 
Mali Ceza
AB Liderleri, Avrupa Komisyonu´na ´sorumlu bir şekilde´ Türkiye´ye yapılan mali yardımların nasıl azaltılabileceğinin incelenmesi talimatı verdi. Bir AB bürokratı bunu ´ Ankara´ya siyasi bir uyarı´ olarak nitelendiriyor. Oysa AB, 2014-2020 yılları arasında ülkenin AB üyeliği koşullarını yerine getirebilmesi için Türkiye´ye 4,5 milyar Euro ödenek tahsis etmişti. Bu tahsisatın daha 4,1 milyar Euroluk kısmı kullanılmadı.
Komisyon birkaç hafta içinde sürdürülebilir tarım, enerji ve ulaşım gibi projelerden hangilerine verilen AB desteğinin tamamen kaldırılması, hangilerinin azaltılması konusunda çalışma yapacak ve planlarını masaya koyacak. Buna ek olarak ödeneklerin bundan sonra Türk hükümeti aracılığıyla değil, yardım kurumları aracılığıyla dağıtılması da düşünülüyor. Kanun devleti ve yolsuzlukla mücadele gibi daha temiz bir devlet makanizması için ayrılan tahsisat şimdilik tehlikeden muaf gibi görülüyor.
Demokrasi
Ülkesinde demokrasiyi mahveden Erdoğan´dan, Merkel nefret ediyor. Öte yandan Yunanistan, Çek cumhuriyeti, Polonya ve Baltık ülkeleri , Ankara ile üyelik görüşmelerinin kesilmesini istemiyor. Bu ülkeler, böyle bir olasılığın yol açacağı ticaret hacminde daralma gibi ekonomik olumsuzluklardan ve Avrupa´ya mülteci dalgasının engellenmesi konusunda Ankara´nın işbirliğinden caymasından korkuyor.
Merkel, Ankara´nın, AB ile Türkiye arasındaki mülteci anlaşması yükümlülüklerini yerine getirdiği için Türkiye´yi övmüştü. Nitekim geçtiğimiz Mart ayından beri, anlaşmaya hatır, Ege´den Yunanistan´a olan mülteci akımı büyük ölçüde kurudu. Şansölye, Suriyeli mültecilerin barındırılması için AB´nin Türkiye´ye verdiği 6 milyar Euro yardımın kurcalanmasını istemiyor. 
Hollanda Başbakanı Rutte, görüşmelerden sonra Türkiye ile üyelik müzakerelerinin aşağı yukarı komada olduğunu söyledi. AB üyesi ülkelerin liderleri, Türkiye´ye tam üyelik dışında bir formül önermekten yana. Tusk da Türkiye´nin üyeliği konusunda Avrupa Birliği üyesi devletlerin başkanları arasında büyük kuşkular olduğunu belirtiyor. 
Merkel, Türkiye için ´özel ortaklık´ düşünüyordu ve Hollanda da bunu destekliyordu. Özel Ortaklık seçeneği, genişletilmiş Gümrük Birliği ile AB´ye seyahat edecek Türk vatandaşlarına vize muafiyetini içeriyordu. Ankara bu seçeneği reddetti."
(Yazı,
Vokskrant´ın Web sayfasından alınmıştır).

 

YAZARLAR

  • Cuma 24.9 ° / 14.2 ° Güneşli
  • Cumartesi 28.3 ° / 15.1 ° Güneşli
  • Pazar 28.3 ° / 15.7 ° Güneşli
  • BIST 100

    9079,97%3,10
  • DOLAR

    32,35% 0,15
  • EURO

    34,93% -0,09
  • GRAM ALTIN

    2322,96% 0,18
  • Ç. ALTIN

    3843,45% 0,00