Can UĞURATEŞ-Sırası Geldikçe


YENİ SINAV SİSTEMİ ÜZERİNE


Günlerdir beklenen, yenilenen ortaöğretime geçiş sistemini Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz açıkladı. Açıklamaya göre yeni sistemde de doğal olarak merkezi bir sınav mevcut ancak tüm öğrencilerin bu sınava girmesi zorunlu değil. Yani sınav zorunluluğu kalkıyor. Böylelikle öğrenciler üzerindeki stresin, ortadan kaldırıldığı iddia ediliyor.

Yeni eğitim sistemi, Bakanın ifadesiyle, Eğitim Bölgesi ve Sınavsız Mahalli Sistem. Yeni sisteme göre öğrenciler, evlerine yakın beş okul için tercih yapacak ve tercihleri içinde yerleştirme yapılacak. Bu durumda her öğrenci, istediği okula, tercihlerine uygun olarak, kendi istemiyle kayıt yaptırmış olacak.

Nitelikli okulları hedefleyenler ise ayrıca Bakanlıkça soruları hazırlanan merkezi bir sınava girecek. Sınav, sayısal ve sözel olmak üzere iki aşamalı, 60 sorulu ve 90 dakika süreli olacak. Sınavda, 6,7,8´inci sınıfların ama ağırlıklı olarak 8´nci sınıf müfredatından sorular olacak. Öğrenciler, sınav sonuçlarına göre yerleştirilmeyi hedefledikleri okullar içinden, beş tercih yapacak.

Yerleştirme sonuçları aynı anda açıklanacak. Yani sınava giren ve girmeyi tercih etmeyen öğrencilerin, yaptıkları tercihlere göre yerleştirme sonuçları aynı zamanlamayla açıklanmış olacak. Buradan bir soru işareti çıkıyor. Sınava girmeyi tercih ederek, sınava girdiği halde yeterli puan seviyesine ulaşamayan öğrencilerin, tercih dışında kalan okullara yerleştirme esası nasıl olacak? Çünkü muhtemelen, TEOG için hazırlık yapmış olan öğrencilerin tamamına yakını, sınava girerek şansını denemek isteyecek. Bu durumda sınavda bir yığılma olacağından, sınava her girenin tercih ettiği okula yerleştirilmesi de mümkün olamayacak. O halde burada bir istem dışı yerleştirme olası görülüyor ve aynı zamanda bir tehdit algısı ortaya çıkıyor. Sınava girip de başarılı olamama durumunda, öğrencinin hangi esaslarla ve hangi okullara yerleştirileceği belli değil. Tercih yapılan okulların kontenjanı dolduğunda, yerleştirmenin nasıl olacağı da açıklık kazanmadı.

Ayrıca, okul başarı puanının yerleştirmeye nasıl bir etkisi olacağı da netlik kazanmadı.

Bakan, eğitim bölgeleri oluşturulurken, her hedeften okulu kapsayacağını söylüyor. Bu açıklamadan, daha önce klasik düz lise olup da Anadolu Lisesi veya İmam Hatip Lisesine dönüştürülen okulların, yeniden eski konumlarına getirileceği anlaşılır mı bilinmez. TEOG sonrası belirlenen eğitim politikalarıyla okullar dönüştürüldüğünden, bölgesinde sadece herhangi bir meslek lisesi olan fakat bu okullara kayıt yaptırmak istemeyen öğrencilerin durumunun ne olacağı açıklanmıyor.

Veli tercihine bağlı kayıt sisteminde, öğrencilerin, istemedikleri okula gitmeyeceği açıklanırken, yapılan tercihlerde oluşacak kontenjan sıkıntısı karşısında yapılacak işlem de açıklanmıyor. Öğrencinin beş okul tercihini zorunlu yapması istendiğinde, bölgedeki beş okuldan biri İmam Hatip Lisesi olursa öğrenci zorunlu olarak bu okula yerleştirilecek ve zorunlu yaptığı tercihinde, zorunlu olarak bu okul da olduğundan, kendi isteği doğrultusunda yerleştirildiği mi kabul edilecek bu da belli değil.

Daha önceki sistemle yerleştirilenlerin, yeni sisteme uygun geçiş yapmasının kabul edilmeyeceği de açıklandı. Bu durumda, eski sistemde başarısız kabul edilerek, istem dışı İmam Hatip Lisesi, Açık Lise gibi okullara zorunlu devam etmekte olan öğrencilerin, hak kaybı nasıl giderilecek?

Ayrıca yabancı eğitim kurumları, isterlerse kendi sınavlarını yapabilecek ya da Bakanlığın merkezi sonuçlarıyla kayıt yapacak.

Açıklanan sistemde önemli bir konu, öğrencilerin sınav motivasyonlarının doğrudan düşecek olması. Bu durum eğitim seviyesini ve etkinliğini de olumsuz etkileyecek. Açıklamaya yönelik soruları ve yorumları artırmak mümkün.

Bu açıklamayla, ortaya yeni bir sistem karmaşası çıkmış görülüyor. Ya Bakanlık yeniden daha kapsamlı bir açıklamayla, yeni yerleştirme sisteminin bu haliyle getirdiği soru işaretlerini ortadan kaldıracak ya da yeni sistemin açıkları, yapılan ilk yerleştirmenin ardından daha rahat görülebilecek ama yine, yeniden bir dönem öğrenci ki sayı hiç de az değil, iç siyasetin amaçları doğrultusunda heba edilecek.

YAZARLAR

  • Perşembe 24.1 ° / 11.6 ° Güneşli
  • Cuma 24.9 ° / 14.2 ° Güneşli
  • Cumartesi 28.3 ° / 15.1 ° Güneşli
  • BIST 100

    8806,72%-0,01
  • DOLAR

    32,25% 0,26
  • EURO

    35,08% 0,67
  • GRAM ALTIN

    2270,84% 0,79
  • Ç. ALTIN

    3854,72% 0,51