İlhan ALPER


ÇOCUK OLMAK?


            Çocuk olmak bambaşka bir şey. Anlamak, empati yapmak gerekir. Gündelik hayatımızdan tamamen soyutlanmış, bizim gibi geleceğe bakjayan, değerlendirmeyen çocukların yerine kendimizi koymak gerekir.

Pedagojik eğitimin, eğitimdekipedagojinin bu nedenle çok önemli kıymet ve değeri vardır.  Ne yapsak da istediğimiz çizgiye getiremediğimiz çocuklarımızı algı yönünde sabırla direnmeliyiz.

Çocuğun dünyasıyla kendi dünyamız arasındaki kurduğumuz bağlarda geçişleri kolaylaştırmalıyız.  Bizim onların atmosferine geçebildiğimizgibi onların da bizim atmosferimize geçebilmelerini sağlamalıyız. 

Bu nasıl olabilir?...

Kuşkusuzki eğitimin içerisinde olabilecek şeylerdir?

Özellikle kreş, anaokulu ve aile arasındaki üçgende oluşan bu edim kazanımlı iletişimselliği gerçekleştirmeliyiz. Bunu gerçekleştirirken de tek dayanağımız sevgi ve keyifle konuya eğilmemiz gerektiği bilinmektedir. 

Özellikle alt yaş gruplarından çocuklara kazandırmayı düşündüğümüz edim sonuçlu bu iletişimsellikte ailenin de rolü oldukça önemlidir. Bu koşutta ebeveynlere de oldukça önemli görevler  düştüğü söylenebilir?

Eğitsel olarak pedagojik çerçevede eğitim gerçekleşirken bu gün anne ve babaların  çoğunun bu konuda bilinçli yaklaşımda söylenemez?

Ebeveynlerin eğitim düzeyinin olması konuya yaklaşım yönünden bir altyapı oluştursa da tamamının bu konuda yeterli bir bilinç sahibi olduğu çoğunluğumuzun kabulettiği bir gerçek olsa gerek.

Eğitimli ebeveynlerin dışında sanırız ki önemli bir bölümümüzün çocuk eğitimi ve pedogojik konusunda yeterli bir donanım kazandığımız da sanrırız söylenemez?

M.Ö. gibi bir tarihlerde vekil öğretmenlik yapsak da öğretmen değiliz ve de pedagojik eğitim görmedik. Bütün bildiğimiz, bu konuda kendimizi yansıyan algılarla, tanıklıklarla, okumalarla olaya bakış açısı oluşturabilmemizdir.

Naçizane düşüncemiz şu:

İnsan mühendisliğine aileliri de dahil edemez miyiz?..

Sorunlarımız çok, oldukça çok sıra bunu gelir mi bilmiyoruz ama yine de vurgulamadan geçemiyoruz?

Milli Eğitim Bakanlığı´nın başlatacağı bir çalışmayla ebeveynleri bilinçlendiren, pratik kazandırabilen bir pedagojik eğitim seferberliği başlatılamaz mı?  

İlhan Alper 

YAZARLAR

  • Cuma 24.9 ° / 14.2 ° Güneşli
  • Cumartesi 28.3 ° / 15.1 ° Güneşli
  • Pazar 28.3 ° / 15.7 ° Güneşli
  • BIST 100

    9079,97%3,10
  • DOLAR

    32,35% 0,15
  • EURO

    34,93% -0,09
  • GRAM ALTIN

    2322,96% 0,18
  • Ç. ALTIN

    3843,45% 0,00