Ata Alp And


ADANA-GİRİT? HATTINDA BİR GAZETECİ -YAZAR


            Bu haftanın sanat sayfasını gözden geçirdiğimde içim biraz cızz etti. Neden etti?.. Mustafa-Stella aşkının mübadele kargaşası içerisindeki trajik devinimi oldukça hüzünlendiriciydi.  

Ona da kısaca şöyle değinmek gerekir?

Babasınından kalan paradan önemli bir pay alarak, Girit´teki sevgilisi Stella´yı da Türkiye´ye getirmek ister; amcasından aldığı parayı teslim ettiği arkadaşı ortadan kaybolunca Girit´te kalmaktan başka bir seçeneği olmaz Mustafa´nın?Tabii Mustafa Stella´ya âşık olduğundan dolayıdır ki, o koşullarda onu bırakıp gelemez Türkiye´ye ve ismini de değiştirerek, dikkatlerden uzak bir noktada kendini kaybettirir Girit´te.

Kerem ile Aslı hikâyesine bezneyen Mustafa-Stella aşkı gerçek yaşamdan kaynaklanan   bir derinliğiyle hüzünlü ve ilginç bir boyut yakalar Girit-Adana arasındaki mübadele trafiğinde. Böylece, mübadelenin zaten kendisi bir dramatik olayken, bir başka üzücü olaya sahne olur. Hep düşünürüz? Mustafa´nın altınlarını teslim ettiği arkadaşı ona kazık atmasaydı Adana´da kök salan nasıl bir yaşamları olurdu acaba?      

            Gördüğünüz gibi, romanlara, filmlere konu olan bu tarihi aşkın kendi konusu içerisinde zirve yapması nedeniyle Gazeteci-Yazar H. Yüksel Hançerli´nin konusu biraz geriye düştü?

            Bu konuda son olarak vurgulamak istediğimiz şey; Adana Büyükşehir, Seyhan, Çukurova ve Yüreğir ya da diğer belediyelerin konuya sahip çıkarak, Adana´nın demoğrafik ve sosyal yaşamı içerisinde önemli bir tarihsel boyut olan bu aşki mübadil hikâyesinin bir filme alınmasına olanak verilmesidir. Böylece, parçalanmış aileler olan tüm Türkiye mübadilleri adına da, Çukurova ve Adana mübadillerine bir gönül borcunu ödemiş olurlar diye düşünüyoruz.     

            H. Yüksel Hançerli´ye gelince? Adana´nın ilk fotoğrafçısı Gaston Mizrahi´nin yanında yetişen ve bir mübadil olan baba İbrahim Hançerli´nin Foto Spor´undan Çukurova, Tercüman, Akşam, TRT gibi yerlerde fotoğrafçılık, kameramanlık mesleğini sürdürmüş H.Yüksel Hançerli... Böylece mesleki gelenekle spordan eğitime kadar birçok alanda Adana´nın yanı sıra, İstanbul´da görev yaptığı dönemlerde Türkiye´nin çalkantılı yıllarına ait bir özgün bir görsellik arşivi oluşturmuş. H.Yüksel Hançerli, bu özgün görsellik arşiviyle sağladığı katkı ile birlikte parçalanmış aile duyarlılığı ve ilgisiyle  Adana´dan Girne´ye uzanan bir kültür köprüsü oluşturmanın emek ve birikimini ortaya koyan bir fotoğafçı yazar olarak bir düzüne esere imza atmış.     
Ata Ali Alp

YAZARLAR

  • Perşembe 24.1 ° / 11.6 ° Güneşli
  • Cuma 24.9 ° / 14.2 ° Güneşli
  • Cumartesi 28.3 ° / 15.1 ° Güneşli
  • BIST 100

    8806,72%-0,01
  • DOLAR

    32,25% 0,26
  • EURO

    35,08% 0,67
  • GRAM ALTIN

    2270,84% 0,79
  • Ç. ALTIN

    3854,72% 0,51