Cezmi DOĞANER


SOSYAL DEMOKRATLAR VE AYDINLIK YARINLAR(2)


 GELECEK HALKIN ELLERİNDEDİR

1976 seçimlerinden önce  44 yıl iktidar da kalan Sosyal Demokratlar , bugünkü  ileri, kalkınmış, modern İsveç toplumunun yaratıcılarıdırlar.

Sosyal  Demokratlar , uzun iktidarları sırasında bütün ülkeyi örgütlediler.Ülkeyi, alt-yapı ve enerji tesisleriyle donattılar.Yoksulluğu ortadan kaldırdılar.Göç edilen bir ülkeyi,  kendisine göçülen bir ülke haline getirdiler.İsveç toplumunu sosyal adalet ve eşitlik ilkeleri üzerine kurdular..Çalışanların yönetime katılmasını ve tam demokratlaşmayı sağladılar. Sanayileşmeyi tamamlayarak, onu, çağın en ileri teknolojik aşamasına getirdiler. Bir dizi reformla insan sağlığını ve çalışma hakkını garanti altına aldılar.

Geçen seçimlerde Sosyal Demokratların yeni sloganı: ?Gelecek halkın ellerindedir? sloganıdır. İsveç Sosyal Demokrat partisi, bunalımı temelden çözmek için yeniden iktidara gelmek istiyor.

İsveç Sosyal Demokrat Partisi , gelişmeyi sürdürmek ve zenginliği halka yaymak için seçimleri yeniden kazanmak istiyor. Sosyal demokratlar, sosyal adaleti daha da güçlendirmek , halkın geleceğini daha da garanti altına almak için oy istemektedir.

  • Sosyal Demokratlar halkçı ve yaratıcı bir gelecek istiyorlar.
  • Onlar özgürlüğün ve dayanışmanın bekçileridir.
  • Gelecek halkın ellerindedir.

Sosyal demokratlar, çalışma, üretim ve sosyal adalet temelleri üzerinde yükselen , başarılı İsveç Modeli´nin yaratıcısı ve savunucusudurlar.Onlar, gelişen, üretimi sürekli artıran bir toplumdaki refahı ve zenginlikleri , gittikçe artan ölçülerde, çalışan kitlelere yani halka yaymışlardır.Bunu da  güçlüleri güçsüz düşürmeden, güçsüzleri durmadan güçlendirerek ve sosyal güvenliği toplumun bütün bireylerine kadar yayarak gerçekleştirmişlerdir.

Sosyal Demokratlar çalışma ve emekten yanadırlar.

Gene Sosyal Demokratlar emeği en yüce değer sayarak, sosyal adalete ve eşitliğe dayanan , ileri ve çağdaş bir toplumun sağlam temellerini atmışlar ,İsveç toplumunu çağın en modern aşamalarına vardırmışlardır.

Sosyal Demokrasi, uluslararası düzeyde evrensel bir siyasal düşünce biçimidir.

Sosyal Demokrasi, kapitalizmin haksızlıklarını ortadan kaldıran, bunu gerçekleştirirken de sosyalizmin diktatörlük haline dönüşmesini önleyen, sosyal düşünceyi demokrasi temelleri üzerine oturtan siyasal bir görüştür. Bu bakımdan da enternasyonalisttir. Demokrasiyi , sosyal adaleti ve insancıllığı dünyanın  bütün insanlarına ulaştırmak yüksek  amacını güder.Bu bakımdan da Sosyal Demokratlar  , dünyanın öteki ülkelerindeki Sosyal Demokratlarla dayanışma gösterirler. Sosyal Demokrat İsveç modeli´nin benimsenmesi, başka ülkelerin halkları için kendilerine özgü değer ve törelerini yitirmeleri anlamını taşımaz. Tersine o ulusal değer ve törelerle birlikte özgürlük, eşitlik, sosyal adalet içinde kalkınma gibi ilkelerin benimsenmesi anlamını taşır.

İsveç´de , bu bağımsız ve barışçı toplumda, gene bağımsız, başı dik, emeğinin hakkını alarak, kendi kendinin efendisi olarak, güvenlik içinde yaşamak, biz , buraya çalışmaya gelmiş insanların en kutsal amacıdır.Adalete dayalı çalışma barışı , dünya barışının da  bir parçasıdır.

Barış içinde özgürlük ve kalkınma! Refahın eşitlik içinde halka yayılması! İnsanca yaşama! Güvenilir yarınlar için gelecek halkın elllerindedir.

Senin ellerindedir!...

 Cezmi Doğaner

YAZARLAR

  • Perşembe 35.8 ° / 20.3 ° false
  • Cuma 30.8 ° / 18.5 ° false
  • Cumartesi 31 ° / 16.7 ° false
  • BIST 100

    9670,53%0,26
  • DOLAR

    32,52% -0,08
  • EURO

    34,78% -0,23
  • GRAM ALTIN

    2421,67% -0,33
  • Ç. ALTIN

    3982,08% -0,92