Ahmet DUMAN


Er Ryan Kurtulmak İstemiyor!


Filmi hatırlayacaksınız: Er Ryan´ı kurtarmak (Saving Private Ryan); Steven Spielberg´in çok Oscar almış filmlerinden biri. Beni daha çok filmin en başı etkilemişti. Yıl 1944 İkinci Dünya savaşı en kızışkın zamanını yaşıyor. Müttefikler Avrupa´ya çıkarma yapıyorlar... Amerikalıların derin (deep) Amerika dedikleri uzak eyaletlerinden birinde, geniş bir arazinin ortasında, koskocaman bir çiftlik evinin mutfağında bir kadın sabah veya öğlen işlerini yaparken pencereden evinin tarlalar arasından geçen yolundan siyah bir otomobilin geldiğini görür. Kadın kapıya geldiğinde otomobil de iyice yaklaşmıştır: Bu bir askeri araçtır. Durur. önünden bir üniformalı asker iner ve arka kapıyı açar; arkadan rahip inmektedir. Kadının önce hafifçe sallandığını sonra oraya yığıldığını görürüz. Adamlar alışkın oldukları aceleyle kadına yaklaşıp o´na ordunun bir tebligatını okurlar. Kadının 3. Oğlu da Normandiya çıkarması sırasında ölmüştür. Bizim bildiğimizin tersine kadın ?Vatan Sağolsun! başkanımıza feda olsun? veya benzeri çığlıklar atmaz o sırada 4.oğlu da cephededir, O´nun sağsalim kendisine geri verilmesini ister?

Hollywood´un pentagon destekli ama zaman zaman bürokrasiye filan da taş atan propaganda yapımlarından biriydi. Neredeyse baştan sona hamaset ve bireysel kahramanlıkların sergilendiği bir filmdi?

Bir ülkede yabancı paranın yerli para karşısında değer kazanması önce ulusal ekonomide bir şeylerin iyi gitmediğinin işaretidir. İşsiz sayısı artmış ve artma eğilimini sürdürüyorsa ekonomide bir şeylerin iyi gitmediğinin göstergesidir, çalışanlar geçinemiyorsa, emekli maaşlarının azlığından şikayet çoğalıyorsa ekonominin enflasyon diye bir sorunu var demektir, Ülkede terör can almaya devam ediyorsa ulusal güvenliğiniz sorunludur. Daha bir sürü şey: toplum sürekli geriliyor inançlar ve etnik yapılar olur olmaz her ortamda tartışılıyorsa ve bu tartışmalar en yetkili ağızlardan sorumsuzca yapılıyorsa; toplumsal barış bozulmuş demektir. Tüm bu yanlışlarda sorumlu olanlar bu yanlışları 16 yıldır düzeltemediklerini itiraf edip düzeltmek için yeniden yetki isteyip erken seçim istiyorsa bu ülkede ciddi sorunlar yaşanıyor ve yaşanacak demektir.  

Bu durumda birileri çıkıp ?ben bu işi düzelteceğim? diyerek iç barışı sağlayacağını ekonomiyi düzelteceğini, bozulan adalet ve yargı düzenini ülkenin hükümet düzenini yeniden kuracağını söylüyorsa. Bu söylediklerini de bu bozukluklardan en çok zarar görenlerin anlayabileceği biçimde söylüyorsa kısaca ?Beni seçin sizi bu zilletten kurtarayım? diyorsa çoğunluğun desteğini alması gerekmez mi?

Seçim sonrasında kendimi boğucu sıcak bir sinema salonunda bu filmi seyredip çıkmış gibi hissettim. Hatta seyrettiğim film ?Er Ryan´ı Kurtarmak? filmine çok benziyordu. Filmde abd ordu yetkilileri bu 4.oğlunu kurtarmaya çalışan annenin bu çok haklı isteğini yerinde bulur. İlk hamlede nerede olduğu bilinemez. bu iş için oluşturulan özel birlik Avrupa´nın içlerinde Ryan´ı arar ve bulur!

Ryan beklenenin aksine kurtarılmayı reddeder. O sırada çok az sayıda arkadaşıyla bir köprüyü savunmaktadırlar ?Üç kardeşimin yerine bu arkadaşlarım var onları bırakamam. Annem beni anlayacaktır? der. Kahramanca bir tavır, göz yaşartıcı bir gerekçe? Değil mi?

O büyük karanlık ve sıkıcı sinemada benim izlediğim filmin sonunda ise Ryan´lar bir buçuk dolara soğan ve patates yiyerek,  ulusal gelirden en az payı alıp kendi sırtlarından sürüyle zıpırın zengin olmasını sağlayarak, cennette kendisini huri ve gılman´ların bekleyeceği umuduyla hiçbir şey üretmeden çocuklarına hiçbir gelecek umudu veremeden ölümü bekleyerek yaşamayı seçtiler.

YAZARLAR

  • Cuma 24.9 ° / 14.2 ° Güneşli
  • Cumartesi 28.3 ° / 15.1 ° Güneşli
  • Pazar 28.3 ° / 15.7 ° Güneşli
  • BIST 100

    9079,97%3,10
  • DOLAR

    32,35% 0,15
  • EURO

    34,93% -0,09
  • GRAM ALTIN

    2322,96% 0,18
  • Ç. ALTIN

    3843,45% 0,00