Ahmet DUMAN


Pompalı Sistem!


Şöyle bir baktığınızda bu ?sistemin? nasıl bir sistem olduğunu kimse bilmiyor. Alayı vala ile anayasayı değiştirdiler. Bu değişen anayasaya göre devlet yeniden yapılandırılıyor. 16 yıldır yapılan şeylerin bu kez kitaba uydurulmuş versiyonu vizyona sokuluyor. Necip milletim 24 Haziran günü aldığı büyük sevabın cenneti alada alacağı karşılığını düşünerek mest!

Sistemin çok iddialı olduğu kendisine yakıştırılan şu isimle daha çok belli oluyor: Türk Tipi Partili Cumhurbaşkanlığı Sistemi! Bazıları ?Tek Adam Sistemi? diyor. Bunların yaptığı ince diplomasi tek adam sisteminin tüm dünyada ta Romalılardan beri bir adı var. Bizim ülkemizde bazı sözcükler olur olmaz kullanılabilme şansına sahip olamadıkları için böyle uydurmalar yapılabiliyor!

Sistemin adı ya da soyadı önemli değil. Önemli olan nasıl işleyeceği. Bence basit bir işleyiş söz konusu. çok fazla karmaşık yanı yok; İyi bir şey varsa iktidarın eseri; işler kötü gidince muhalefetin eseri? İşleyiş olarak böyle bir şey olacağı belli. Belki izleme olanağı bulmuşsunuzdur: Yandaş medyada bir ?enkaz devraldık? edebiyatı başladı! İnanılır gibi değil.  Şimdi elinizi vicdanınıza koyup bir düşünün 16 yıldır her şey tüm yetkiler elinizde olacak partiniz mecliste çoğunluk siz partinizde tek adam ve diyeceksiniz hatta feryat edeceksiniz ki: enkaz devraldık!

Sistemin adı ne olur uygulaması nasıl olur uzunuzun tartışmanın zihin jimnastiği yapmanın hiçbir yararı yok, hatta abesle iştigal. Daha iki hafta bile olmadı durun bakalım derler adama.

Benim saptamalarıma göre sistemin nasıl olacağı seçim gecesi bazı sosyal medya paylaşımlarında korkarak paylaşılmış bazı şehir meydanlarından görüntülerle belli oldu! Sistem ?Pompalı? olacak! Aralarda, türbanlı tesettürlü ve mütedeyyin bazı bayanlar tabanca kullanmış oldukları görüntüleri saptanmış olsa da ?umumiyetin tercihinin Pompalı olduğu? anlaşılmıştır.

Aklıma hemen şu geldi ?yahu iyi ki kaybetmemişler!? Sizin gelmedi mi?

Zaten seçimden önce ulemadan bazı zevat yeterli tehditkâr açıklamaları yapmışlardı. Hemen aklıma onlar geldi. Kendi kendime ?Evet! Belgrat ormanlarında ağaçların dibine gömülen manevra mühimmat ve silahları çıkarılmış? dedim.

Pompalı, Türkiye´de bir kısım medyanın da reklamını yapması sonucunda on yıllardır önemli bir endüstriyel ürün mahiyetindedir. Kutlanacak veya kutlanması gerekmeyen hangi iş olursa olsun sakallı asık suratlı bir kısım vatandaş sokağa fırlayıp ortalığa bir savaş var havası vermekte kusur etmiyorlar. Dikkatimi çeken önemli bir ayrıntı bu kez eğitimli görünmeleri. Tesettürlü ve türbanlı kızın elindeki çapı da büyük tabancayı tutuşu havaya doğrultuşunda ayarladığı açı iyi eğitim aldıklarını gösteriyor?

Önümüzdeki günlerde her fırsatta bu örnekleri göreceğimizi sanıyorum.

Peki, bir soru aklınıza geliyor mu? Acaba, henüz İçişler Bakanlığını uhdesinde bulunduran Süleyman Soylu bu pompalılılarla ilgili herhangi bir soruşturma açtırmış mı? Ben duymadım. O halde sistemin bundan böyle pompalıların gölgesinde icra edileceğini söyleyebiliriz.

Söylemeyelim mi?

 

YAZARLAR

  • Cuma 30.8 ° / 18.5 ° false
  • Cumartesi 31 ° / 16.7 ° false
  • Pazar 35.8 ° / 19.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • BIST 100

    9809,64%0,96
  • DOLAR

    32,58% 0,30
  • EURO

    35,07% 0,29
  • GRAM ALTIN

    2457,40% 0,88
  • Ç. ALTIN

    3991,84% 0,00