Ahmet DUMAN


?Ne Çok Hain?


Hiç dinlemedim izlemedim de. Fakat konuyu az çok anladım. Anlamak zorunda kalıyorsunuz zaten; bu sosyal medya öyle bir alan ki istemeseniz de bazı şeyleri adeta gözünüze sokuyor.

Bu defa Anıtkabir önünde Atatürk´e karşı terbiyesizlik ettiği anlaşılan bir genç kadın videosu sosyal medyayı ?patlattı?. Bana kalırsa eski deyimle ?maksat hasıl olmuştur!? Bir kez daha Atatürk´e saygısızlık sosyal medya kullanılarak başarıyla gerçekleşmiştir. Zaten amaçlanan da oydu. Bazılarımız da sözde bu tür paylaşımları kınarken yayılıp daha çok insanın konuya ulaşmasını sağlamış oluyoruz. Bunun nasıl yapıldığını zaman zaman yazdığım için yeniden yazmayacağım.

Beni asıl düşündüren bir başka konu. Bu gün Lozan Antlaşmasının imzalanmasının 95. yıldönümü? Her yıldönümünde gururlandığımız ve son yıllarda kaldırılıverip bir kenara atılacağından derin endişeler duyduğumuz Lozan antlaşmasının 95. yılı. 

Cumhuriyet bu kadar karşıtının yetişmesine nasıl izin verdi? Kimler bu ihanet çetesini nerelerde yetiştirdiler? Sanıyorum bir kısmının nasıl ve kimler tarafından yetiştirildiklerini biliyorum.

Lozan antlaşmasını okullarda ders olarak okutmalıydık. Hala okutuluyor mu bilmiyorum; üniversitenin mezuniyet yılında zorunlu olarak ?Devrim Tarihi Dersleri? okutulurdu. Kimin işine nasıl yaradı, kim ne kadar okuyup içselleştirdi bilemiyorum ancak, geldiğimiz noktada pek başarılı olunamadığı kesin. Keşke o derslerin yerine daha erken yıllarda, orta öğretimde örneğin ?Lozan Antlaşması Dersleri? okutulsaydı.

Uzun zamandır beni çok düşündüren bir konuyu girişte, sözünü ettiğim saygısızlık nedeniyle bir kez daha sizinle paylaşmak istedim. Konu Lozan Antlaşmasının çok bilinmeyen çok da üzerinde durulmayan ?Genel Af? başlıklı 138. Maddesi. Bu maddede cezalandırılabilecek ?Hain? sayısının 150 kişiyle sınırlandırılmak zorunda kalınması? Çok tartışılmış konulardan biridir bu ?hainlerin yargılanması ve cezalandırılması? konusu. Sorunu masaya Yunanistan getirdiğine ve İngiltere tarafından da desteklendiğine göre anlaşılan her iki taraf da ?adamlarını koruma? telaşındalar. Türkiye ?genel Affı?  kolay kabul etmemiştir. Ancak 150 kişinin cezalandırılmasını kabul ettirebilmiştir. Bu gün 150 likler diye bilinen sorunsalın kaynağı budur. TBMM tarafından kısa zamanda onaylanıp yürürlüğe giren Lozan antlaşmasının uygulanmasına da belirtilen tarihlerde başlanmıştır. Antlaşmanın 138. Maddesinin uygulanması birkaç sene sonradır. Cumhuriyetin İçişleri Bakanlığı ve Emniyet Genel Müdürlüğüne verilen talimat üzerine çalışmalara başlanılmış ve affedilmeye layık bulunmayan 600 kişi saptanmış ve hükümete bir liste halinde sunulmuştur. Bence bu liste çok önemlidir. Neden önemlidir? Kan ve ateş içerisinden geçerek bir ülke kurmak için savaştığınız bir dönemde ihanet ve alçaklık unutulmaz unutulmamalıdır da? Uzun ve kalabalık olmasının nedeni de hain bolluğundandır. Fakat hükümet 150 kişi saptanmasında ısrarlıdır. Liste 150 kişiye indirilir geri kalan 450 kişi, genel af kapsamına alınmışlar ve yırtmışlardır. Onca yıldır nerede ve kimler olduklarını kimse bilmiyor, kimse de söylemiyor!

Nerede olacaklar 95 yıldır aramızdalar! yoksa bu kadar hain gökten düşmediler ya! Birileri ısrar ve inatla yenilerini yetiştirmeye devam ediyor. Atatürk´ün huzurunda Atatürk´e dil uzatmak için iyi yetiştirilmiş bir hain olmak gerekir. Değil mi? Hadi biraz da Ataol Behramoğlu´na kulak verelim.

??????

Ne çok hain. 
Hayır, belki de değişmediniz,
Aslınız belki de buydu sizin.
Sadece zamana ayak uydurdunuz,
Ortak ateşinde ısınıp gençliğin.
Sonra neyseniz o oldunuz
Asıl kimliğinizi buldunuz;
Uşağı oldunuz zalimin
........

Ne çok hain.
Aynı arsız kibir suratlarınızda
Erkeğinizin dişinizin.
İçim bulanıyor karşıma çıktıkça
Ekranlarında TV´lerin.
Kiminiz yeni yetme faşist çığırtkan
Kiminiz kaşarlanmış sırtlan,
Sanırsın kardeşi vampirin.

 Lozan bayramınız kutlu olsun! Lozan kahramanlarına selam!

Küçük birkaç not: 150 likler ve Kalanlarıyla ilgili Yeni Adana gazetesine bir yazı yazmıştım. 21.07.2016 tarihli gazetede; hatta sormuşum: bilen var mı bu 450 kişi kimlerdi?

Ataol Behramoğlunun uzun sayılabilecek güzel şiirinden bu bölümleri hem konuya değindiği hem de sizlere anımsatmak için koydum?

 

 

 

    

YAZARLAR

  • Cuma 30.8 ° / 18.5 ° false
  • Cumartesi 31 ° / 16.7 ° false
  • Pazar 35.8 ° / 19.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • BIST 100

    9716,77%-0,05
  • DOLAR

    32,47% -0,17
  • EURO

    34,91% 0,40
  • GRAM ALTIN

    2434,93% 0,50
  • Ç. ALTIN

    3991,84% -0,04