PROF. DR. FİKRİ AKDENİZ - BİLİM DÜNYASI


1-BİLİM VE BİLİMSEL YÖNTEM NEDİR?


Değerli okuyucular ?BİLİM DÜNYASI? başlıklı köşemizdeki ilk köşe yazımı: Bilim ve bilimsel yöntem nedir? başlığı ile sizlerle paylaşacağım.

TDK sözlüğünde bilim aşağıdaki gibi tanımlanmaktadır: Evrenin ya da olayların bir bölümünü konu olarak seçen, deneysel yöntemlere ve gerçekliğe dayanarak yasalar çıkarmaya çalışan düzenli bilgi;ya da nesnel dünyaya ve bu dünyada yer alan olgulara ilişkin yansız gözlem ve sistematik deneye, algılama ve düşünceye dayanan etkinliklerin ortak adıdır.

Kısaca bilim: Doğayı anlama yöntemidir.

Ünlü düşünür ve matematikçi BertrandRussel (D.1872-Ö.1970) bilimi şöyle tanımlıyor: ?Bilim gözlem yoluyla ve bu gözlem üzerine kurulmuş akıl yürütme ile önce dünyayla ilgili belirli olguları sonra da bu olguları birbirine bağlayan yasaları bulma ve geleceğin önceden kestirilmesini olanaklı kılma girişimidir?.

            O halde ortak görüş olarak bilim, evrende olup biteni öğrenme gereksinim ve isteğinden doğmuştur.Bilim, insanın aklını ve düşünme yeteneğini kullanmaya başlamasıyla birlikte gelişmiştir

Bilim: Doğanın ve evrenin gerçeklerine ilişkin gözlemleri ve izlenimleri değerlendirerek, elde edilen bilgileri yöntemli bir şekilde tanımlayıp sınıflandıran, bunların nedenlerini ve aralarındaki ilişkileri araştıran, bağlı oldukları yasaları belirlemeye çalışan nesnel birikim olarak ta tanımlanabilir.

Bilim nedir sorusunun yanıtı çağdaş bilimsel düşüncenin özünde bulunan gerçekler, yasalar, hipotezler ve kuram kavramlarının incelenmesi durumunda daha iyi anlaşılabilir. Görülebileceği gibi bilimin eksiksiz bir tanımını yapmak yerine, onu açıklamaya çalışmak uygundur

Bilimde sürekli değişme söz konusudur. Değişme gelişmenin ön koşuludur Bilimsel bilgi üretim süreci süreklidir. Bilimsel ilerleme, bilimsel bilgi gelişimi, genel çizgileriyle rasgele biçimlerde olmaz. Bilimsel bilgideki gelişim süreci ve bu süreçteki zincirleme adımlar her özel konu ya da alanın doğasına, yapısına doğmakta olan yeni bilginin iç bünyesinde geçerli olan mantıksal yapıya bağlıdır.

Bilim, gerçeği modern dünyamızı şekillendirecek kadar farklı bir kalıba soktuğu için. diğer bütün bilgi formlarından daha üstün olan, büyüleyici ama aynı zamanda zor olan özel bir tür bilgi haline gelmiştir,  Bilim, bütün problemleri çözebilecek her derde deva bir şey değildir. Bilimsel yöntemler de bir sır değildir. Hiç bir şekilde geleneğe dayanmazlar

            Bilimsel yöntem; ?bir gerçekliği tanımlamak, açıklamak ve bu gerçekliğin yasalarına ulaşmak amacıyla izlenen sistemli bilgi edinme yoludur.? Bilimsel yöntem sayesinde elde edilen bilgiler, günlük yaşantımızda elde ettiğimiz bilgilerden daha güvenilir ve doğrudur.Bilgi edinmede, bilimsel yöntem dışında izlenecek bir yol yoktur.

Bilim gerçeği arasa bile, bilimsel sonuçlar mutlak gerçekler değildir; bilim insanları asla sona ermeyen bir arayış içindedirler ve kendi gerçekleri onları asla tatmin etmez. Hatta sonuçların yayınlanması, diğerlerinin onun doğruluğunu kontrol etmeleri için bir davettir.  Bilim ve teknolojinin yoğun bir şekilde yaşandığı günümüzde kültür ve sanatın da aynı yoğunlukta değerler sistemi içinde yer aldığı ve çağa uygun özellikler geliştirdiği unutulmamalıdır. 
Prof. Dr. Fikri Akdeniz
ÇAĞ ÜNİVERSİTESİ

YAZARLAR

  • Cuma 24.9 ° / 15.2 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 24.8 ° / 13.8 ° false
  • Pazar 25.4 ° / 14.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • BIST 100

    9548,57%0,19
  • DOLAR

    32,49% 0,16
  • EURO

    34,80% 0,25
  • GRAM ALTIN

    2487,88% 1,05
  • Ç. ALTIN

    4157,48% -1,05