Av.Serra Taşköprü - KARDELENLER DURAĞI


ACI VAR MI ACI?!     -1-


Acı çekmek iki şekilde olur. Manevi acı ve maddi acı. Manevi acı ruhsal maddi acı fiziksel.
Acının şiddeti arttıkça akıl yürütmede doğru orantılı olarak zorlanma başlar. Ne kadar acı o kadar kaos!
Bazen bazı insanlar ruhsal acı çektiklerinde kendilerine fiziksel acı vererek ruhsal acıyı bastırmaya ve yoketmeye çalışırlar. Bazı müzik dinleyicilerinin örneğin kendilerine zarar vermesi yani fiziksel şiddet uygulaması bundan ileri gelir.
En büyük acı evlat acısı dense de herkesin acı şiddeti ve acı çekişte gösterdiği davranış kişiden kişiye farklılık gösterebilmektedir. Acı doğal, insani bir his olsa da çeken kişiye olmadık şeyler yaptırabilir. Mesela suç işlettirebilir.

Bazıları için acı katlanılamaz yani tolere edilemez bir histir. İşte sorun burada başlar. Böylesi bir durumda kişi katlanamadığı acıyı başka diğer kişiden alabilmekte yani başkasına agresif yani sinirli tavır sergileyebilmektedir. Çekilen acı kişinin kendisi ve çevresi için tehlikeli bir boyut kazanabilmekte olup böyle bir ihtimal karşısında profesyonel yardım almak gerekmektedir.
İlaç takviyesi ve terapi önem arzetmektedir. Acı şuuru etkilemekte ve kişiyi suçlara sürükleyebilmektedir. Acılar da manipüle edicidir bu anlamda. Yani kişinin davranışlarını az ya da çok, kötü veya iyi yönde yönlendirebilmektedir.  
Bazı kişiler öyle acı çekerler ki sanki narkozsuz ameliyata girmiş de bazı organları uyuşturulmadan kesiliyormuş gibi hissedebilirler. Özellikle manevi yani ruhsal acıların şiddetinin tavan yaptığı durumlarda bu rahatlıkla gözlemlenebilmektedir.
Evet şiddeti şiddetle bastırmak ve yoketmeye çalışmak! İşte can alıcı noktalardan biri de budur. Hepimiz acılar yaşarız. Bazı olumsuz olaylar ve durumlar karşısında acı çekeriz. İstisnasız hepimiz. Önemli olan acıyı doğru şekilde yönlendirebilmekte ve geçici olduğunu bilerek irademizi ve davranışlarımızı kontrol altına alabilmeyi başarabilmektedir.
Çoğu insan çoğu zaman çektiği acılardan birilerini sorumlu tutar ve sorumlu tuttukları kişilerin de acı özellikle kendi çektiklerine benzer acı çekmelerini isterler. Esasen bu his ve beklenti hepimizde vardır Hele ki şiddeti yüksek acılarda bu beklenti fazlasıyla görülmektedir.
Her ne kadar kısasa kısas bir hukukumuz yoksa da iç dünyamızda kısasa kısas hislerimiz bizi öfkeyle hatta nefretle ve bu hisler gibi birçok olumsuz hisle bırakır.
ACI ÇEKMEK İNSANİDİR. İNSANİ OLMAYAN ACILAR KARŞISINDA BU HİSSİ KABULLENİP OLUMLUYA ÇEVİREMEMEKTEN ORTAYA ÇIKAN HER TÜR OLUMSUZ DURUM VE BU DURUMLAR KARŞISINDAKİ OLUMSUZ VE SAĞLIKSIZ SONUÇLARIN KAÇINILMAZLIĞI SONUCUNDA ZARAR VE ACI VERME İSTEĞİDİR.

YAZARLAR

  • Perşembe 24.1 ° / 11.6 ° Güneşli
  • Cuma 24.9 ° / 14.2 ° Güneşli
  • Cumartesi 28.3 ° / 15.1 ° Güneşli
  • BIST 100

    8806,72%-0,01
  • DOLAR

    32,25% 0,26
  • EURO

    35,08% 0,67
  • GRAM ALTIN

    2270,84% 0,79
  • Ç. ALTIN

    3854,72% 0,51