İlhan ALPER


ADANA İL RADYOSU VE ?ÇUKUROVADAN SESLER?


            Müziğin altın çağının yaşandığı bir bölge olarak bir soru sorulsa bugünkü kuşağa kolay kolay kimse bilemez ama daha önceki kuşaklar, özellikle Çukurova´da yaşayan insanlar, özellikle Adanalılar bunu hiç unutmaz.

            O dönem özellikle bizim gibi eski kuşağın barlı pavyonlu şamatalar içerisinde yaşadığı güzel bir nostaljik armağandır bize ne yazıkki sadece anılardan kalan. Kalan ama unutulmayan, aranan, yoklanan, gözlemlenen yıllar yılı.

            Adanalılar bunu hiç unutmaz diyorduk ya? Doğrudur. Unutmaz. Bunun sonucundadır ki Yeni Adana gazetemizin sanat sayfasında güçlü esen sanat rüzgârının önemli bir yerinde olan müzik bu unutulmazlıktan önemli bir pay alır?

Bazı ne konuştuğu belli olmayan, kalbiyle, ruhuyla algılayamayan lavgarlar  neymiş de neymiş diye sorup duruyor tabi. Efendim, Adana bu kadar abartılmamalıymış da bilmem neler.  Bu topraklarda birkaç kuşak yaşayan ve aşiret uzantısı olan bizlerin mavra söylediği yok. Olacaklar üzerine değil, olanlar üzerine konuşuyoruz ki, bu da tamamen gerçek olan bir şeydir. Esah mı esah yani? Biz toprağımızın, insanımızın, gerçeklerinden bahsetmeyek de kimler bahsede. Halis mulis Adanalılığın içinde, tükürdüğünü yalamamak adına bu da vardır. Duyanlar duymayanlara duyura. 

Laf lafı açarken nerelere geldik işte?

Sizlere bir elli-altmış yılın Adanasında esen müzik fırtınasından bahsedecektik ama söz uzuyor gidiyor.

Her neyse, benim söz etmemem de önemli değil. Sevgili dostlarım benden daha Adanalı, daha yakın ve bizden daha kalemşör. Biz, kırıntılarımızla size müzik fırtınasından tam söz edemeyeceğiz ya da zaman zaman söz edeceğiz ama onların, kitaplar ve ürünlerle birlikte bu müzik fırtınasının altın çocuklarını günümüze taşımayı sürdüreceklerine eminiz. 

            Neyse sözümü bitireyim?

            Gizli yanıtlarımız varsa da, aslında ben de merak etmiyor değilim bu altın ovanın dünya çapındaki yazarlarını, sinemacılarını, müzik adamlarının bu toprakta neden kümelendiğini? Sonuçta biter mi? Kültürümüzün, sanatımzıın derin bir zenginliğidirki nerdeyse anonim sınırlarını aşmış, tarihe mal olmuş.

            Ne kadar uzak olsak da her anlamda, o kadar yakınız aslında? Ve hangi bitmeyen sözcüklerle sizlere Adana İl Radyosu - ?Çukurovadan Sesleri? anlatalım. Ne kadar yazsak çizsek boş olur. En iyisi dilimiz döndüğünce , zaman zaman anlatalım.

           

YAZARLAR

  • Cuma 24.9 ° / 15.2 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 24.8 ° / 13.8 ° false
  • Pazar 25.4 ° / 14.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • BIST 100

    9693,46%1,77
  • DOLAR

    32,58% 0,35
  • EURO

    34,75% 0,10
  • GRAM ALTIN

    2507,64% 0,95
  • Ç. ALTIN

    4181,01% 0,22