Zeynep Kural-İNCE DOKUNUŞLAR


ADANA, EYLÜL’Ü VE BİZİ BEKLER

Herkesin bir yolculuğu vardır yaz aylarında. Kimi bir dağ yamacındaki asma dalının geniş yaprağının altında bulur serinliği, kimi de kiraz ağacının kırmızılığında.


Bazen bir deniz kenarındaki rüzgârın uğultusu gelsin ister kulağına bazen de hareketli caddelerin kalabalığında söylenen neşeli şarkılar.

Bazen her şeyi geride bırakıp dönmeme arzusu hisseder bazıları, sonra bir kenarda durup sakinleşmeyi bekler. Bazen de tüm sevdiklerini sığdırıp yüreğine, her fotoğraf karesinde onları da yanında götürür.

Herkes bir yerlere gider yazları.

Kimi bir kalbe kimi de hayallere. Mesafelere sığmayan, tadı hep aynı lezzetle anılan yolculuklar, kucak açılan kolların sarmalaması kadar iyi gelir önce hayallere, sonra yorgun zihinlere ve bedenlere.

Oysa şehirler hiçbir yere gitmez.

Onlar hep uğurlar, hep kucak açar. Sessizliğin hâkim olduğu hüzünleri yaşar. Gururlu bir sevgili gibi arkanızdan seyreder. Kısa süreli ayrılıklardır bunlar, bilir.

Gündüzün gamsız rehavetini, yapışkanlığını, ağır aksak ilerlemekte tereddüt eden dakikalarını, tembelliğini sırtında taşımaktan yorulmuş olsa da kısa süreli bu yalnız kalışları, kendine bir çekidüzen verme fırsatı olarak görür.

Sessiz hafta sonlarını, sakin yazları geçirirken özlemle bekler. Geniş caddeleri yine neşeli kahkahalarla çınlayacak, yine keyifli adımlarla dolaşılacak, yol kenarlarındaki ağaçlar sarısını yeşile terk edecektir.

Aylardan Eylül’se, gidenler hep dönecektir, Adana biraz daha neşelenir.

Bir dahaki sonbahara kadar sıcağından kaçanlar, rutubetli bulutlardan uzaklaşmak isteyenler, sırtından damlayan tere, yüzüne yapışan buhara katlanmak zorunda kalanlar ve yıllarını bu güzel şehirde geçirmiş olanlar yüzünü hep Eylül’e döner.

Er-geç bir sonbahar hikâyesi de başlayacaktır bu şehirde, nereye giderlerse gitsinler, Adanalılar hep bunu bekler.

YAZARLAR

  • Perşembe 24.1 ° / 11.6 ° Güneşli
  • Cuma 24.9 ° / 14.2 ° Güneşli
  • Cumartesi 28.3 ° / 15.1 ° Güneşli
  • BIST 100

    8806,72%-0,01
  • DOLAR

    32,25% 0,26
  • EURO

    35,08% 0,67
  • GRAM ALTIN

    2270,84% 0,79
  • Ç. ALTIN

    3854,72% 0,51