Ata Alp And


ADANA MÜZİĞİ


Sanırım Adana müzik tarihinin en önemli temel noktalarından biri de kuşkusuz ki Adana Radyosu olayıdır. O tarihe tutulan ışık, müziğin, Adana sanatının en önemli parçası hâline geldiğini gösterir.

Adana salt edebiyat ya da sinema alanında değil müzik alanında da ülkemizin ayrıcalıklı bir bölgesi gibi bütün hatlarıyla karşımıza çıkar. Sanat sayfamızı sürekli izleyen bilinçli kesimler sonuç olarak bu noktaya varırlar.

Adana Radyosu’yla, derneklerle, halk evleriyle, saz evleriyle, çay bahçeleriyle bir bütün olarak incelenen Adana müziği sadece kendi müziğinin çatılarını oluşturmakla değil, ülke müziğinin de önemli ve farklı bir yapısallığı olarak karşımıza çıkar.

Sazcı Yusuf’un atölyesinden, Sarıkaya’nın, Ali Limoncu’nun saz evinden, Yuvam saz evinden çay bahçelerine, gazinolara, Adana Radyosu’na taşan bu müzikallik Türk müzik sanatı adına da bir norm olarak karşımıza çıkar.

Mustafa Canan’ın başı çekenlerden olduğu, turnelerin de gündemde olduğu o yıllarda elbette ki şarkısıyla, türküsüyle, gazeliyle, mayasıyla gümbür gümbür bir müzik canlılığından söz edilebilir. 

Âşıkların içinde ise “Ah Neyleyim Gönül Senin Elinden” Ferrahi (Mehmet Ali Ergat) ve Devrani’nin (Devran Baba) ayrı bir yeri ve önemi de vardır kuşkusuz.

O dönemde, radyo olarak, folklorik eğilim ağır basıyor, bu çizgideki çalışmalar kabul görüyor. Radyonun önemli bir yetkilisi olan Nida Tüfekçi, folklorik olmayan eserlere güzel gözle bakmıyor.

Fakat şu da var…

Özgün besteler dikkate alınmıyor. Varsa yoksa halkbilim ürünleri, derlemeler…

Bu bakış açısı folklorcuları mutlu etse de, sanatçı ruhları üzdüğü besbelli… Neden yani eser ortaya koyan, sevilen, mutlu kılan, milyonların diline düşüren bestekârları bir köşeye atalım. Üstelik bu sevilen eserlerden bazıları altın plaklar kazanırken. 

Bize göre, derlemeler zaten var, o konudaki arayışlarımız da her zaman olduğu gibi devam etmekte. Fakat, yeni eserlerin önünü kesmemeliyiz; halkın takdir noktasına taşıyabilmeliyiz yaratıcı  ozanlarımızı.     

Bakın nerden nereye geldik şimdi…

İşte bunlar Mustafa Canan olayının etrafında dönen şeyler olsa gerek; sanatsal derinliklere indikçe yöremizin diğer sanatçılarının attıkları ilmekle oluşan o güçlü bağ geleceğe uzanan önemli bir geleneksel bağ oluyor. Bundan yararlanabilmek günümüz sanatçılarına düşen bir ödev olsa gerek.

YAZARLAR

  • Cuma 24.9 ° / 14.2 ° Güneşli
  • Cumartesi 28.3 ° / 15.1 ° Güneşli
  • Pazar 28.3 ° / 15.7 ° Güneşli
  • BIST 100

    9079,97%3,10
  • DOLAR

    32,35% 0,15
  • EURO

    34,93% -0,09
  • GRAM ALTIN

    2322,96% 0,18
  • Ç. ALTIN

    3843,45% 0,00