Süreyya KÖLE - YANSIMALAR


Adana'nın Gölge Sorunu

Adana'da Belediye Başkanları (3 büyükler) arasında öyle bir etkinlikten etkinliğe koşturma, öyle bir halkla buluşma, öyle bir yeni proje ve işlerle halkın karşısına çıkma yarışı var ki insan izlemekte güçlük çekiyor kimi zaman.


/resimler/2015-5/28/1630432522045.jpgYaşlarının genç olmasından kaynaklı bir enerji hali midir bu bilinmez, istiyorsunuz ki Başkanlar hazır bu hızda ve yoğunlukta hareket ederken, ortada ne bir eksik kalsın ne de bir yanlış. Bu anlamda, Adana'da uzun yıllardır yaşamak durumunda kaldığım(ız) ciddi bir sorunu gündeme getirmek ve Başkanların dikkatine sunmak istiyorum.

Herkesçe bilinen bir gerçektir, Adana tarihte zorunlu iskânla kent” haline gelebilmiş, böylelikle nüfus sahibi olmuş bir kenttir. Sebep? İklim ve iklime bağlı olumsuz koşullar. Öyle bir sıcak ki gökten ölü kuş yağıyor, yere kırılan yumurta kısa zamanda yenebilir hale geliyor, insanlar güneş çarpmasından yere yığılırken, birçoğu oracıkta ölüveriyor. Sıcak ve bataklığın eseri sivrisinek, sivrisineğin ayrılmaz parçası sıtma ise başlı başına bir beladır o günler için.

Seyhan Baraj Gölü'nün Adana iklimini yumuşattığı, bugünkü sıcakların çok eski yıllardaki o ünlü sıcaklarla kıyaslanamayacak ölçüde hafif olduğu ise bir şehir efsanesi gibi öteden beri, dilden dile dolaşır Adana'da. Yine de bu, Adana'nın yazları akıl almaz derecede sıcak bir kent olduğu gerçeğini ortadan kaldırmaz.

Öyle bir kent düşünün ki, mayıs sonu başlayan -dayanılmaz ölçüdeki-  o nemli sıcak eylül sonuna, ekim başına kadar aralıksız sürüsün. 24 saat size soluk aldırmasın, uyku uyutmasın.

Yine de sıcağın insanları ve diğer canlıları en üst seviyede etkilediği yer, açık alanlar, caddeler, sokaklar... Bakın bu gerçek geçmişte kendisini öyle bir dayatmış ki, bir dönem Adana'yı inşa eden Alman mimarlar öncelikle halkın gölge ihtiyacını karşılamak üzerine geliştirmişler projelerini. Direkler üzerine inşa edilen, altından yayaların geçmesine olanak sağlanan yapılar sıralanmış İnönü Caddesi boyunca.

Elbette bu, Adanalılar için yaz mevsimi dışında, kışın da bir ayrıcalıklı bir durum yaratmış, kışın bol yağışlı günlerinde de rahat etmiş Adanalılar.

Şimdi insan sormadan edemiyor doğrusu, yıllar önce elin Alman'ının düşündüğünü bugün neden bir düşünen çıkmaz? Proje üstüne projeyle halkın karşısına çıkan Başkanlar, Adana'nın gölge sorununa dönük neden bir çözüm arayışına girmez?

Eğer karşımızdaki Adanalının layık olduğu budur” türünden bir anlayış değilse, sanırım öğrenilmiş çaresizlik” denilen tam da bu işte. Sanırsınız, Adanalı yaz geldiğinde, gölgeye hasret, her daim sıcak altında olmak zorunda; ter içinde bir yerden bir yere koştururken içinde olduğu durumu Adana'nın gerçeği bu” olarak algılamak...

Belediyeler insan (ve ardından canlı) yaşamını kaliteli hale getirmek üzere oluşturulmuş hizmet kurumlarıdır ve öncelikli çalışma alanları insandır. O halde Belediye Başkanlarından caddelerinde gölge sorunu olmayan bir Adana beklemek en doğal hakkımız olmalı. Yoksa, Adanalının yaşam konforunu arttırmadığı sürece hiçbir Belediye Başkanı başarıdan ve yeni modern kentler kurduğundan, kuracağından söz etmesin.

çiğdem aslankeser
29.05.2015 09:56:43
merhaba,şimdiye kadar kimsenin değinmediği bu önemli konuya değindiğiniz için size teşekkür ederim.hem gölgelik hem de gölgeli ağaçların çoğalmasını istiyoruz her yer de anlamsız palmiye ve sivri gölgesi olmayan çamlarla dolu.duygu kafenin oradaki dinlenme alanına bakın yazın 45derece sıcakta orada kim oturabilir allah aşkına. millet sığınacak gölgesinde soluklanacak yer ararken.tüm belediyeler gölgelendirme çalışması yapmalı acilen.çok ilginçtir kimsede şapka kültürü de yok bu memlekette.

YAZARLAR

  • Cuma 24.9 ° / 14.2 ° Güneşli
  • Cumartesi 28.3 ° / 15.1 ° Güneşli
  • Pazar 28.3 ° / 15.7 ° Güneşli
  • BIST 100

    8806,72%-0,01
  • DOLAR

    32,25% 0,26
  • EURO

    35,08% 0,67
  • GRAM ALTIN

    2270,84% 0,79
  • Ç. ALTIN

    3854,72% 0,51