PROF. DR. FİKRİ AKDENİZ - BİLİM DÜNYASI


Akıllı insanları davranışlarına göre nasıl tanımlayabiliriz?

Prof. Dr. Fikri Akdeniz


Akıllı insanın anlamı:  Akıllı insan bilgiye nasıl ulaşacağını, nasıl sınıflandıracağını ve nasıl saklayacağını bilir.

Akıllı insan kimdir? Empatik, uyumlu, meraklı, gözlemci ve iyi dinleyici, harika sorular soran, özdenetimi ve iyi bir hafızası var olan, sınırlarını bilen ve akışa ayak uydurandır. 

Akıllı insanların fark yaratan özellikleri nedir?

1. Öğrenmeye her zaman açıktırlar. Akıllı insanlar icat (buluş) ve keşif(ortaya çıkarma) yönlerinde son derece gelişkindir. Meraklı insanlar oldukları için birçok konunun iç yüzünü araştırırlar. Her işin inceliklerini bilmek isterler. Bir şeyin nasıl çalıştığını, farklı kültürleri, tükettiği gıdaların içeriğini, tarih hakkında ve çevresindeki insanların hakkında yeni şeyler öğrenmek için her fırsatı kullanan araştırmacı kişiliğe sahip insanlardır. Sahip oldukları bilgi ve beceriyi kaynakları doğrultusunda bu yolda harcarlar.Akıllı insanlar zihinsel olarak güçlüdür ve bu onların sakin kalmalarına yardımcı olur. Ayrıca duygusal olarak güçlüdürler, bu nedenle bir konuşma sırasında kolayca heyecanlanmazlar veya hüsrana uğramazlar.Genellikle konuşmadan çok dinlemeye eğilimlidirler.Yalnızca bir şeyin gerçekten söylenmesi gerektiğine inanırlarsa konuşurlar ve bunu yaptıklarında da yavaş ve düşünceli olurlar.Sonuçta, bazen sessizliğin en iyi yanıt olduğunu bilirler.

2. İyi birer gözlemcidirler.Akıllı insanlar, ince desenler veya sözcüklerle ses tonu gibi başkalarının gözden kaçırdığı şeyleri görür. Pek çok farklı konu hakkında çalışma bilgisine sahiptirler ve diğerlerinin sahip olmadığı noktaları birleştirebilirler.Bakışları ve anlayışları oldukça keskindir. Tüm akıllı insanlar bir şeye baktıklarında görmek istediklerini açık bir biçimde görebilirler. Oradaki tüm ayrıntıları ve aksaklıkları hemen fark edebilirler. Anlama yetenekleri çok gelişkin olduğu için, birbirine benzer görünen iki objedeki detay farlılıklarını hemen algılayabilirler. Dikkatini başka bir şey üzerinde yoğunlaştırmamışsa, hemen hiçbir konuda anlamama sorunları olmaz. Çok dikkatli ve uyanık insanlardır. Baktıkları alandaki hiçbir nesneyi göz ardı etmezler. Analiz ve sonuç çıkarma yetenekleri yüksektir. Sürekli öğrenme dürtüsünden dolayı çok konuşmak yerine,soru sorma eğilimindedirler.

3. Hata yapmaktan korkmazlar. Bir şeyi daha iyi öğrenmenin yolu, ancak deneme ve gözlemle açığa çıkar. Hatalar, insanı güçlendirir ve ders çıkarmasını sağlar.Akıllı kararlar verirler. Akıllı insanlar eylemlerinin sonuçları olduğunu bilirler. 

4. Erken pes etmezler. Başarısızlığın verdiği korku, erken vazgeçmeye neden olabilir. Bir şeyle başa çıkamadığımız zaman, neden hemen rahatsız oluyoruz? Zamanı geri alıp, ilk yürümeyi öğrendiğiniz anı hayal edin. Bu süreç esnasında kaç kez düştünüz? Yüzlerce kez, erken vazgeçmiş olsaydın ne olurdu? Öğrenmek zaman alır, akıllı insanlar amacına ulaşmak için önüne çıkan engellere çok fazla aldırış etmezler, bir kez inanmaları yeterlidir, sonunu görene kadar giderler.

5. Akıllı kişilerle iletişim kurarlar. Zamanlarını ciddi tartışmalarda ve akıllı kişilerle iletişim kurarak geçirirler. Akıllı insanların, başarılarının temelinde iletişim kurabilme becerileri yatmaktadır. Sizce, daha iyi konuşabilen, daha inandırıcı olan, daha sağlam ilişkiler kuran, kazanmış olduğu iletişim becerilerini, zor durumlarda kullanabilen biri başarısız ve mutsuz bir yaşam sürebilir mi? Dünya, büyük bir iletişimin ağıdır, bu ağda bizlere, ilham kaynağı olacak, mantıklı sorular soracak insanlar gerekmektedir. Çevremizde,  akıllı bir arkadaşımızın olduğu zamanlarda, öğrenme yeteneğimiz diğer zamanlara oranla daha yüksektir.

6. Yeni fikirlere açıktırlar. Daha iyi öğrenebilmek için beynimizin dürtüye ve dinlemeye gereksinimi vardır. Küçücük bir çocuğun dünyayı nasıl araştırdığına bir bakın; her şeye merakla yaklaşır, bütün parçaları bir araya koymaya çalışır ve sonra aldığı hazzı denetler. Akıllı insanlar, meraklı bir karaktere sahip ve her zaman kendisini geliştirecek şaşırtıcı fikirleri öğrenmeye hazırdırlar. 

7. Alçak gönüllü kişilerdir. Sahip oldukları bilgi ve becerileri başkalarını etkilemek için değil, bunları insanlara aşılamak için kullanırlar. Onlar, bilmedikleri şeyler hakkında oldukça alçak gönüllüdürler. Bilmedikleri zaman, biliyormuş gibi numara yapmaz, basitçe “bilmiyorum” yanıtını rahatça verebilirler. Genelde rahat ve her zaman enerjiyle doludurlar.

Akıllı insanlar: Çok dikkatli ve uyanık insanlardır. Baktıkları alandaki hiçbir nesneyi göz ardı etmezler. Analiz ve sonuç çıkarma yetenekleri yüksektir. 

Aşağıdaki yollardan biri veya daha fazlasıyla davranan insanları gözlemlediğinizde, onların akıllı olma olasılığının yüksek olduğunu düşünebilirsiniz..

Uyarlanabilirler. Akıllı insanlar geleceğin belirsiz olduğunu bilir ve beklenmeyene hazırdırlar.Akıllı insanlar, karşılaştıkları zorluklara ve kısıtlamalara göre uyum sağlayabilirler.Olanaklarının ötesinde yaşamazlar.

 Meraklılar. Akıllı insan dünyadan etkilenir ve her şeyi bilmek ister. Akıllı olmak, insanları, teknolojileri, süreçleri, tarihi, doğayı, hayvanları, bilimi ve dünyamızın diğer birçok parçasını öğrenmektir.

Harika Sorular Sorarlar. Akıllı insanlar doğru soruları nasıl soracaklarını bilirler. Akıllı insanlar, düşündürücü sorular sormanın düşündürücü yanıtlar vermek kadar güçlü olduğunu bilirler. Sorular düşünmeye meydan okuyabilir ve insanların eski sorunlara yeni çözümler geliştirmesine yardımcı olabilir.Akıllı insan doğru yanıtları vermez; doğru soruları sorar. Akıllı insanlar, başkalarının zekalarını geliştiren bilgi ve içgörülere sahip olduğunu bilirler

Bellekleri iyidir. Akıllı insanlar, karar verme sürecini eniyilemek için iyi işleyen bir belleğe sahiptirler. Odaklanmada ve dikkat dağıtıcı şeylerden kaçınmada iyidirler

 Sınırlarını Bilirler. Sınırlarını biliyorlar ve başkalarından daha fazlasını öğrenebileceklerini kabul ediyorlar. Bilgilerinin dışında kalan bir şey olursa, bir sorunun yanıtını öğrenmek için kendi kendilerini eğiteceklerini bilirler.

Akıllı insanlar, hayata mizahi bir bakış açısına sahip olmanın, stresi ve sıkıntıyı daha iyi yönetmek için mükemmel bir başa çıkma stratejisi (izlemi) olduğunu bilirler.Akıllı insanlar pek çok gerçeği bilirler ve bu gerçekler bilgisinden kolaylıkla yararlanabilirler.

Sonuç olarak:Akıllılık özneldir. Neden en akıllı insanlar en sakin olma eğilimindedir? Akıllı insanlar doğru düşünür, işleri kolay yaparlar. Akıllı insanlar her durumda her zaman kendinden emindir. Uzun dönemde başarılı bir iş kurmak ve yönetmek için akıllı olmalısınız. 

Dostça kalın!...

 

 

YAZARLAR

  • Cumartesi 31 ° / 16.7 ° false
  • Pazar 35.8 ° / 19.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 30.8 ° / 18.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • BIST 100

    9809,64%0,96
  • DOLAR

    32,58% 0,30
  • EURO

    35,07% 0,29
  • GRAM ALTIN

    2457,40% 0,88
  • Ç. ALTIN

    3991,84% 0,00