Ahmet DUMAN


Anketi Boş Ver, Listeye Bak!


Necip Milletimiz birçok şey gibi, anket denilen ?şey? le de 1980 Eylülünden sonra tanıştı. Bilenler biliyordu gerçi ama onlar da bu türden bir Anket ile ilk kez karşılaşıyorlardı. Daha önceleri yaşamın kendi içinden gelir geçerdi bazılarımız hiç fark bile etmezlerdi. Köylük yerde davarları inekleri sayar giderlerdi. Beş yılda bir de İnsanları sayıp giderlerdi. Buna ?nüfus sayımı? denir ve evlerden dışarı çıkılmasına izin vermezlerdi. Bir tanıdığımın tam o sayım günü sokağa çıkma yasağı sırasında torunu olmuştuda adını ?Sayım? koymuşlardı. İlkokula başlayınca öğretmen aileye ?yahu değiştirin bu çocuğun adını kız çocuğunu adı Sayım olmaz hadi bunu Saime yapalım? demiş Onlar da olur deyip çocuğun adını değiştirmişlerdi?

Bizim bu anketlerle ilk ilişkimiz böyle başladı. Ama Üniversitede sosyal bilimler okuyanlar konuyu enine boyuna öğrenirlerdi. Orada da kalırdı?

Anket ve Anketçilik siyaset tarafından keşfedilince altın yıllarını yaşamaya başladı. Şimdilerde meslek hemde prestiji yüksek mesleklerden. Her siyasi konulu tv söyleşisinde konuşmacılardan biri Anketçi olmak zorunda? Yani varlar.

Anatole France, Denemelerinin birinde ?Kalem ehlinin elinde Musanın asası, ehli olmayanın elinde Allahın belası haline gelebilir? diyor. Sanki bu günün medyasındaki kalemşorlar gibi? Anketler de böyle: Kullanmasını bilenlerin elinde Musanın asası gibi mucizeler yaratıyor?

Siyasetin asıl enstrümanlarından biri; olmazsa olmazı? Batıda II. Dünya Savaşı sonrasında yoğunlukla kullanılmış sonra da bize gelmiş. 12 Eylül Faşist darbesinin hemen arkasından yapılan ilk seçimlerde Turgut Bey´in Partisinin seçimi kazanacağını neredeyse hatasız tahmin eden anket şirketi seçim öncesi ?Manipülasyon? la suçlanmıştı. Bu, Anketçilerin kaderi haline geldi; Her seçim öncesi bu suçlamadan hiç kurtulamadılar. Seçimden sonra haklı haksız ortaya çıkıyor ama iş işten geçmiş oluyor. Artık Anketçilerin manipülasyonuna gereksinim yok: iktidarın elinde artık başka enstrümanlar var!

Siyasetçi anketi her zaman kullanabilir. Kullanmalıdır da. Örneğin, Kemal Bey Adalet yürüyüşü ve Adalet Çalıştayı gibi çok önemli iki etkinlikten sonra bu tür etkinliklerin kamuoyunda avantaj sağlayıp sağlamadığını kesinlikle ölçtürmüş olmalı ki; şimdi ?fındık? yürüyüşü yapıyor? Siyasetçi her adımında neredeyse bu kamuoyu yoklamalarını yaptırmalı ve değerlendirmelidir. Örneğin yine CHP den örnek verelim: Büyüklerimizden Sezgin Tanrıkulu´nun SİHA larla ilgili yaptığı çıkışın karşılığı artı-eksi yüzde kaç olmuştur. Partilii Belediye Başkanlarımızın Ramazan etkinlikleri ne kadar oy sağlamıştır? Benim bildiğim o cenahtan Adana İl ve İlçe örgütlerine olağanüstü bir teveccüh yok! Bu günlerde Irakın Kuzeyinde CHP´nin suskunluğu yararlımı zararlı mı? Diye kesinlikle soruluyordur.

Biraz işi şakaya espriye getirip bir şeyler söylemeye çalıştığımı anlamış olmalısınız. Gerçek bunlar.  CHP örgütü Yerel Yönetimlerde minder kapma telaşıyla delege seçimlerine hazırlandığı sırada bir gazetede, hem de muhalif gazetelerden birinde, bir anket yayınlandı; CHP yüzde 23,4! işte, partinin yürüyüşlü, SİHAlı, iftar yemekli siyasette geldiği nokta: 23,4. Şimdilerde adı henüz koyulmamış bir parti var o partinin ?yarın seçim olsa alacağı oy yüzde 21.?

Anket, gazetede 15 Eylül Tarihinde yayınlanmış.

Haber vermiş olayım?

YAZARLAR

  • Cuma 24.9 ° / 14.2 ° Güneşli
  • Cumartesi 28.3 ° / 15.1 ° Güneşli
  • Pazar 28.3 ° / 15.7 ° Güneşli
  • BIST 100

    9079,97%3,10
  • DOLAR

    32,35% 0,15
  • EURO

    34,93% -0,09
  • GRAM ALTIN

    2322,96% 0,18
  • Ç. ALTIN

    3843,45% 0,00