Cezmi DOĞANER


ARAP BASININDAN


 Emeklli, deneyimli diplomat Mustafa Orhan Ertuğruloğlu´ (Hollanda-Deventer eski Başkonsolosu) nun Arap Basınında yer alan yorumları içeren iletisini paylaşıyorum.


Türkiye´nin Afrin ?de başlattığı harekat, Arap basınında geniş yer tuttu. 
Oman´da yayınlanan El Vatan gazetesi, terörist milislere, Türkiye´ye ve Amerika´ya göndermeyle, tüm tarafların elbirliğiyle Suriye´ye karşı itekledikleri şer planları sonucu, ülkede durumun daha da içinden çıkılmaz bir hal aldığını yazmış. 


Gazeteye göre Washington, Suriye´deki Kürt müttefiklerinin elindeki bölgeyi korumak için 30.000 kişilik silahlı güç oluşturma planını açıkladı. Suriye´nin kuzeyinde, bağımsızlık isteyen Kürtler´in ağırlıkta olduğu Kürt milislerden oluşacak bu güç, bağımsız ve ayrı bir bölgenin çekirdeğini oluşturacaktı. Gazeteye göre, Suriye´nin coğrafi toprak bütünlüğünü koruyan her türlü siyasi çözümü engelleyen Amerika, işgalci İsrail´e hizmet ederek bu gibi planlarla tüm bölgede sömürgeci denetim rüyasını gerçekleştirmek peşindedir.


El Vatan´ın kanısınca, Ankara´nın, Afrin´deki Kürt milislere karşı başlattığı Kara harekatı, Suriye´nin egemenliğine ve toprak bütünlüğüne yönelik bir diğer habis plandır. Suriye´nin parçalanmasına yol açacak Türkiye´nin ve Amerika´nın planlarına, Rusya karşı çıkmaktadır. Suriye ise her türlü Amerika destekli Kürt milisleri ülkeden temizleyerek, tüm Suriye´de yeniden denetimini sağlamakta kararlıdır. Suriye, toprakları üzerindeki tüm terörist militanları temizledikten sonra, ülkesinin tümünde egemenliğini yeniden tesis edecektir.


Londra´da yayınlanan günlük el Hayat gazetesi ise Türkiye´nin, Suriye sınırında özerk bir kürt bölgesini asla kabul etmeyeceğini, bu nedenle Kürt militanları kazımak ve milli güvenliğini korumak bahanesiyle geniş kapsamlı kara harekatı başlatarak, tampon bölge kurmak istediğini yazmış. Gazeteye göre, Ankara´nın eylemi, Suriye-Türkiye sınırındaki baskın Kürt bölgelerinde Washington´un sınır güvenliği planına mukabeledir ve Türkiye bu planı güvenliğine tehlike olarak görmektedir.
Suriye´de yayınlanan Teşrin gazetesi ise Washington´un, Suriye´nin kuzeyinde yeni bir milis oluşturmak için yaptığı açıklamayı sürpriz olarak görmemektedir. Zira Amerika´nın, piyonları aracılığıyla düşmanca savaş stratejisi uzun zamandan beri bilinen bir şeydir. 2011´den beri Amerika, Suriye´yi mahvetmek için dünyanın dört bir tarafından gelen grupların eğitilmesine milyarlarca dolar harcamıştır. Şimdi Kürtler´den oluşacak yeni bir güç, Suriye´nin yerle bir ettiği İSİD´den ve El Nusra´dan daha etkili olamayacaktır. 


Teşrin gazetesi, Suriye´nin düşmanı hem Amerika destekli Kürtler´e, hem Türk ordusuna gerekli cevabın verileceğini ifade ediyor. Gazeteye göre Şam, Amerikan planını, toprak bütünlüğüne yönelik bir saldırı olarak görüyor. Şam, iyi niyet temelinde, soruna sadece siyasi çözüm bulmaya yönelik dürüst çabaları destekleyecekmiş.

Son olarak dikkatinize getirmek istediğim gazete Filistin´de çıkan El Kudüs. Gazete, Türkiye´nin, Afrin´de PYD/YPG´ye karşı giriştiği ?zeytindalı harekatının?, Ankara ile Kürt milisler arasında yeni bir hesaplaşma olduğuna inanıyor. Bu aynı zamanda yedi yıllık Suriye bunalımında tehlikeli bir gelişme. Gazete, Rusya´nın ve Amerika´nın onayını almadan, Ankara´nın böyle bir harekata girişmeyeceği kanısında.

 Cezmi Doğaner

YAZARLAR

  • Perşembe 35.8 ° / 20.3 ° false
  • Cuma 30.8 ° / 18.5 ° false
  • Cumartesi 31 ° / 16.7 ° false
  • BIST 100

    9670,53%0,26
  • DOLAR

    32,52% -0,08
  • EURO

    34,78% -0,23
  • GRAM ALTIN

    2421,67% -0,33
  • Ç. ALTIN

    3982,08% -0,92