Ata Alp And


AŞK ÜZERİNE DİPNOTLAR-1


            Yıllar önce aşk üzerine yazdığım yazılar vardı. Otuz-kırk sayfa kadar tutmuştu. Tabii bunlar uzun yılların arşivciliğinden oluşan ve çoğu da ilginç, özgün alıntılardı. Sonrasında hep bu gizin güzel şiirlere, öykülere, romanlara, filmlere kattığı sihirimsi tadın denklemi üzerine düşünmedik değil her insan gibi?

            Dahasında, okuduğum bazı romanlardan -ki bunların bazıları otobiyoğrafidir- alınan bazı öyküsel aşk hâlleri de yok değildir bu konu üzerine?  

            Onca sayfalardan sonra konu gelip gelip aşkın ne olduğu denklemine bağlanıyordu ki; bunu da, aşkı tadan, yaşayan her insan kendine göre farklı dokunuşlar gerçekleştiriyordu.  

            ?Aşk dediğin yalan derler, sakın kanma onlara? gibi, kulağımızda ezgisel bağlamda kalan, insanların tereddütünü bir türlü yenemeyen ezgili sözler vardı.

Çünkü; şair Ataol Behramoğlu´nun bildik kitabı, şiirin de olduğu gibi, ?Aşk iki kişilikti?.? Ve yine yazar Ernest Hemingway´ın da, ?İki insan birbirinin seviyorsa, buna mutlu son yoktur.? diye de, sanki o yalana bir göndermesi de vardı.

O halde neydi aşk?

Aşk belki de korku, kaygı, güçsüzlüğün el ele vererek büyüttüğü bir tereddütler düğümü gibi bir şeydi, ya da?

            Aşk, ?Hasretinden Prangalar Eskittim? gibi bir anlamı genelleşmeyen bir zorunluluğun etiketini ?Ben Sana Mecburum? dizelerinin ardına takmaktı.  

Bir oyun muydu, aldatma mıydı, kapris miydi, kurya kuruya bir ihtiras mıydı?..  kullanma mıydı, bir alev yangınındayken, kendi dışına suskunluğunu taşıyabilmek miydi?...

Neydi aşk?..

Hedefe varırken, gözleri kör edercesineliğinin sürüklediği bir kasırga mıydı?..

Şu, bu çok şey söylenebilir ama hepsinden öte, susturan ve pasifleyen bir gurur dalgası olduğu kesindi. Muazzez Tahsin Berkant´ın ?Aşk ve Gurur? denen o romanının getirdiği farklı bir tinsel ve hissel derinlik boşuna değildi?   

Özdemir Asaf´ın getirdiği o güzel tanımdı da aşk?

?Aşk her seven insanın boy aynası mıydı.? gerçekten?...  

Kiminin yangınında yaşamayı denediğiydi?

Attila İlhan´ın şiirsel dizelerindeydi de biraz.

Seni düşündükçe

Gül dikiyorum elimin değdiği yere

Atlara su veriyorum

Daha bir seviyorum dağları

 Ata Ali Alp

 

 

YAZARLAR

  • Cumartesi 24.8 ° / 13.8 ° false
  • Pazar 25.4 ° / 14.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 25.6 ° / 13 ° Güneşli
  • BIST 100

    9693,46%1,77
  • DOLAR

    32,58% 0,35
  • EURO

    34,75% 0,10
  • GRAM ALTIN

    2507,64% 0,95
  • Ç. ALTIN

    4181,01% 0,22