PROF. DR. FİKRİ AKDENİZ - BİLİM DÜNYASI


BARIŞ SEMBOLU NASIL ORTAYA ÇIKTI


Dünyada en çok kullanılan sembollerden barış işareti, 61 yaşında. Sembolü, İngiltere’de “Nükleer Silahlanmaya Son” kampanyası başkanlığını yapan Nobelli filozof BertrandRussel, savaş karşıtı grafiker Gerald Holtom’a sipariş etmişti.Senbol,İngiliz tasarımcı Gerald HerbertHoltom (1914-1985) tarafından tasarlanmıştır.Modern barış sembolü  Gerald Holtom tarafından İngiliz Nükleer Silahsızlanma Kampanyası için tasarlandı.Dünya çapında en yaygın olarak kullanılan  Barış sembolünün yaratıcısı Holtom, 21 Şubat 1958'de yaptığı tasarımla popüler kültüre büyük bir efsane kazandırdı.

 

Barış sembolünün merkezindeki dik çizgi, gemiler arasında iletişimi sağlayan sistem olan semaforda "D" harfini, çapraz duran çizgiler ise "N" harfini simgeliyor. "N" ve "D" harfleri İngilizce'de "nuclear" (nükleer) ve "disarmament" (silahsızlanma) kelimelerini temsil ediyor. Bu kombine semboller de Semafor olarak bilinen bayraklı iletişim alfabesindeki figürlerden esinlenilmiştir. Barış sembolünün yaratıcısı Holtom, tasarımını şu sözcüklerle tanımlar; "Bu tasarım kolları aşağı doğru açılmış, ümitsizlik içindeki bir insanı anlatıyor”.

Londra'da silah fabrikasına karşı fabrikanın kapanması için yürüyüşe geçen halk, pankartlarda Holtom'un çizdiği sembolü kullanmıştır II. Dünya Savaşı sonrası tavır alan (vicdani retçi olmuş) Holtom görsellikle kendilerini daha iyi anlatacaklarını düşünmüş ve logo üzerine çalışmaya başlamıştır.

Bunları evreni simgeleyen çember içine alarak tüm dünyayı yansıtmıştır. Adını "bombayı yasaklayın" diye koymuştur. Nükleer Silahsızlanma Kampanyası olarak sembolün orijinal adı CND (CampaignforNuclearDisarmament:Nükleer Silahsızlanma Kampanyası) olurken 1958 yılında ortaya çıkmıştır (aslında sembol CND'ye verildikten sonra bu ismi almış ve zamanla evrensel olmuştur,). 1960 ve 1970'lerde hippilerin kullanımıyla yaygınlaşan Uluslararası Barış Sembolü Vietnam Savaşı karşıtı, kadın hakları gibi birçok protestolarda ve hareketlerde kullanılmıştır. Holtom sonradan çaresizlik olarak tasarladığı sembol için "aslında onu barışın coşkusunu kutlamak için kullanmalıyız" diyerek sembolün tamamen "barış" adıyla anılmasını sağlamıştır. İlerleyen yıllarda aktivistler Barış Sembolü için “insanlar bu sembolün nasıl ortaya çıktığını, Nükleer Silahsızlanma Kampanyası’nın tarihini bilmeli ama istedikleri gibi de kullanabilmeli. Bu sembol gülümseyen yüz gibi iyi duygular uyandırıyor" demiştir. Dünyayı hepimiz için tek amaç altında birleştiren bu sembol nedeniyle tasarımcısını en içten dileklerimizle kutluyoruz!

Bu işaret İkinci Dünya Savaşı’nın bitiminde savaşa karşı kazanılan simge (sembol) olarak kullanılmış. Günümüzde kullanımı oldukça yaygındır.Sözlerin anlatamadığını bir simge ile anlatabiliriz. Dünya üzerinde evrensel barış simgeleri var; bu simgeler dünya üzerinde her yerde aynıdır.

Barış simgelerini kullanma ihtiyacımız her geçen gün artıyor. Bu işaretlerle, sözlerle anlatamadıklarımızı bir saniye gibi kısa bir sürede anlatıyoruz. Evet, bu simgelerin anlamlarını bilmek gerekir. Sözlerin en etkili dili olan bu simgeler, insanların var olduğu süreçde barış için haykıracaklardır.

(“Yurtta barış, cihanda barış” (peace at home, peace in the world)

 

YAZARLAR

  • Cuma 24.9 ° / 14.2 ° Güneşli
  • Cumartesi 28.3 ° / 15.1 ° Güneşli
  • Pazar 28.3 ° / 15.7 ° Güneşli
  • BIST 100

    9079,97%3,10
  • DOLAR

    32,35% 0,15
  • EURO

    34,93% -0,09
  • GRAM ALTIN

    2322,96% 0,18
  • Ç. ALTIN

    3843,45% 0,00