(DEFTER) Büyükelçi Hasan Sevilir AŞAN


BAŞARILI ŞEHİRCİLİĞİN SIRRI : KENT KONSEYLERİ

Mega kentlerden en küçüğüne yerel yönetimlerde karar mekanizmalarının yükünü azaltabilen konseyler, hata kabul etmeyen şehir planlama eksersizinde katalizör rolü oynayabiliyor.


İstanbul ve bazı diğer şehirlerimizde faaliyete geçen veya daha duyulur olmaya başlayan Kent Konseyleri, başarılı şehircilik ve belediyecilik için ciddi destek oluşturabilecek yapılanmalardır.

Mega kentlerden en küçüğüne yerel yönetimlerde karar mekanizmalarının yükünü azaltabilen konseyler, hata kabul etmeyen şehir planlama eksersizinde katalizör rolü oynayabiliyor.

***

Bir şehrin yönetiminde ve vizyonunun belirlenmesinde ağırlıklı role sahip Kent Konseyleri, resmi kurumlarla sivil kuruluşları bir araya getiren, geniş bir toplumsal yelpazeye dayanan tabanları ile modern zamanların demokratik uygulamalarına ideal bir örnektir.

***

Görev üstlendiği kentin tüm sosyal ve ekonomik kesimlerinin sesi olabilen Konsey, stratejik kararların alınmasında ortak aklı yansıtan uygulanabilir beklentileri tavsiye niteliğinde karar ve uygulama mekanizmalarına iletir.

Uluslararası vizyonu güçlü metropollerin başarılarının bir kaynağı da iyi organize olmuş, iyi işleyen, söz dinleyen ve sözü dinlenen demokratik yapılanmalarla birlikte çalışmalarıdır.

***

Londra ve Melburn’daki görevlerimde, bu iyi şehirleşmiş iki kentin konseylerinin nasıl etkin ve başarılı projeler geliştirdiğini gözleme fırsatı bulmuştum.

Londra’ da Battersea Parkına bitişik metruk enerji santralinin akibetinin o zamanlar Kent Konseyinde uzun uzun tartışıldığını hatırlıyorum. Yıkılması, yeşil alana dönüştürülmesi, spor ve kültür alanları kazanılması yönündeki öneriler ile yeni yapılanmanın ulaştırma, trafik, çevre, ses kirliliği ve tarihi dokunun korunması bağlamında derinlemesine, farklı yaklaşımlarla tartışıldığına tanık olurduk.

Yine başarılı bir kent konseyine sahip olan Melburn’de de benzeri şekilden şehri ilgilendiren meselelerin toplumda gündem oluşturacak biçimde öne çıktığını izlerdik.

Konsey çevrelerinin o yıllarda, şehrin merkezindeki Botanik Parkına musallat olan dev yarasaların nasıl kovulacağından tutun, Formula 1 yarışlarının Melburn’e olası katkı veya zararları ile kültür ve spor festivallerinin zamanlamaları gibi birçok konuda isabetli kararlara rengini verdiğini hatırlarım.

Melburn Kent Konseyinin imrendiren başarısı yıllardır art arda en yaşanılacak şehirler arasına girmesiyle sabittir.

Bu özgün kurumsallaşmanın ayrıntıları görevli olduğum o yıllarda, Türkiye’deki yerel yönetimlerimizin de dikkatine getirilmişti.

***

Şehirleşme başarısı kanıtlanmış kentlerin konseylerinin işleyiş ve işlevselliğine bakıldığında, öne çıkan ortak tespitler şöyle özetlenebilir.

O şehrin kamu veya sivil, tüm kesimlerinin temsilcilerini kapsaması esastır.

Ortak aklın mümkün olan en fazla bileşenle oluşturulmasının yararı, toplumsal uyum ve memnuniyet oranı ile ilintilidir.

Bileşenler, kültür, spor, medya dahil, akademi, sanayi, ticaret ve meslek gruplarının tamamını içermelidir.

İstisnasız tüm STK’ların, Konsey komiteleri, meclisleri ve alt kurullarında söz alabildiği bir platform, şehrin geleceğine yönelik kararların alınmasına önemli açılımlar sağlayabilir. Bu çerçevede ehil ellerde, belirli süzgeçlerden geçip, uygulanabilirliği tartışılmış olan öneriler altın kıymetindedir.

***  

Karar alma mekanizmaları genel olarak Kent Konseyinin tavsiyelerini karşısına alıp, inatlaşmayı tercih etmez. Tartışmalı projelerde sorumluluğu Konseyle paylaşmak daha işlevseldir.

İyi işleyen Kent Konseyleri iyi belediyecilik hizmetleri ve doğru şehirleşme için adeta bir altın yumurtlayan tavuktur.

 

 

YAZARLAR

  • Salı 29.2 ° / 15.4 ° Güneşli
  • Çarşamba 30.5 ° / 16.6 ° Güneşli
  • Perşembe 31.6 ° / 17.1 ° Güneşli
  • BIST 100

    9679,80%-1,37
  • DOLAR

    32,40% 0,03
  • EURO

    34,46% -0,02
  • GRAM ALTIN

    2487,23% 0,18
  • Ç. ALTIN

    4085,85% 0,00