PROF. DR. FİKRİ AKDENİZ - BİLİM DÜNYASI


Bilime göre mutluluğumuzu nasıl geliştirebiliriz


MUTLULUK NEDİR?: Bütün özlemlere eksiksiz ve sürekli olarak ulaşılmaktan duyulan kıvanç durumu olarak tanımlanır. Neden bazı insanlar çok mutlu ve rahat bir hayat yaşarken bazılarının başkalarının onayını bekleyip sonunda sefil bir hayat yaşadığını hiç merak ettiniz mi? Mutluluğu bir sonuç olarak düşünmek kolaydır, ancak mutluluk aynı zamanda başarmak için önemli bir (ilham verici) itici güçtür.İnsanlık tarihinde artık, küresel mutluluğu iyileştirmenin en iyi yollarını bilimsel olarak titiz bir şekilde belirleyebiliyoruz. 

Araştırmalar bazı sağlıklı yaşam uygulamalarının aslında anahtar olabileceğini gösteriyor. Bazı uzmanlar mutluluğun sürekli pozitif bir duygusal durumla aynı şey olduğunu söylüyorlar. Mutluluk doğuştan gelmez. Mutlu olmak, her gün her saat saf neşe hissetmek anlamına gelmez. Aksaklıklar, sorunlar, sevdiklerinizin kaybını yaşamak gibi olumsuz duygular, duygusal yaşamınızın da önemli bir parçasıdır. Uzmanlara göre mutluluk, olumsuz deneyimleri kabul etmek, onlarla başa çıkma ve yönetme becerisine sahip olmak ve bunları daha sonra daha iyi kararlar almak için kullanmak anlamına gelir.O zaman bu yazımızda mutlu bir yaşam sürmenin bilimsel yollarınıvereceğiz.Öğreneceğinizbu ipuçları hayatta mutlu olmanıza kesinlikle yardımcı olacaktır.

1. Düşüncelerinizi kontrol edin:Ya düşüncelerinizi kontrol edebilirsiniz ya da düşüncelerin sizi kontrol etmesine izin verebilirsiniz. Çoğu insan uyuyana kadar gün boyunca sürekli olumsuz düşüncelere sahip olur ve bu düşüncelerin büyük bir kısmının asla gerçekleşmeyeceğini ve olacakların gerçekten önemli bile olmadığını bilir.Bu nedenle,  mutlu bir hayat yaşamak için çabalamanız gerekecektir. Ancak bunun önünde iki engel vardır; geçmiş ve gelecek. Geçmiş ve gelecek düşüncelerinizi kontrol etmelisiniz. Beyninize geçmiş veya gelecek yerine şimdiye odaklanmayı öğreten meditasyon gibi egzersizler, kendini kabul etme duygularını artırabilir. Biraz pozitif aşılamaya ihtiyacınız olduğunda, onu paylaşanlarla bağlantı kurun.

2. Egzersiz (alıştırma) yapın:Egzersiz mutlulukta çok büyük bir etmendir. Egzersiz, mutluluğumuz ve esenliğimiz üzerinde o kadar derin bir etkiye sahiptir ki, depresyonun üstesinden gelmek için etkili bir izlemdir. Kötü hissettiğinizde, evde ya da bir spor salonunda egzersiz yapın. Egzersizin beyin üzerinde çok fazla etkisi vardır. Yine de egzersizden yararlanmak için depresyonda olmanıza gerek yok. Egzersiz, hiç kilo vermeseniz bile rahatlamanıza, beyin gücünüzü artırmanıza ve hatta vücut imajınızı iyileştirmenize yardımcı olabilir.Sayısız yararınedeniyle, hayattaki genel mutluluğunuzu artırmak için her gün bir kez egzersiz yapmanızı öneririz.

3. Minnettar olun:Minnettar olmayı öğrenin. Bilim insanları arasında şükretmenin beyninizin nörokimyasını değiştirebileceği bir sır değildir.Kaderimize veya bir kişiye minnettar olduğumuzda, hayatın olumlu yönlerine odaklanıyoruz. Bir pozitif psikoloji araştırmasında, şükran duygusunun daha büyük mutlulukla güçlü ve tutarlı bir şekilde bağlantılı olduğu görüldü.İnsanların daha olumlu duygular hissetmelerine, iyi deneyimler yaşamalarına, sağlıklarını iyileştirmelerine, zorluklarla başa çıkmalarına ve güçlü ilişkiler kurmalarına yardımcı olduğu bulundu. Bu nedenle, mutlu olmak için hayatta sahip olduklarınıza şükretmelisiniz.

4. Geliştirme:Öğrenin,geliştirin ve süreci her gün yineleyin.Bu nedenle, hayattaki başarıların,mal ve paranın sizi kısa süreliğine heyecanlandırabileceği, ancak uzun vadede sizi mutlu edecek tek şeyin sürekli geliştirmeolduğunu bilmelisiniz. Bilimsel bir açıklamayla, siz geliştiren beyniniz bu yeni bilgileri özümseme sürecini dopamin(beyinde motivasyon, ruh hali, dikkat, hafıza ve öğrenme dahil olmak üzere vücuttaki birçok işlevde rol oynayan ve beyne sinyaller ileten kimyasal bir madde)le ödüllendirecek ve kendinizi mutlu hissetmenizi sağlayacaktır.

5. Daha az beklenti:Sizi kızdıran, hayal kırıklığına uğratan ya da üzen şeylere bakarsanız, çoğu zaman kendi zihninizde o şeylerden yüksek bir beklenti içinde olursunuz. “İşler benim istediğim gibi gitmeli”, “yapmamalılar”; tüm bu olumsuz duygular çoğunlukla kendi beklentilerinizden kaynaklanır. Hayattan beklentileriniz ne kadar az olursa kendinizi o kadar mutlu hissedeceksiniz.Küçük iyilikler yapmanın yaşam doyumunu artırdığını göstermiştir. 

6. Daha fazla uyuyun: Uykunun, vücudumuzun günün yorgunluğunu atıp kendini onarmasına, odaklanmamıza ve daha üretken olmamıza yardımcı olduğunu biliyoruz. Araştırmalar uykunun da mutluluk için önemli olduğunu ortaya çıkardı.Ne kadar iyi (ve ne kadar uzun) uyuduğunuz, uyandığınızda nasıl hissettiğinizi etkileyecektir, bu da tüm gününüz için bir fark yaratabilir. Sonuç olarak, uykusuz kalan insanlar hoş anıları hatırlayamasalar da sıkıntılı anıları gayet iyi hatırlıyorlar. Olumsuz duygulara karşı daha az duyarlı olacaksınız.

7. Arkadaşlarınızla/Ailenizle ilişkilerinizi besleyin: Kendinizi olumlu insanlarla çevreleyin.Çok sayıda araştırma, birbirine sıkı sıkıya bağlı insanların daha uzun yaşadıklarını, stres ve depresyona karşı daha iyi korunduklarını göstermiştirMeşgul olsanız bile değer verdiğiniz insanlarla bağlantı kurmanın yollarını bulabilirsiniz.Giderek artan sayıda araştırma, birbirine sıkı sıkıya bağlı insanların daha uzun yaşadıklarını, stres ve depresyona karşı daha iyi korunduklarını ve hatta hastalıklara karşı daha az hassas olduklarını gösteriyor.Kısacası, birbirinizin sevgi dilini öğrenmek ilişkinizin gücünü artırabilir.Güçlü ilişkileri olan insanlar, daha az iyi bağlantıları olanlara göre daha mutlu ve fiziksel ve zihinsel olarak daha sağlıklıdır.

8. Bir Seyahat Planlayın: Bu konudaki bir araştırma, mutluluktaki en yüksek artışın, insanların beklenti duygusundan keyif aldığı bir tatilin planlama aşamasında geldiğini göstermiştir. Gerçekten tatil yapmanın aksine, sadece bir tatil planlamak veya işten ara vermek mutluluğumuzu artırabilir. Aslında bir seyahate çıkmasanız bile yardımcı olur

9. Temiz havada daha çok zaman geçirin.Yapılan bir araştırma, 20 dakika açık havada olmanın insanları daha mutlu ettiği sonucunu buldu:

10.Olumlu düşüncelerle desteklenen gülümseme. Gülümsemek, üzücü bir durumun neden olduğu sıkıntıyı azaltmanın bir yoludur. Doğal bir şekilde gülümseyin; gözleriniz kısılır.Gülümsemek dikkatimizi geliştirebilir ve bilişsel görevlerde daha iyi başarım göstermemize yardımcı olabilir: Gülümsemek bizi iyi hissettirir, bu da dikkat esnekliğimizi ve bütüncül düşünme yeteneğimizi artırır. 

11.İşe yaklaşın. İşe gidip gelmemiz, mutluluğumuz üzerinde şaşırtıcı derecede güçlü bir etkiye sahip olabilir. 

12. Yaşlanma. Araştırmalar, insanların yaşlandıkça ruh hallerini yükseltecek durumlar aradıklarını keşfetti. Yaşlı yetişkinlerin, ulaşılamayan hedefler üzerindeki kayıp ve hayal kırıklığını bırakmayı ve hedeflerini daha iyi bir refaha odaklamayı öğrendiklerini ortaya koyuyor.

Sonuç olarak: Bunlar hayatta mutlu olmanın bilimsel yollarıdır. İlk başta tüm bu ipuçlarını bir arada uygulamak zor olabilir, ancak sürekli özveri ile kesinlikle mutlu bir hayat yaşayabileceksinizHerkes mutlu olabilir.Mutlu insanlar daha fazlasını başarır.Bilim,açıkladığımız yolların bizi daha mutlu edeceklerini söylüyor.

Dostça kalın!...

 

YAZARLAR

  • Cumartesi 31 ° / 16.7 ° false
  • Pazar 35.8 ° / 19.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 30.8 ° / 18.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • BIST 100

    9809,64%0,96
  • DOLAR

    32,58% 0,30
  • EURO

    35,07% 0,29
  • GRAM ALTIN

    2457,40% 0,88
  • Ç. ALTIN

    3991,84% 0,00