Ahmet Yaşar Aktaş


Bilimsel Gözle SE400’lerin düşündürdükleri!!!

SE400’lerin uçaklarla getirilmesi sorunun bir parçası, bundan sonrası bir dizi belirsizliklerle dopdolu. Se400’lerin Türkiye’ye gelmeye başlaması, yandaş basınca “ulusal bir utku” olarak sunuldu. Öncelikle bu füzeler nedir, hangi özellikleri var, ona bakalım mı?


SE400’lerin özellikleri nedir?

Se400’ler, kısaca, füze kalkanı demektir. Ülkenin hava sahasını çok iyi korur. Ülkeye yönelebilecek füzeyi, 600 kilometrede belirliyor. 400 kilometreye gelince, vurup yok ediyor. Adı da, buradan gelir.

Şimdi bir de, yurtsever anlamına gelen abd patriot’larıyla karşılaştıralım. Se400’lerin, menzili de, hızı da, patriotlardan iki kat daha fazla. Ne uçak, ne balistik, ne de pilotsuz uçak denen cruise tipi füzeler kaçamıyor. Gözünün yaşına bakmadan vuruyor. Bu özellikler, Se400’lerin en büyük becerisi olan radarını öne çıkarıyor. Radarda görünmez iddia edilen Fe35’i görüp saptayabildiği söyleniyor. Eğer bu iddia gerçekse, abd-nato’nun trilyon dolarlık Fe35 projesi berhava olmaz mı?

SE400’ler, neden alındı?

            İktidar, Türkiye’ye abd patriot hava sisteminin satılmadığından, Rus Se400’leri almak zorunda kaldığını gerekçe göstermektedir. Oysa arkasında daha başka örtük nedenler var… Abd ile nato ise, Se400’lerin kendi sistemleriyle uyumlu olmadığını ileri sürüyor.

Kongrede cumhuriyetçi ve demokrat parti vekilleri, abd hasımlarıyla mücadele anlamına gelen “CAATSA”, yaptırım uygulama yasasını çıkardı. Bu temelde, abd, nato üyesi olarak Türkiye’nin, Rusya’dan Se400’leri almasından dolayı yaptırım kararı aldı. Türkiye, Fe35 projesinden Temmuz sonu itibarıyla çıkarıldığı, basına yansıdı.

Uzmanlar, Trump’un yaptırımları durduramayacağı, yaptırımların kesinlikle uygulanacağı görüşünde. Trump, yaptırımları en fazla birkaç ay geciktirerek askıya alabilir. Eşsöylemle en geç yılsonuna doğru, eğer öngörülmedik olağanüstü olgular ortaya çıkmazsa, yaptırımlar gündeme gelebilir. Bu arada, Türk ile abd heyetleri arasında basına kapalı pazarlıklar, pardon görüşmeler sürüyor.

SE400’lerin abd için sonuçları?

            Bildiğiniz gibi, abd silah satımında dünya birincisi. Silah satamazsa, abd silah sanayisi çöker. Zaten netameli olan ekonomisi de sıkışır. Birinci şıkla yakından bağlantılı olan ikinci sonuç ise, abd, bunun kötü bir emsal olmasından çekinmektedir. Eşsöylemle abd’nin dünya devletleri üzerinde kurduğu denetim, cezalandırma düzeneği ağır yara alabilecektir. Başka seçeneği var mı, sorunun yanıtını gelecekte bu köşede okuyabilirsiniz.

Yaptırımlara karşı iktidarın hangi kozu vardır?

Yaptırımlara karşı, iktidarın beş kozu var. Birincisi, Türkiye’nin 50 abd nükleer silahının depolandığı İncirlik Hava Üssü’nün kapatılması ve nato’dan çıkılması olasılığı yöneticileri düşündürüyor. İktidar, bunu ne denli ciddi uygular bilinmez ama denize düşen yılana sarılır, derler.

İkincisi, iktidar, Kuzey Suriye sınırına, devasa yığınak yaptı. Yaptırım olasılığı karşısında, böylece Kuzey Suriye’ye girilmesi olanağı da gündemde tutulmuş oluyor. Kuşkusuz, Rusya’nın göz yummasıyla…

Üçüncüsü, tek adam ile Trump’un Japonya’daki görüşmesinde ödün verilip verilmediğini ve ne tür ödün olduğunu bilmiyoruz, açıklanmadı. Trump’u sevindirmiş olmalı ki, Trump yaptırımlara görece karşı çıkmakta, daha garip yanı, Trump’un Türkiye’nin savını desteklemesi… Ne denli ciddi, içtenlikli ve etkili olabileceğini yakında göreceğiz.

Dördüncüsü, belirsizlik: Basında, SE400’lerin aktive edilmeyeceği, sıkça dillendiriliyor. Sistem hazır durumda bekletilecek, ancak tehdit ya da savaş durumunda etkin hale getirilecek. Bu seçenek,  Trump’u ve abd kongresinin tedirginliklerini belki gemleyebilir.

Ne var ki, Türkiye için, sakıncaları çok boyutludur. Özce biri şu: Tehdit durumunda sistemin aktif duruma getirilmesi için zaman çok kısa olduğundan yetersiz. O süre içerisinde, düşman füze Ankara’da patlamış olabilir. Özce, sistem kesintisiz aktif olmalı.

Se400’ler için 2,3 milyar dolar harcanıp etkin hale getirilmemesinin anlamı nedir? Yandaş medyanın övünerek savunduğu, Türkiye’nin bölgesel güç olma (!) iddiası, ne olacak?

            Beşincisi, ana muhalefet partisi chp’nin, abd yaptırımlarına karşı çıkmasıdır. Bu destek, tek adamın elini güçlendirdi. Çünkü abd’de, Se400’lerin alınması kararının, kurumsal olmadığı,  Erdoğan’ın bireysel kararı olduğu biçiminde değerlendirildi.

            Lozan Antlaşması’nın 96. yılı, ona karşı olanların Sevr özlemi ve millilik!!!

            Değerli okurlarım, S400’lerin alımının gerçek nedenini, halka yansıyacak sonuçlarını ve abd’nin gerçek tutumunu, gelecek hafta bu köşede okuyabileceğinizi bildirmek isterim.

Sevgiyle Atatürk ile kalınız.

 

 

YAZARLAR

  • Perşembe 24.1 ° / 11.6 ° Güneşli
  • Cuma 24.9 ° / 14.2 ° Güneşli
  • Cumartesi 28.3 ° / 15.1 ° Güneşli
  • BIST 100

    8806,72%-0,01
  • DOLAR

    32,25% 0,26
  • EURO

    35,08% 0,67
  • GRAM ALTIN

    2270,84% 0,79
  • Ç. ALTIN

    3854,72% 0,51