Ahmet DUMAN


Bu, İlk Rahip Değil.


Paris Konferansından sonra Osmanlı Topraklarının nasıl dağıtılacağı ortaya çıkmıştı. Bunun üzerine Mustafa Kemal ve arkadaşlarının Anadolu´da başlattıkları Kutsal Kurtuluş hareketi bütün Türk Milleti tarafından benimsenmeye başlayınca emperyalist devletler birden bire ortaya çıkan bu olağanüstü duruma bir çare aramaya başlamışlardır.

Önce manda ve himaye önerilmiş Erzurum ve Sivas Kongrelerinde gerçekleşen Milli İrade tarfından reddedilmiştir. Özellikle Sivas Kongresinde işin bir Ulusal Kurtuluş Savaşına doğru gittiği anlaşılınca, olayın daha başlamadan bitirilmesi yönünde önlemler alınarak yerel ve küçük çaplı bazı karşıtlıklar örgütlemeye başlamışlardır. Müslüman halk arasına etnik ve mezhepsel nifaklar sokularak bu karşıtlıklar başlatılmıştır. Bazıları küçük çapta silahlı çatışmalarla bazıları görüşmeler yoluyla bastırılmıştır.

Bu karışıklıkların ve karşıtlıkların destekleyicilerinden en önemlisi ve bilineni İngiliz Muhipleri Cemiyeti adıyla kurulmuş olan ihanet örgütüdür. Örgütün kurucusu ve başkanı Sait Molla adında biridir. Çeşitli devlet görevlerinde bulunmuş İttihat ve Terakki Partisine karşı Hürrüyet ve İtilaf Partisinde yer almış biri? Sait Molla, İngiliz muhipleri Cemiyetini Rahip Frew ?le birlikte kurup yönetmişlerdir.

Rahip Frew, İskoçya doğumlu bir Papaz. Mütareke döneminde İngiliz İstihbarat örgütleri tarafından İstanbul´da görevlendirilmiştir. 

Mustafa Kemal Atatürk Nutuk´da Sait Molla´nın Rahip Frew ile mektuplaşmalarına dayanarak kimlere ne kadar para verildiğini hangi isyanların bu paralarla finanse edildiğini yazmıştır. Çünkü Molla yazdığı mektuplarda isim isim anlatmaktadır. Atatürk bu olayları ayrıntılarıyla öğrendikten sonra Rahip Frew´e bir mektup yazarak yaptığı yanlışlıkları yüzüne vurmuş ve ne yaparlarsa yapsınlar başarılı olamayacaklarını anlatmıştır. Atatürk mektubunda rahip Frew´ün desteklediği olaylara tek tek değindikten sonra ??.Nitekim daha bu günün olaylarından olan Adapazarı ve Karacabey olaylarının başarısızlığa uğraması sözümü doğrulamaya yeter. Fakat buna neden gerek vardı? İngiliz subayı Növil´in Diyarbakır dolaylarında Müslüman Kürt halkını yoldan çıkarmaya pek çok çalıştıktan sonra Malatya´da eski Elazığ valisi Galip ve Malatya mutasarrıfı Halil Beylerle Sivas´a karşı yaratmaya çalıştığı olay, sonucu bakımından bütün uygarlık âlemine karşı utanç verici değil miydi?

Size çok açık yüreklilik ve içtenlikle bildiririm ki, İngiliz ulusu, ulusumuzun dostluğuna ve güvenine değer vermiyorsa bundaki yanılgı pek derindir. Bu ilkeye aykırı olarak kullandığınız araçlar pek yanıltıcı olup sonuç ve verim alınacak nitelikte değildir. Sait Molla aracılığıyla Adapazarı´na gönderilen iki bin liranın yakında verimli sonuç sağlayacağı yolunda verilen sözün yalan olduğunu olaylar size anlatmış olacağından uzun sözü gerekli görmem?.? diyor. Dikkatinize sunarım: yıl 1919!

Bu gün yine bir rahip sorunumuz var.  Sosyal medyada Rahip Brunson´un PKK kıyafetleri içinde çekilmiş fotoğrafı dolaştı. Bu fotoğraf, eğer gerçekse, adamın bir sempatizandan daha ileri militan olduğu anlaşılıyor. Bu durumda suçunun somut olması gerekmez mi? Bu durumda bu kadar yaygaranın anlamsız olduğu ve Türkiye´nin sıkıştırılmaya çalışılmasının haksızlığı anlaşılmaz mı? Papaz efendinin bu eylemlerinden bir dosya hazırlanamaz mı? Böyle bir dosya ABD´ye ve Uluslar arası Hukuk mercilerine ulaştırılamaz mı? Böyle bir dosya hazırlanmış ise Türk Halkıyla paylaşılmaz mı?

Arada bir NUTUK da okuyun. Günümüzü de anlıyorsunuz. 

Kaynaklar:                                                                                                                                                                                                              Nutuk 1.cilt sayfa 292-301 arasında sait Molla´nın frew´e mektupları 301.sayfa Atatürk´ün mektubu.                                                                        Konuya dair şu iki kaynak da önemli ?Atatürk´ün  Bütün Eserleri Kaynak yayınları? cilt 5 sayfa 139, 161, 170, 291. Gazi Mustafa Kemal Atatürk, Söylev, H. V. Velidedeoğlu c I-II s 166-170.

YAZARLAR

  • Cuma 24.9 ° / 15.2 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 24.8 ° / 13.8 ° false
  • Pazar 25.4 ° / 14.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • BIST 100

    9548,57%0,19
  • DOLAR

    32,49% 0,16
  • EURO

    34,80% 0,25
  • GRAM ALTIN

    2487,88% 1,05
  • Ç. ALTIN

    4157,48% -1,05