Can UĞURATEŞ-Sırası Geldikçe


CAZİBE MERKEZLERİ


Hükümet, yeni bir çalışmaya imza atarak, Doğu ve Güneydoğu´daki 23 ili kapsayan bir program dâhilinde, ?Cazibe Merkezleri? adı altında, önemli olduğu değerlendirilebilecek bir proje başlatmaya hazırlanıyor. Kalkınma Bakanı, bu proje kapsamında, girişimcilere sıfır faizli veya düşük faizli kredi imkânlarından ve 365 bin kişinin istihdamından bahsediyor. Anlıyoruz ki böylelikle Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgesine yapılacak yatırımların artacağı, dolayısıyla terörün, iş imkânlarıyla ve ekonomik gelişmeyle ters orantılı olarak kontrol altına alınabileceği değerlendiriliyor. Olur mu? Elbette başarılı olunursa olur.

Ancak bölgeyi bilenler ve özellikle doksanlı yıllarda bölgede bulunanlar çok iyi hatırlar. O dönemde, bölgedeki yolların kenarlarında, inşaatı yarım bırakılmış onlarca tesis vardı. Yolda ilerlerken bunları gördüğünüzde şaşırıp, bilen birine sorduğunuzda, bu yapımından vazgeçilmiş yapıların, teşvik kredilerini almak için yapımına başlanmış fabrika ve tesislere ait olduğunu ancak girişimci tarafından, alınması planlanan kredinin Devletten tahsilini müteakip, inşaatların öylece bırakıldığını öğreniyordunuz. Bu durumda da Devletin önemli bir projesi, kontrol yetersizliğinden ortada kalıyor ve verilen krediler, bölgesel sıkıntılarla belki de teröre aktarılıyordu. Verimli tarlaların üzerine yapılmış ve yarım bırakılmış tesisler, yoldan geçen ve bunları gören bilinçli kitlilerin canını acıtıyordu.

Cumhuriyet Halk Partisi de, ?Merkez Türkiye? vizyonuyla, önemli bir Mega Kent projesi ortaya koydu. Bu projeyle, 2.2 milyon kişiye iş imkanı planlanıyordu. Proje üzerinde kapsamlı olarak çalışıldığı ve detaylarıyla, gerçekten de Türkiye´nin tamamını kapsayan önemli bir proje olduğu, sunulardan anlaşılıyordu.

Bir Türkiye gerçeği ve seçimi kaybeden Cumhuriyet Halk Partisinin bu projesi de yeni Hükümet tarafından, siyasetin olumsuz alışmışlığıyla, dikkate dahi alınmayarak, sahibinin arşivlerindeki yerini aldı.

Aslında idealde olması gereken, yeni Hükümetin, bu projeyi isteyip, inceledikten sonra gerekiyorsa kendi katkılarını da ekleyerek uygulamaya koymasıydı. Böylelikle yapılmaya devam eden ulaşım ağlarının güçlendirilerek, açıklanmayan bölgeye yönlendirilmesiyle, projenin en önemli bölümlerinden olan ulaşımın, ön alınarak, ideal olarak yapılması sağlanabilir, yapılması planlanan hava meydanları, limanlar ve bağlantıları tamamlanarak, gerekli yatırımların girişimcilerle kontrollü olarak yapılması sağlanıp, Türkiye tamamıyla cazibe merkezi haline getirilebilirdi.

Önümüzde Türkiye siyasetinin iki kötü örneği dururken, şimdi yeni ve önemli olduğu iddia edilen bir proje geliştiriliyor. Üstelik bu projenin kapsamı, anlaşıldığı kadarıyla Doğu ve Güneydoğu Anadolu ile sınırlı. Türkiye´nin geleceğine yönelik, gelişime açık her faaliyetin uygulanması tabii ki kabul görecektir. Ancak önemli bir kıstası es geçmemekte de fayda var. Devletler, gelişim süreçlerini, Cumhuriyetin ilk yıllarında yapılmaya başlanan, beş yıllık kalkınma planları benzeri ama daha uzun vadeli, tüm etkenleri dâhil ederek yaptıkları planlarla yönlendirirler. Bir nevi, ?Sürekli Gelişim Faaliyet Programı? esas alınarak, en uç noktadaki icracının yaptıklarının dahi etkin kontrolü, zamanında yapılan geri beslemeler ve düzenlemelerle, bu faaliyetlerin hedeflendiği şekilde ve hatta sürekli değişip gelişerek yürütülmesi sağlanırken, esas olan tüm Türkiye´dir.

Cazibe Merkezi olarak seçilen yerlerin ekonomik verileri ile fizibilite çalışmalarının etkin değerlendirmesiyle, bölgenin tarihselliğinde yürütülen üretim faaliyetleri ve iklimsel etkilerle yenilenen tarım politikalarının da dikkate alınması, bu projenin kapsamının da genişletilmesiyle mutlaka ki başarıya ulaşılabilir.

Unutulmaması gereken önemli bir esasın daha olduğu değerlendirilerek, devletçilik ilkesinin de etkin kontrol sistemleriyle yerinin korunması sağlandığında, ortaya güzel sonuçlar çıkabilir.

YAZARLAR

  • Cuma 24.9 ° / 14.2 ° Güneşli
  • Cumartesi 28.3 ° / 15.1 ° Güneşli
  • Pazar 28.3 ° / 15.7 ° Güneşli
  • BIST 100

    9079,97%3,10
  • DOLAR

    32,35% 0,15
  • EURO

    34,93% -0,09
  • GRAM ALTIN

    2322,96% 0,18
  • Ç. ALTIN

    3843,45% 0,00