Ata Alp And


ÇUKUROVA ŞİİRİNDE KARACAOĞLAN´DAN FAHRİ IŞIK´A


Seherin vaktinde bir güzel gördüm

Gözleri ok kaşlar, yay be anam yay

Yelesini kırk beş belikli ördüm

Katana yavrusu tay be anam tay (Vay Be Anam Vay)

            Bu tür konularda çok şey yazıp çizdik çok yerde, ?hak eden? sanatçılarımızın kendine özgü sanatlarına ışık tutmaya çalıştık. Birçok şeyle birlikte sanatçılarımızın kalem-nota-sahne arasındaki çok yönlüklerine dikkat çekmeye çalıştık.  Hangisini anlatmadık ki bu çok yönlü sanatçıların? Bir sevgi marşı gibi eserlerini dilerimize yerleştiren Kazım Sanrı´yı mı? AliLimoncu´yumu? Mustafa Canan´ı mı? Selahattin Sarıkaya´yı mı? Şaban Gen´i mi?..Ve üstelik şair bu insanlar? Ben şiir yazdım diye şişinen halk şairlerinin yazdıkları, ?ben şair değilim? diyen bu şiire saygılı ve alçak gönüllü insanların yazdıklarının tozuna yetişemez. Aslında böylesine rahat, özgün, farklı heceli şiirler yazan bu insanların çoğu da bal gibi şairler. Ama dedik ya sanat ve saygı, ille de saygı; onu görebilen ve ufka sahip olan bu insanlar Dadaloğlu´nun, Karacaoğlan´ın, Gündeşlioğlu´nun, Deli Boran´ın, Hasan Turan´ın izinden gidenlerdir.

            İşte yazan, besteleyen, seslendiren bu çok yönlü insanlardan biri de Çukurova gibi sağlam bir temelden aldığı sanat ve kültür bayrağını 40-45 yıldan beri Holanda´da dalgalandıran Fahri Işık´tır. Karacaoğlan´ın izinden ve sevdasından giden Fahri Işık sesiyle olduğu kadar kalemiyle de sanatının hakkını veren iyi bir kalem olduğunu görüyoruz. Farklı görülen ozanlığıyla zevk veren şiirler yazmış.

            Söylemek isterim sözün hasını,

Ararım her işin öz ustasını.

Dağa vursam çöker gönül yasımı.

Aslım Torosdağlı ben Fahri Işık. (Torosdağlı FahriIşık)

            Önemli bir kalem olan Fahri Işık´ın şiirleri derinlemesine incelendiğinde söylenecek çok şey olduğu da ortaya çıkıyor. Hatta bunların Çukurova edebiyat ve müzik tarihine geçmesi zorunluluğu da çıkıyor karşımıza. Çukurova tarihindeki yüzü aşkın benzerinin içerisinde belki bir yüzde on kaydıyla giren 15-20 kadar çok yönlü sanatçının içerisinde yer alan bir sanatçı olarak da gözüküyor Sayın Fahri Işık.

Dedeler köyünde kirlik bağları

Asmalarda bitmiş kışın ayazı

İlk bahardan sonra temmuz çağları

Telli gelin olur Tarsus beyazı (Tarsus Beyazı)

YAZARLAR

  • Cuma 24.9 ° / 14.2 ° Güneşli
  • Cumartesi 28.3 ° / 15.1 ° Güneşli
  • Pazar 28.3 ° / 15.7 ° Güneşli
  • BIST 100

    9079,97%3,10
  • DOLAR

    32,35% 0,15
  • EURO

    34,93% -0,09
  • GRAM ALTIN

    2322,96% 0,18
  • Ç. ALTIN

    3843,45% 0,00