Can UĞURATEŞ-Sırası Geldikçe


CUMHURİYET HALK PARTİSİ YOLLARDA


8 Kasım 1968 günü Ankara çok hareketli. Kır at simgeli Adalet Partisinin, Ankara il kongresi var. Dönem, 68 kuşağının yoğun eylemsel zamanlarına denk gelirken, ülkede muhteşem bir hareketlilikle öğrenciler yollarda, yürüyüşler yapılıyor, protestoların ardı arkası kesilmiyor.  Kongrede hararetli tartışmalar devam ederken, delegelerden biri, ülkede yaşanan bu gelişmeler üzerine, öğrenci hareketlerine yeterli sertlikle tepki verilmediğinden hareketle şikâyetçi olunca, Süleyman Demirel ünlü sözünü söylüyor, ?Hayır, kansız, kavgasız, saldırısız gösteri, vatandaşın demokratik hakkı. Hem niye gocunuyorsunuz, yollar yürümekle aşınmaz! Varsın, yürüsünler??

Bu söz, siyasi argüman olarak çoğu kez umursamazlıkla tanımlanmaya çalışılırken, Türkiye siyaset tarihinde önemli bir yere sahip olan ve bürokrasiden gelerek, Başbakanlık ve Cumhurbaşkanlığı yapmış, döneminde halk hareketleri, darbeler, önemli siyasi gelişmeleri yaşamış olan Süleyman Demirel´in, Atatürk´ün sağladığı demokrasinin, eşit imkanlar sunmaya çalışan, bilimsel temelli ve adil eğitim sisteminde, çobanlıktan Cumhurbaşkanlığına yürüyüşünün, etkin söylemlerinden biridir.

Süleyman Demirel, o dönemde bir darbe yaşamış olmasına ve 1950 sonrası siyasi yaşamda Adnan Menderes´in Demokrat Partisinin bir bürokratı olarak, döneminde, birçok kesim tarafından haklı olarak baskıcı değerlendirilen yönetimin içinden çıkmasına rağmen, demokrasiyi, hak ve özgürlükleri ne denli iyi anladığını, bu sözleriyle vurguluyordu. Günümüzde, her zaman olduğu gibi, alışkanlık haline getirilen, sözlerinin sadece son bölümünden alıntı yapılıp, manipüle edilerek, halkın algısında sunulan kısmı ile yapılmakta olan eylemlerin, anlamı daraltılmaya çalışılıyor.

Cumhuriyet Halk Partisi, Genel Başkanının önderliğinde, Ankara´dan İstanbul´a doğru ?Adalet? diyerek yürürken, medya organları da kendi görüşleri, tarafları doğrultusunda yaptıkları yayın akışıyla, yürüyüşün anlamını, maksadını kendilerince aktarmaya başladı. Bir kısım medya organı bu yürüyüşü, ?casusa destek yürüyüşü? olarak algılara sunarken, önemli bir kısmı ise geç kalınmış ve sadece kendilerine dokunulduğunda harekete geçilmiş bir eylem olarak yorumluyor.

Cumhuriyet döneminin Halk Partisi, gecikmeli olarak değerlendirilse de bir eylem başlatarak, adına, ?Adalet? dedi. Adalet, hukuk gerektiren bir anlayış ve tarafsızlıkla, herkesin ihtiyacı olan bir kavram iken, bu kelimenin anlamının daraltılarak, manipüle edilmesini kabul etmek, bir gün haksızlığa uğradığında, sana yapılacak olanları da kabul etmek anlamına geliyor.

Eylemin yapılma zamanı ve başlatma maksatları farklı algılarla, farklı olgulara götürerek, eylemden hedeflenen maksadın, yanlışlara yönlenmesini sağlayabilir. Türkiye, gerçekten zor bir dönemden geçer ve etrafındaki ateş çemberinden en az zararla veya başarılabilirse küçük, büyük elde edilebilecek kazançlarla çıkmaya çalışırken, ülkenin, her ortamda dimdik ayakta durmasını sağlayacak yegâne değer: ?Adalet.?

?Adalet Mülkün Temelidir.? derken Gazi Mustafa Kemal Atatürk, bu beyanla, Devletin kapsadığı her alanda, tüm bireylerin eşit hak ve özgürlüklere sahip olmasından bahisle, Devletin devamlılığında, temel ilkenin, hukukun üstünlüğü ve herkese eşit mesafede olması gerekliliğini vurguluyordu.  

?Adalet, bir kutup yıldızı gibi yerinde durur. Geri kalan her şey, onun etrafında döner.? derken Konfüçyüs, adaletin, toplumsal yapıların en temel ilkesi olduğunu açıkça belirtiyordu.

Montaigne biraz daha ileriye giderek, ?Adaletin olmadığı yerde, ahlaktan bahsedilemez.? der. Buradan hareketle, adaletsizlikle, toplumsal çöküşün başlayacağını öngörmek, doğru bir değerlendirme olacaktır. Çünkü Devletin, hukukun üstünlüğüyle, adaleti temin edemediği yerde oluşan kaotik ortamda, güçlü olan, mevcut gücüyle adaleti kendince yorumlayıp, uygulayarak, Devletin temel direğinin, dibini oyacaktır.

Cumhuriyetin Halk Partisinin, halkın hukukunu savunma maksatlı olduğunu belirttiği bu yürüyüşünün, başlama zamanı ve nedeni tartışılabilir görünse de tartışılamayacak bir gerçek var: Adalet, herkes için Adalet.

YAZARLAR

  • Perşembe 24.1 ° / 11.6 ° Güneşli
  • Cuma 24.9 ° / 14.2 ° Güneşli
  • Cumartesi 28.3 ° / 15.1 ° Güneşli
  • BIST 100

    8806,72%-0,01
  • DOLAR

    32,25% 0,26
  • EURO

    35,08% 0,67
  • GRAM ALTIN

    2270,84% 0,79
  • Ç. ALTIN

    3854,72% 0,51