(DEFTER) Büyükelçi Hasan Sevilir AŞAN


CUMHURİYETİMİZİN YÜZÜNCÜ YILI  

Ulusların, varoluş ya da yok oluş süreçlerini ilgilendiren tarihi dönemeçler, toplumsal hatıraları canlı tutmak, zihinleri tazelemek adına ya coşkulu kutlamalarla ya da yaslarla anılır.


(Kısa Özgeçmiş)
Hasan Sevilir AŞAN
Emekli Büyükelçi
Adana doğumlu, 2 çocuklu evli (Adana, Karadeniz Ereğli ve Ankara’da yaşadı)
Ankara Üniversitesi, Siyasal Bilgiler Fakültesi, Uluslararası ilişkiler mezunu
(Adana İnkılap İlkokulu ve Tepebağ Ortaokulu, Kdz Ereğli Lisesi)
Dışişleri Bakanlığında 40 yıl hizmet ( 1979-2019)
Merkez ve yurt dış misyonlarda ( Hindistan, Libya, Çekoslovakya, İngiltere, İran, Avustralya, Arnavutluk ve Güney Sudan’da ) diplomatik görevler
****
Ulusların, varoluş ya da yok oluş süreçlerini ilgilendiren tarihi dönemeçler, toplumsal hatıraları canlı tutmak, zihinleri tazelemek adına ya coşkulu kutlamalarla ya da yaslarla anılır.

Kurtuluş mücadelemiz ve Cumhuriyetimizin 100. yılı, bu anlamda en anlı şanlı kutlamalarla hatırlanacak tarihi dönüm noktalarımızdandır.

Mustafa Kemal’in İsmet Paşa’ya ‘‘ Siz orada yalnız düşmanı değil, milletin makûs talihini de yendiniz’’ ifadesinde ruhunu bulan, yedi düvelden işgalcilere karşı kazanılan kurtuluş savaşımız ve Cumhuriyet, tarihimizin en anlam yüklü zaferidir.

Yüzüncü yıl kutlamaları, ulusal direniş hareketinin Samsun’dan ilk adımlarının atıldığı 19 Mayıs 1919’un bu yıl idrak ettiğimiz 100. yılı ile başlamıştır. Bu süreç yüzüncü yıla, 29 Ekim 2023 Ankara kutlamalarına uzanacaktır.

*** 

Mustafa Kemal ve silah arkadaşlarının önderliğinde Anadolu’da birçok cephede başlayan ulusal direniş ve istiklal savaşının ardından ilan edilen Cumhuriyet, bizim için olduğu kadar, dönemin mazlum ulusları için de emperyalizme karşı ümit aşılayan, model oluşturan bir zaferin simgesi olmuştur.

Yüzüncü yıl kutlamalarının, tarihi önemini yansıtacak anlam ve ağırlıkta törenselleştirilmesi, hazırlıkların belirli bir strateji çerçevesinde ülke çapında şimdiden titizlikle ayrıntılandırılması başarıyı arttıracaktır.

Bu bağlamda, dilimize şimdiden yerleşebilecek, 10. yıl marşı heyecanında bir ‘Yüzüncü Yıl Marşının’ kitlelere mal edilmesi önceliğimiz olmalıdır.

***

Uluslararası boyutu göz ardı edilmeden, Dünya çapında etki yaratacak şekilde hazırlanacağımız 100. yıl kutlamaları, ulusal bir proje çalışması kapsamında resmi kuruluşlarımızın yanı sıra sivil toplum, meslek ve sanat kuruluşları, üniversiteler, basın kuruluşları ve Kent Konseylerinin katkıları ile olgunlaştırılmalıdır. Toplum kesimlerinin tamamının mümkün olduğunca katılının sağlanması ise ulusal coşkuyu katlamalı şekilde yükseltebilecektir. Bu yelpazede hiç kuşkusuz yurt dışında yerleşik vatandaşlarımıza, soydaşlarımıza ve dost ülke halklarının ilgisine de hitap edilmelidir.

Dışişleri Bakanlığının geçtiğimiz haftalarda yayınladığı, milli mücadele dönemlerine ait belgeleri içeren ‘ 100. Yılında 1919 ’ arşivi, bu kapsamda örnek bir kurumsal çalışmayı oluşturmuştur. Resmi kurum ve sivil kuruluşların kendi alanlarında benzeri çalışmaları hayata geçirmesi kalıcı eserler verilmesinde sinerji yaratacaktır.

***   

Yüzüncü yıl etkinliklerine toplum kesimlerimizin aynı ortak coşku ve anlayış ile iştiraki, ulusal coşku ve birlikteliğin pekiştirilmesi açısından tarihi önemdedir. Son yıllarda bazı ulusal kutlamalarımızda tanık olduğumuz duygusal ayrışımlara, bölünmelere, paralel kutlama girişimlerine zemin oluşturulmamasına dikkat göstermelidir. Ulusal coşku, günümüz siyaset eğilimleri ve arayışlarından uzak durularak, dönem ruhu öne çıkarılarak yaratılabilir.      

Cumhuriyetimizin 100. yılı kutlamalarını toplum olarak sahiplenme ruhu içinde, bu ilk merhabamızda sevgi, saygı ve esenlikler dilerim.

Hasan Sevilir Aşan

asanlar@hotmail.com

Murat Terzi
20.08.2019 10:41:33
Mukemmel Hasancim Tamamen katiliyorum.insallah but 100 yil daha Ayni inanc, ayni direnc gunes ufuktan simdi so far yuruyelim arkadaslar

Murat Terzi
20.08.2019 10:41:57
Mukemmel Hasancim Tamamen katiliyorum.insallah but 100 yil daha Ayni inanc, ayni direnc gunes ufuktan simdi so far yuruyelim arkadaslar

Nurhayat Bezgin
20.08.2019 11:11:24
Muhteşem bir yazı...Kaleminizde sağlık değerli Mülkiyeli arkadaşım.Kenetlenmeyi bilmeyen toplumlar dağılmaya mahkumdur.Birliktelik ise aynı ülküye sahip olmayı mümkün kılan olaylarla,günlerle,tarihlerde tazelenir... Cumhuriyetimizin 100.yılını kutlayabilmek büyük bir ayrıcalıktır...onurdur... şanstır... Bu güzel yazı için teşekkürlerimi kabul ediniz lütfen.

Alev Atılgan
20.08.2019 12:30:26
Yazın hayatı hiç şüphesiz sizinle daha da zenginleşecektir. Kutluyor başarılarınızın devamını diliyorum. Geniş anı, birikim ve bilgilerinizi zevkle takip edeceğiz, yolunuz açık olsun.

Hüseyin Kenan Gören
20.08.2019 14:08:32
Merhaba, Yerinde uyarıları içeren, sömürgecilere karşı ulusal kurtuluşumuzu ve çağdaş yapılanmamızı gündemde tutacak yazını gururla okudum. Dilerdim ki, devleti yönetenler bu yazındaki uyarılara gerek kalmayacak şekilde "100. Yıl" kutlamalarını çok önceden düzenlemiş olsunlar. Kurtuluş Savaşı'mızın başlangıcı olarak gördüğüm 19 Mayıs 1919'u nasıl geçiştirmeye çalıştıklarını üzülerek yaşadık. Gelecek beş yıllık süreçteki "100. Yıl" anmaları, kutlamaları da böyle geçiştirecekler diye üzülüyorum. Yazın bu yüzden çok önemli. Yeni yazılarını heyecanla bekliyorum. Sevgiyle kal. Hüseyin Kenan Gören - Lüleburgaz/Kırklareli

Şahin Bey
21.08.2019 20:05:03
Kaleminize sağlık Sn.Büyülelçim yazılarınızı zevkle takip edeceğiz. Antep'ten kucak dolusu sevgiler.

Hasan Sevili Aşan
23.10.2019 11:10:48
Sevgili Okurlar, kıymetli dostlar, görüş, öneri ve eleştirileriniz bizim için enerji kaynağı oluşturmaktadır. Minnettarız. Teşekkürlerimizi sunarız

YAZARLAR

  • Perşembe 24.1 ° / 11.6 ° Güneşli
  • Cuma 24.9 ° / 14.2 ° Güneşli
  • Cumartesi 28.3 ° / 15.1 ° Güneşli
  • BIST 100

    8806,72%-0,01
  • DOLAR

    32,25% 0,26
  • EURO

    35,08% 0,67
  • GRAM ALTIN

    2270,84% 0,79
  • Ç. ALTIN

    3854,72% 0,51