Can UĞURATEŞ-Sırası Geldikçe


DEMOKRASİ SINAVI


Zordur uzun mesafeli yürümek. Öyle alış verişe çıkarak veya sahilde zevk için yürüyerek, saatlerce ayakta kalıp, sonra tatlı bir yorgunluğa dönüşmez. Uzun yürüyüşün bir takım kuralları vardır uyulması gereken ve alışkın olmayan, spordan uzak kişilerin, bir anda verdikleri kararla, kilometrelerce ve saatlerce yürümesi, büyük bir meşakkatle, sağlam bir irade gerektirir.

Böyle bir yürüyüşü, sporcu olup bir müsabakaya katılmak ya da askerlik hizmetinin görevlerini yerine getirmek için yapan profesyonellerin dahi yürüyüş mesafeleri sınırlandırılarak, fiziki güçlerini kullanabilecek seviyeyi kaybetmemeleri, sağlıklı olarak görevlerini yerine getirmeleri hedeflenir. Sporcular da askerler de yapacakları yürüyüş öncesi bir takım hazırlıklar yaparlar ve bu hazırlıklarının ardından, hedeflerine ulaşmak için gerekli mesafeleri kurallarına uygun olarak yürür ve ardından bir süre istirahat ederler. Önemli bir konu da askerlerin özel görevleri dışında, yürüyüşlerin süresi, haftalar veya ayları bulmaz. Uzun süreli yürüyüş, özel kıyafet ve ayakkabı, özel olarak ayak bakımı ile fiziki disiplin gerektirir ve yürüyüşün uzamasıyla, bacaklardan başlayarak yukarıya doğru, tüm kaslar, isyan edercesine sıkıntılar ortaya koyar. Vücut, kendini koruma maksatlı olarak, yürüyüşü durdurmak için tüm zorlukları çıkarır.

Uzun yürüyüş sporcuların, askerlerin görevleridir ve hazırlıklıdırlar. Bu konuda yeterli eğitimleri de vardır. Ancak 1948 doğumlu ve sporla çok da alakası olmayan, hayatını bürokrasi içinde geçirmiş bir insanın, kendisine, Ankara-İstanbul arası mesafeyi ve her gün yaklaşık olarak yirmi kilometre yürüyüşü hedef olarak belirlemesi, büyük bir irade, azim ve kararlılık gerektirir. Böyle bir hedef belirlemek için, önemli bedensel sıkıntıların göze alınması gerekliliği ortadayken, bu sıkıntılar nedeniyle, hedefe ulaşılamadığında ortaya çıkacak siyasi sıkıntıların oluşturacağı riski de dikkate almak gerekir.

Böyle büyük riskleri, bir siyasi parti ve özellikle ana muhalefet partisi genel başkanının kabullenmesi, sorunun büyüklüğünü ortaya koyarken, ciddiyetini, hem ülke içindeki farkındasızlıkta ısrarcı kesime hem de tüm Dünyaya duyurmayı amaçlıyor görünümünde.

Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, tüm bu riskleri kabullenerek, 16 gündür, Ankara´dan başlattığı yürüyüşünü, İstanbul istikametinde aksatmadan sürdürüyor.

Yürüyüşe verilen isim, ?Adalet Yürüyüşü? ve hedef oldukça önemli ki Kılıçdaroğlu, Türkiye´de her alanda adaletten uzaklaşıldığını ancak adaletin, her birey için vazgeçilmez olduğunu vurguluyor. Bu açıklamayla da başlattığı yürüyüşün, bir parti hareketi, bir siyasi hareket olmadığını belirterek, bu yürüyüşe, adalet arayan herkesin katılabileceğini söylüyor. Yürüyüşe katılmanın tek şartı adalet arayışı ve yapılan açıklamalar, hiçbir siyasi hareketin, siyasi simgenin bu yürüyüşe kabul edilmeyeceğini gösteriyor.

Adalet Yürüyüşü, 16 gündür, küçük çaplı ve bazen hiç de hoş olmayan müstakil görünümlü protestolara rağmen, başarıyla yapılıyor. Bu yürüyüşün sonunda ortaya çıkacak olan görüntü önemli. Yürüyüşü başlatanlar provokasyonları önleyerek, siyasi figürleri kabul etmeyerek, sloganları hedeften saptırmayarak, demokratik haklarını ideal seviyede yerine getirirken; Hükümetin, bu yürüyüş süresince aldığı ve alacağı güvenlik tedbirleri, vereceği sağlık ve gerektiğinde iaşe hizmetiyle göstereceği demokratik olgunluk, Türkiye için, son dönemlerde hem bölgesel coğrafyasında gelinen jeopolitik hem de ülke içinde yaşanan gelişmelerle oluşan konjonktürde, halen küresel çapta yapılan olumsuz propagandanın yersizliğini ortaya koyarken, Türkiye´de demokrasi algısının, olgunluğu ortaya çıkacak. Yanı Kılıçdaroğlu´nun başlattığı bu hareket başarıyla tamamlandığında, öncelikle halk ama hem muhalefet hem de Hükümet, önemli bir demokrasi sınavından, başarıyla geçmiş olacak.

YAZARLAR

  • Perşembe 24.1 ° / 11.6 ° Güneşli
  • Cuma 24.9 ° / 14.2 ° Güneşli
  • Cumartesi 28.3 ° / 15.1 ° Güneşli
  • BIST 100

    8806,72%-0,01
  • DOLAR

    32,25% 0,26
  • EURO

    35,08% 0,67
  • GRAM ALTIN

    2270,84% 0,79
  • Ç. ALTIN

    3854,72% 0,51