EĞİTİMCİNİN KALEMİNDEN-Kemal Çelikkaya


DEMOKRATİK YAŞAM KÜLTÜRÜ


Demokrasi mücadelesinde siyasi partilerin yeri, düşünen insanlar için çok önemlidir; çünkü ?fikir ayrılıkları´ kabul edilmese de  saygı duyularak,hoşgörü ile değerlendirilmelidir.Böylece hem tartışma hem de barış içinde yaşama olanağı oluşur.Toplum,huzur ve güven içinde yaşar,mücadelesini sürdürür.

Demokrasi bilinci  zayıf olan ya da hiç olmayan insanların oluşturduğu toplumlarda hoşgörü de zayıf olur.Böyle toplumlarda; yönetici olan siyasiler, kendileri gibi düşünmeyen insanları düşmanlaştırarak toplumu ayrıştırıp yönetirler.Ötekileştirilen aynı milletin varlıkları,vatan haini gibi gösterilerek  kendi saflarındakilere egemen olurlar.Böyle yöneticiler egemen oldukları toplumları daima geri bırakırlar.Geri kalmış toplumları yönetmek ancak faşist tedbirlerle mümkün olur. O ülkede bölücülük,terör,yolsuzluk,haksızlık uzar gider.Böyle ülkede barış olmaz.Korku içinde güven duyulmayan bir yaşam,sürer gider.

Toplumu, çağdaş millet haline getirmek zaten uzun bir süre ister.Bilime dayalı,devrimci yeniliklere doğru ,sürekli atılım yaparak koşmak gerekir.Ülkenin yükselmesi ancak kültür,sanat,bilim,teknikle özellikle de ekonomi de başarılı olduğu zaman görülür. Toplumu yönetecek kadro, ileri düşünceden yoksun durağan bir yapıya sahip olursa  o ülkede gelişme beklemek hayal olur.  

Osmanlının 600 yıllık imparatorluğunda,yetenekli yöneticiler başa gelince imparatorluk yaşamaya devam ediyor;Fakat babadan oğla dönüşen bu sistemde, yeteneksiz kişiler yönetmeye kalkınca Osmanlının çöküşü gerçekleşti.

Bilimin ve cehaletin arasındaki fark ,halk tarafından net anlaşılıncaya kadar demokrasi sorunumuz da hep var olacaktır.Bu sorunun çözülmesi için ?çağdaş eğitimin? kültür,sanat yetilerimizin daha da geliştirilmesi gerek.

 Mustafa Kemal;Cumhuriyetle birlikte hızla Köy Enstitüleri,eğitim projeleri,sosyal ve kültürel devrimler yaparak bu alanlardaki çabalar çok önemlidir.Bu topluma, bilim ve sanatta çok önemli yetenekler kazandırdığı da bir gerçektir.

Umut,halkımızın büyük çoğunluğunun laiklik ilkesini doğru anlamasıdır. Ülkeyi dünyada yüceltecek Atatürk ilkelerine bağlı çağdaş,demokrat kadrolar da yönetime gelerek  umut yeniden oluşacaktır. Muhtaç olduğumuz güç,çağdaş ve bilimsel eğitim sistemidir.Halkımıza laikliğin dinsizlik olmadığını kavratmaktır.Bunu mevcut cumhuriyet aydınlarımız başaracak yeterliliktedir.İnanıyorum,sevgili okuyucularım.

Ülkemizin kalkınması ve geri kalmaması konusunda sizlerin  de bildiği iki örnek vermek istiyorum;

Birincisi:Bir devletin yöneticileri bilim,kültür,sanat temelinde kurallarla yönetilirse o ülke bu  süreç sonucunda, uluslar arası alanda saygınlık kazanır.Mustafa Kemal Atatürk Türkiye´si buna en güzel örnektir.

İkincisi:Bir ülkenin kuruluş ilkesi, bilim temelinde olmadığı zaman ve tek adam yönetimiyle idare edildiğinde, emperyalist ülkelerce devlet pay edilir.Yetenekli bir yönetici gelir,devleti imparatorluk seviyesine tekrar çıkarır.  Umutla Kalınız.

Kemal ÇELİKKAYA

YAZARLAR

  • Cuma 24.9 ° / 14.2 ° Güneşli
  • Cumartesi 28.3 ° / 15.1 ° Güneşli
  • Pazar 28.3 ° / 15.7 ° Güneşli
  • BIST 100

    9079,97%3,10
  • DOLAR

    32,35% 0,15
  • EURO

    34,93% -0,09
  • GRAM ALTIN

    2322,96% 0,18
  • Ç. ALTIN

    3843,45% 0,00