Cezmi DOĞANER


DİL GELİŞİMİ VE OKUMA


Bir dilin öğrenilmesi çocuktan çocuğa değişmektedir. Bazı çocuklar dili daha çabuk ve diğeri ise daha geç zamanda öğrenebilir. Bu faktörler çocuğun içinde veya dışında olabilir.
Çocuğun içindeki faktörleri kısaca şöyle sıralayabiliriz.

a) Kişilik: Dilin gelişmesine yardımcı olan faktörlerden birisi sosyal-ilişkidir. Bu istenilen yönde olmasa-gelişmemişse- dilde bir gerileme görülür ve geç öğrenilir.

b) Kendine güvenmede bu faktörlerden birisidir ve önemlidir. Çünkü, çocukta kendine güvenme olmasa, bu aksi yönde etki eder, ve çocuk kendini iyi hissetmediğinden dolayı da istediği gibi konuşamaz. Bu faktör genellikle ikinci bir dili öğrenen çocuklarda görülmektedir ve aksi yönde etki etmektedir ve dilin gelişmesi, öğrenilmesi zaman almaktadır. Halbuki, daha kısa bir sürede de öğrenilebilir eğer bu unsur bir rol oynamazsa.

İkinci faktör ise çocuğun dışında olan yani dilin gelişmesine etki eden en önemli faktör sosyal-ekonomik sebepler, ailenin eğitim ve kültür düzeyi ve benzerleri. Bu demek değildir ki bu aile çocukları dilini iyi geliştirmemekte, yalnızca tempo biraz yavaş ilerlemektedir.

Evde ise büyükler tarafından hiçbir zaman bir hikaye okunmamış ve bu çocuklarla oyun ve benzeri gibi şeyler yapılmamıştır.

Çocuklar biyolojik olarak normal gelişmekte, ama konuşma yani dil istenilen düzeyde gelişmemektedir.

Başarılı  olmanın  en  önemli  yollarından  biri  de  okumaktır. Okuyan  insanın sürekli  olarak  kültürü,  bilgisi   artar;  kelime  hazinesi  zenginleşir;  anlatımı  gelişir.

Kitap okura yeni bir ufuk, yeni bir pencere açar. Kitap okuru bazen sarsmalı, düşündürmeli, bir düğümü çözmeli, bir soruyu yanıtlamalı. Kitaplar yaşamda önümüze çıkan nedir, niçin, nasıl türünden sorulara yanıt aramalı. Yani kitap dediğin karanlıkta kalan bir soruyu aydınlatır.

Okuma kişinin dünyasını genişleten kişiliğini şekillendiren onu başkalarına bağlayan önemli bir araçtır. Ömür boyunca kullandığımız en etkili bir öğrenme aracıdır. Bundan ötürüdür ki bütün toplumlarda o toplumun bireylerini okur hale getirme bugün üzerinde önemle durulan temel sorunlardan biridir. Genellikle bireyleri gerçek anlamda okumayı öğrenmiş toplumlar uygar ve ileri toplumlar arasında sayılır. Okuma insanlara gerçek anlamda özgür kılar. Çünkü insanları bilgisizliğin ve yanlış inançların pençesinden ancak okuma kurtarabilir.

Okumanın bu toplumsal değeri yanında kişisel yönden de birçok yararları vardır. Yaşantılarımızı zenginleştirir. Davranışlarımızı ve duygularımızı da geniş ölçüde etkiler. Okuyan  insan, çevresinde  ve  dünyada  olup  bitenleri  daha  iyi  kavrar;  daha  iyi  duyar  ve  düşünür;  çağının  adamı  olmaya  çalışır.

Atalarımız: ?Ağaç  yaş  iken  eğilir? demişler. Okuma  alışkanlığı da  küçük  yaşlarda  elde  edilir.  Öğrencilik  yıllarında  okumasını  öğrenemeyenler  yaşları  ilerlediği  zaman,  okumakta  güçlük  çekerler.  Oysa  insanın  kendini  sürekli  olarak  yenilemesi,  yetiştirmesi  için  sadece  öğrencilik yıllarında  değil,  bütün  hayatı  boyunca  okuması  gerekmektedir.

 ?İnsan,  düşündüğü,  düşünebildiği  için insandır. Düşünebilmek, bir şey yaratabilmektir.  Her anki  yaşayışı daha  sonrakiler  için  dinamik  bir  kaynak haline  getirmektir. Bir  anki hayatın hem  geçiciliğini,  hem de  sürekliliğini sağlamaktır.  Var  olanın daha  çok varlığını  mümkün  kılmaktır.  İnsan  düşünme  gücünü,  her  an karşılaştığı  çeşitli  sorunların  çözümlerini  aramak,  sürekli  olarak  düşünmek  suretiyle geliştirir.  İnsanı  daima  yeni  sorunlarla  karşı  karşıya  getiren,  düşünmeye  teşvik  eden   şeylerden  biri de kitaptır.?

Sonuç olarak, anneler, babalar çocuklarınıza kitap okuyunuz ve kitap okuma alışkanlığı kazandırınız.

Çocuğunuzun  kitap okuma alışkanlığı olmasını istiyorsanız, işe, ona oyuncakla birlikte kitaplar alarak, kitaplık oluşturarak, birlikte kitap okuyarak başlayabilirsiniz.

YAZARLAR

  • Cumartesi 24.8 ° / 13.8 ° false
  • Pazar 25.4 ° / 14.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 25.6 ° / 13 ° Güneşli
  • BIST 100

    9693,46%1,77
  • DOLAR

    32,58% 0,35
  • EURO

    34,75% 0,10
  • GRAM ALTIN

    2507,64% 0,95
  • Ç. ALTIN

    4181,01% 0,22