Ahmet DOKUZOĞLU-NE DEMİŞTİK?


DOSTLAR BENİ HATIRLASIN


                 Bu gün çok yoruldum.

                Uzunca bir yolculuktan sonra köye geldim. Yayla yollarını genişletiyorlardı. Devletin dozerleri, kepçeleri, greyderleri yollara dizilmiş harıl harıl çalışıyorlardı. Yollar artık eskisi gibi taşlık kayalık değildi. Bayağı genişletilmiş ve dere yatakları doğrultulmuştu. Bu çalışmalar iki saatte geldiğimiz yayla yolunu bir saat on beş dakikaya düşürmüştür. Bu sebeple başta Osmaniye Valimizi ve Kadirli Kaymakamımızla Özel idare çalışanlarını kutluyorum. İyi yoldasınız. Bu hizmetler size büyük itibar sağlayacaktır. Fakat bizim beklediğimiz asıl yol asfaltlanmış yoldur. Artık Yayla yollarında toz duman görmek istemiyoruz. İnşallah asfalt çalışması gecikmez ve kısa zamanda tamamlanır.

              Bu konulara girmişken Savrun barajından da bahsetmek istiyorum.

              Bizim köyün orta kısmına büyük bir baraj yapılacak. Adı SAVRUN ÇAYI BARAJI.2010 Yılından bu yana yapıldı yapılacak haberleri alıyoruz. Sayın Millet Vekilimiz Mücahit Durmuşoğlu birçok konuşmasında bu konuyu işlemiş, müjde olarak da vatandaşlarımıza duyurmuştu. Her nedense konuşulan sözler dışında bir santim ilerlemiyor. Önce;

          ? 2017 Ocak ayında başlanacak.? dendi. Daha sonra Mart ayına ve Temmuz ayına atıldı. Şimdi ise Eylül ayında başlanacak sözü söyleniyor. Her üç ayda bir, üç ay ileri aktarılan Baraj çalışması oyalama taktiğine dönüştü. Ne zaman başlanacağına dair bir türlü karar verilemiyor. Sayın Millet Vekilimiz Mücahit DURMUŞOĞLUNA duyurmak isterim.

              Geçen hafta Kadirli Öğrenci kurultayına çağırdılar. Başta sevgili hemşerim Duran İSAOĞLU´na ve emeği geçen herkese teşekkür ederim. Güzel bir çalışma. Ülkemin her yanına dağılmış, Kadirli´li öğrencilerimizi birbirlerine kenetlenmiş şekilde görmek bizlere gurur veriyor. Milli Eğitim İlçe Müdürümüz Sn. Sami Cömert Bey 29.000 Öğrencimizin olduğunu söyledi. Bu bile gurur verici bir olay. Benim memleketimin insanları okumayı çok sever. Belki bizim kitaplarımızı beğenmemiş olabilirler. Fakat ülkenin her köşesinde bir hemşerimin görev yaptığını, okuduğunu ve çalıştığını biliyorum. Onlarla da gurur duyuyorum. Onları bir araya toplayan herkese de teşekkür ediyorum. Kadirliler yiğittir. Kadirliler dürüsttür. Kadirliler memleketini kendi canından çok sever. Bu nedenle onların bir araya gelmesi herkes için bir kıvançtır.

            Bu arada aynı gün ÇUKUROVA RADYOSU canlı yayında bayram mesajı istediler. Onlara şöyle dedim.

           ?Bayramlar insanın insana yaklaşması emridir. Hele kurban bayramı sosyal yönden en etkili olan bir bayramdır. Bu bayramda herkes bir komşusuna varsın ve bayram şekerini istesin. İnanıyorum ki o komşusu size bayram şekeri verirken gözlerinin içi gülüyor ve memnun kalıyordur. İşte bayram budur.?

          Birçok yerden dinleyenlerin olduğunu ve telefonumun bayağı çalındığını gördüm. Demek ki hala radyolar dinlenmekte. Bu da bizlere bambaşka bir gurur vermektedir.

          Başta da söyledim ya bu gün bayağı yorgunum. Yaylanın tozlu yollarından daha kötü çocukluk arkadaşım, amcam oğlu İsmail´in öldüğünü duydum. Çok üzüldüm. Yaşı benden bir yaş küçüktü. Okumamıştı. Çocuk yaşlarda bir kahveye girmiş, içki, kumar, sigara gibi bütün kötü alışkanlıkların esiri olmuştu. Ve kaçınılmaz son onu geçen yıl yakalamış, akciğer kanseri olmuştu. Doktorlarımız elinden geleni yapsa da geç kalınmış hastalık bir türlü önlenememişti. Ve o son durak bugündü.

           Amcam oğlu doğru dürüst bir hayat yaşayamamıştı. Hayatı rezilliklerle, iş aramakla veya ucuz işlerle geçmiş, zor bela yeni emekli olmuştu. Belki de yorgun oluşumun asıl sebebi buydu. Kendisine Allahtan rahmet diliyorum. Onunla ilgili bir hikâyemi sizlere aktarmak istiyorum.

              Çocuktum. Sanırım ortaokula gidiyordum. Amcam oğlu da bir kalaycının yanında çıraklık yapıyordu. O günlerde sinema çok önemliydi. Akşam ve İkide sinemalar tıklım tıklım insan kaynardı. Sinemaya giriş; kişi başı yüz yirmi beş kuruştu. Amcam oğlunda bir lira, bende ise yirmi beş kuruş vardı. Bu terside olabilir. Ona,

             Bir lirayı bana vermesini benimde sinemaya gitmem gerektiğini ima ettim. O ise                ?Yok ta yok.? dedi. Hatta benim yirmi beş kuruşu kendisine vermemi istedi. Bende ona;? yok? dedim. Bir türlü anlaşamadık. Birlikte sinemanın bulunduğu yere geldik.

            Yolun kenarında büyükçe bir tabla vardı. Orada çarkıfelek çeviriyorlar, kazanana yedi buçuk lira veriyorlardı. Sanırım on iki veya yirmi dört kutucuk vardı. Her kutuya yirmi beş kuruş koyuyorsun, hangisinde durursa o yedi buçuk lira alıyordu. Gerisi çarkıfelek sahibine kalıyordu.

             Amaca oğlu ile birlikte onun başına geldik. Bir süre seyrettikten sonra elimdeki yirmi beş kuruşu dokuz numaraya bastırdım. Çarkıfelek döndü döndü ve dokuz numarada durdu. Heyecandan ne yapacağımı şaşırdım. Yedi buçuk lira benim için büyük paraydı. Adam parayı elime sayınca hemen iki buçuk lirasını amcaoğluna verdim ve bilet almasını istedim.

         Amcaoğlu gişelere koştu ve iki bilet aldı. Bende geri kalan parayla numaralara bastırmaya devam ettim. Çok geçmeden elimdeki bütün paraları orada kaybettim.

         Bir yandan sevinerek biryandan da üzülerek o gün sinemaya birlikte gittik. Ondan sonra Amcaoğlu ile birlikte olamadık. Bazen diyorum ki;

           ? Bu dünyada işimiz bitti. Anamız orada, babamız, amcamız, kardeşlerimiz ve arkadaşlarımız hep orada. Bu dünyadaki tanıdığımızdan çok ortadaki tanıdıklarımız var. Demek ki yaşam denen şey böyle bir şey. Bu dünyada iyi insan olmak her şeye bedel. Belki de şu yazımı bile geri de bir şeyim olsun diye yazıyorum. Ne demiş Âşık Veysel

            Ben giderim adım kalır

            Dostlar beni hatırlasın.

            Düğün olur bayram gelir,

            Dostlar beni hatırlasın

 

            Can bedenden ayrılacak,

            Tütmez baca yanmaz ocak,

            Selam olsun kucak kucak

             Dostlar beni hatırlasın,

           Üstat böyle söylemiş. Bizde onu andık. Artık zaman yaklaşıyor. Bu gün ona yarın bana. Radyoda dediğim gibi. İsterim ki ölmesin çocuklar. Kurşunlar tükensin bitsin kavgalar. Savaşlar dursun istiyorum. Herkese selamlar.

            

YAZARLAR

  • Cuma 24.9 ° / 14.2 ° Güneşli
  • Cumartesi 28.3 ° / 15.1 ° Güneşli
  • Pazar 28.3 ° / 15.7 ° Güneşli
  • BIST 100

    8806,72%-0,01
  • DOLAR

    32,25% 0,26
  • EURO

    35,08% 0,67
  • GRAM ALTIN

    2270,84% 0,79
  • Ç. ALTIN

    3854,72% 0,51