(DEFTER) Büyükelçi Hasan Sevilir AŞAN


EDEBİYATIN MUSTAFA KEMAL’İ: YAŞAR KEMAL


Arnavutluk’taki görevim sırasında en heyecan duyduğum etkinliklerden birisi 2013 Mayısında, Arnavutluk Kültür Bakanlığı ve Tiran Üniversitesi ile birlikte düzenlediğimiz ‘Yaşar Kemal Edebiyat Buluşması’ idi.
Arnavut akademisyenler, edebiyatseverler, Yaşar Kemal okurları ve sanat çevrelerinin samimi ilgisiyle gerçekleşen buluşma, Yaşar Kemal’in Arnavutluk Yazarlar Birliğinin daveti üzerine 1983 yılında Arnavutluk’u ziyaretinde edebiyat söyleşisi yaptığı, o zamanlar Yazarlar Birliği’nin merkezi iken şimdi Kültür Bakanlığına ait tarihi binanın aynı salonunda düzenlendi. 


Yaşar Kemal’in ( aramızdan ayrılışından iki yıl önceydi) sağlık nedenleriyle iştirak edemediği konferans sırasında açılan sergide, kendisi de tanınmış bir şair ve yazar olan o zamanki Arnavutluk Kültür Bakanı Visar Zhiti ve Arnavut edebiyatının büyük isimlerinden, yazarımızın yakın dostu Dritero Agolli’nin özel koleksiyonlarından temin edilen fotoğraf ve belgeler yer aldı.
***
Kültür Bakanı Visar Zhiti, Arnavutluk’un yaşayan en tanınmış şairlerindendir.  Balkanların demir perde gerisine düştüğü, Arnavutluk’un Enver Hoca döneminde, şiirleri rejim karşıtı bulunarak 18 yıla mahkum olmuş, 7 yıl hapisliği takiben cezasının devamını tuğla fabrikasında çalışarak tamamlamıştır. İstanbul üzerine de çok sayıda şiirleri olan Zhiti, Yaşar Kemal edebiyatına hayrandır. 
*** 
Bakan Zhiti, Yaşar Kemal 1983 yılında Yazarlar Birliğinin daveti üzerine Arnavutluk’a geldiğinde büyük heyecan yaşadıklarını, düşünce suçundan dolayı hapiste olduğu için kendisi ile tanışamadığını, Yaşar Kemal’i hapishane yıllarında okuduğu kitaplarından tanıdığını anlatmıştır.
Yaşar Kemal’in Türkiye’nin ve Balkanların olduğu kadar, Dünya edebiyatının bilinen en büyük değerlerinden biri olduğunu ifade eden Kültür Bakanı Zhiti, Yaşar Kemal’in dünya edebiyatına yön veren ustalardan biri olarak kurucu role sahip olduğunu, yeni edebiyatın Mustafa Kemal’i olarak kabul gördüğünü kaydetmiştir.
*** 
Yaşar Kemal edebiyatı buluşmasında, yazarımızın özel mesajını içeren mektubu Arnavutluk’un tanınmış sinema ve tiyatro oyuncusu Bujar Asqeriu tarafından okunmuş, Nebil Özgentürk’ün büyük ilgi gören Yaşar Kemal Efsanesi belgeseli gösterilmiştir. Buluşma, barışa, insanlığa katkısı olan tüm ortak değerlerimizin bu şekilde anılıp, selamlanması dileğiyle sona ermiştir.
***
Kültür Bakanı Zhiti ile birlikte, sağlık nedenleriyle konferansa katılamayan Yaşar Kemal’in yakın dostu tanınmış Arnavut yazar Dritero Agolli’yi yaptığımız teşekkür ve nezaket ziyareti vesilesiyle Balkanlar cephesinden Yaşar Kemal ve çağdaş Türk edebiyatı üzerine gelişen sohbet başka bir yazımızda konu edilecektir.
Esenlik dileklerimle.

Serap Kalayci
7.10.2019 14:25:41
Turk edebiyatinin cinarlarindan Yasar Kemal'i saygiyla aniyorum.

YAZARLAR

  • Cumartesi 31 ° / 16.7 ° false
  • Pazar 35.8 ° / 19.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 30.8 ° / 18.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • BIST 100

    9809,64%0,96
  • DOLAR

    32,58% 0,30
  • EURO

    35,07% 0,29
  • GRAM ALTIN

    2457,40% 0,88
  • Ç. ALTIN

    3991,84% 0,00