Vahit ŞAHİN


EMPERYALİZMİN İNSANİ FELAKET HARİTASI (2)


Afrika Kıtası

Birleşmiş Milletler´e göre Güney Sudan, kuzeydoğu Nijerya, Somali ve Yemen´de yaklaşık 20 milyon insan açlık ve salgın hastalıklarla boğuşuyor.

Afrika kıtasının en doğusunda yer alan Somali´de, 6 milyondan fazla kişi yiyecek yardımına muhtaç durumda. Kuraklık, kıtlık ve IŞİD bağlantılı selefi cihatçı Eş-Şebab grubunun varlığı ülkeyi ve halkını umutsuz bir hale sürüklüyor.

BM´nin Dünya Gıda Programı´na göre kuzeydoğu Nijerya´da 120 bin kişi açlıkla boğuşuyor. Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği, kuraklıktan etkilenen bölgelerde (Yemen, Kuzeydoğu Nijerya ve Somali) 5´te birinden fazlası mülteci olmak üzere 20 milyon insanın yaşadığını aktarıyor. Güney Sudan ve Somali´deki iç çatışmalar ve Nijerya´da IŞİD´e bağlı Boko Haram´ın neden olduğu şiddet ve istikrarsızlık, bölgedeki yoksulluk ve açlık tehlikesinin şüphesiz en büyük etkeni.

Güney Sudan´ın kuzeyinde yer alan Bahr el-Gazel bölgesi, açlığın en çok vurduğu bölge sayılıyor. Bölgede 290.000 kişinin gıda yardımı yapılmazsa ölüm riskinde olduğu bilgisi veriliyor. Yerel topluluk liderleri, kuzey Bahr el-Gazel için hala 200 bin ton gıda ihtiyacı olduğunu söylüyor. Kuzey Bahr el-Gazel bölgesi, 1.4 miyonluk bir nüfusa ev sahipliği yaparken Güney Sudan´ın üç yıldır süren iç savaşında diğer bölgelere kıyaslanırsa çatışmaların daha az gözlendiği söylenebilir. Ancak sert iklim koşulları, merkeze uzaklığı ve artan enflasyon nedeniyle bu bölge açlıktan ciddi manada etkilendi.

Nijerya´ya ile ilgili Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu´ndan (UNICEF) yapılan son açıklama, durumun vehametini gözler önüne serdi. UNICEF, eğer dünya toplumu harekete geçmezse önümüzdeki sene 90 bin çocuğun açlıktan öleceğini ilan etti. Bu aynı zamanda günde 240 çocuğun ölümü anlamına geliyor. Öncesinde El-Kaide´ye bağlı, yakın zamanda ise IŞİD´e bağlılığını ilan eden Boko Haram, Nijerya´da yedi yıl süren saldırıları boyunca 15 bin kişiyi katlederek ve iki milyondan fazla kişiyi yerinden etti. Nijer birliklerini içeren bir bölge kuvveti, son iki yılda bölgenin çoğunu geri aldı ve son yıllarda Boko Haram, komşu Nijer, Kamerun ve Çad´ı da hedef alıyor.

BMMYK, ülkenin kuzeyinde, yaklaşık yedi milyon insanın gıda sıkıntısı çektiğini ve milyonlarca kişinin Borno eyaletinde (Boko Haram´ın kalesi olarak görülen ülkenin kuzeydoğu bölgesi) ve yanı sıra Boko Haram´ın hakimiyet alanı içerisinde kalan kuzey eyaletleri Adamawa ve Yobo´nun da Haziran ayında risk altında olacağı konusunda uyarıda bulundu. Bu bölgelerin nüfusunu milyonlar oluşturuyor.

(Kaynak: Emre Köse ve Turgut Yıldız)

YAZARLAR

  • Cuma 24.9 ° / 15.2 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 24.8 ° / 13.8 ° false
  • Pazar 25.4 ° / 14.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • BIST 100

    9693,46%1,77
  • DOLAR

    32,58% 0,35
  • EURO

    34,75% 0,10
  • GRAM ALTIN

    2507,64% 0,95
  • Ç. ALTIN

    4181,01% 0,22