Ata Alp And


Enflasyon nedir?...

Enflasyon oranları kuşkusuz ki birçok veriye kaynaklık yapabilmektedir. 


Böyle bir terimsel sorunun açıklaması dolaşımda bulunan para miktarıyla satın alınabilir hizmetlerin toplamı arasında oluşan açığın büyümesi sonucunda ortaya çıkarak, fiyatların genel olarak yükselişi ve para değerinin düşmesi şeklinde bir olgu ortaya koyan parasal ve ekonomik bir süreç olarak tanımlanmıştır. 
Yine başka bir şekilde enflasyonun yanıtlanması, mal ve hizmetlerin fiyatlarının yükselmesi olarak da eklenebilir enflasyon için… 
Fiyatların genel düzeydeki böyle bir artışı  
Enflasyon yükseldiğinde canımız yanar… 
Enflasyon düştüğünde ise fiyatlar daha az artacağından dolayısıyla bir düşme ve üşmesi ve insanların horlanan alım gücünün ciddi biçimde artması anlamına gelebilmektedir. 
Enflasyon oranları kuşkusuz ki birçok veriye kaynaklık yapabilmektedir. 
Merkez Bankası’nın para politikalarını da dolaylı yönden etkilemektedir. Nedenine gelince; enflasyon oranlarının, ülkelerin para politikalarının belirlenip uygulandığı bir yer olan Merkez Bankalarının para politikalarını önemli oranda etkilemektedir. Enflasyon arttığında faiz de doğal olarak artması, düşmesi ise daha doğrusu belirlenen enflasyon oranlarından geride seyretmesi ise faizin düşmesine zemin hazırlamaktadır. 
Enflasyon oranlarına koşut bir seyir izleyen faizin değişiminde de önemli rol oynayan enflasyonun ekonomik seyirlerdeki konumunun dengede olması gereklidir ki, bir hak kaybına fırsat verilmesin…  
Bu nedenle…
Enflasyon oranlarının belirlenmesi madem ki bu kadar ciddi bir ekonomik dengeyse, enflasyonun belirlenmesi, daha doğru ve sıhhatli belirlenmesi de milyonların kazanımı ve kaybını da hesaba katan bir önem arz etmektedir.  
Enflasyon, ülkemizde sık sık tartışma konusu olan bir konu haline geldiyse ülkenin gelişim ve kalkınmasını sağlayan ana konjöktürlerden biriyse, enflasyonun tespit edilmesinde önemli bir sorumluluk isteyecektir demektir de. 
Bizde zaman zaman olduğu ve çeşitli suçlamaların yapıldığı üzere enflasyon sepetine talep görmeyen, ihtiyaç maddelerini doldurmak ve böylece enflasyon oranlarının gerçek değerinden sapmasına yol açmak artık yüklü, halkın alım gücü değerini düşürmek ve döviz kurundan faize kadar uzanan, alım gücünün düşmesi gibi bir sıkıntıya yol açabilmektedir ki bunun yarattığı sıkıntının da yatırımlardan alıkoyulma, yabancı sermeyenin gelmemesi gibi ulusal güven bunalımlarına yol açan bir olgudur. 

YAZARLAR

  • Cumartesi 24.8 ° / 13.8 ° false
  • Pazar 25.4 ° / 14.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 25.6 ° / 13 ° Güneşli
  • BIST 100

    9693,46%1,77
  • DOLAR

    32,58% 0,35
  • EURO

    34,75% 0,10
  • GRAM ALTIN

    2507,64% 0,95
  • Ç. ALTIN

    4181,01% 0,22