Ata Alp And


EVLER-8


BOKSÖR RAMAZAN-1
Boksörlerin Avlusu derken, ona vurgulamama asıl neden olan rahmetli Boksör Ramazan Dayı’yı hemen ardına eklemek ev dizi yazısının sırasına aykırı olsa da belirtmek gerekir…
1960’ların başı olsa gerek…
Mirzaçelebi mahallesinde oturduğumuz evde babamın işleri ters gidince pılıyı pırtıyı toplayı gerisin geriye avluya dönerek damı çinkolu tek odada oturmaya başlamıştık. Ben de tam toparlayamıyorum ama bu evin daha sonra nı desem ne desem babamın Hürriyet mahallesindeki günlük olarak kiraladığı faytonun atlarına barınak olduğu bir zaman dilimi de olsa gerek.
İşte güneyi hefkereye bakan bu tek odalı evin hemen karşımızda bulunan babamın dayısı Ali Emmi’ye ait olan iki katlı, önü sofalı ahşap evde Hüseyin Emmi (Bahçeci) ile eşi Emine Abla otururlardı. Emine Abla’nın adı kadınların konuşmalarında “Yaman Emine” diye geçerdi. Fatma, Ramazan, Adile, Ömer, Hasan ve hep gülümseyen Mustafa adlarında çocukları vardı. Evin babası Hüseyin Emmi, yanılmıyorsam bir tablada kuruyemiş, çerez tarzı bir şeyler satarak geçimini sağlardı o yıllardı.
Dönelim Boksör Ramazan Dayımıza…
Ramazan Dayı, boksa başladığında başlangıçta gizli gizli yaparmış. Babası Hüseyin Emmi kendisinden eve ekmek getirmesini istermiş ki bunun aksi olan durumlarda da izin vermezmiş.
Derdi geçim olan Hüseyin Emmi daha sonra yumuşama göstermiş biraz…
Ramazan Dayı, boksta yerel, yöresel, bölgesel ve Türkiye çapında başarılar elde ettikçe boks sporu adına onunla ilgilenen spor yetkilileri de daha çok umutla dolmaya başlamışlar; bakmışlar onlar da haytalığa izin vermeyen bir babanın doğal olan, yanlış olmayan bu tavrı da karşılığını almaya başlamış… O zaman işte boks yolu açılmaya başlamış Boksör Ramazan Dayının… Hüseyin Emmi’nin de beklentileri yavaş yavaş olmaya başlayınca bakmış ki bu işte de para var, yumruklarıyla para kazanıyor Ramazan Dayı, o zaman onun boks yapmasına da izin vermiş Hüseyin Emmi.
Avrupa Şampiyonusı’na gitmek üzere otogardan ayrılırken, babasının çarptığı bir adamdan yumruk ve hakaret yemesine dayanamayan Boksör Ramazan hemen koşup müdahale ederek adamı ölümcül bir yumrukla yere seriyor. Böyle olunca da bir kaçma kaçırılma faslı yaşanırken, boks hayatı sonlanıyor. Yurt dışında iyi de para da kazanıyor.

YAZARLAR

  • Cumartesi 31 ° / 16.7 ° false
  • Pazar 35.8 ° / 19.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 30.8 ° / 18.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • BIST 100

    9915,62%2,05
  • DOLAR

    32,42% -0,15
  • EURO

    34,65% -0,66
  • GRAM ALTIN

    2439,28% 0,14
  • Ç. ALTIN

    3999,24% 0,19