(DEFTER) Büyükelçi Hasan Sevilir AŞAN


EVRENSEL BARIŞ SEMBOLÜ 65 YAŞINDA

‘’Barış sembolü, zihinlere kolayca yerleşen, anlamlı ve uyarlanabilir imge olarak kabul görmüş, taşıdığı ütopik umut ve barış mesajı hemen her kültürde ilave izahat gerektirmeden kolayca anlaşılmıştır’’


Dünya çapındayıllardır kullanılan en yaygın barış sembolü.

İlk olarak, soğuk savaşın yerküremizi keskin çizgilerle iki kutba bölmeye başladığı yıllarda, insanlığı yok olmanın eşiğine sürükleyen nükleer silahlanma yarışının protesto edildiği kampanyalarda kullanılmış,zaman içindebarış sembolü haline dönüşmüştü.

Bundan tam 65 yıl önce İngiliz Gerald Herbert Holtom tarafından tasarlanmıştı.

Holtomçiziminde, nükleer silahlanma karşısında çaresizlik içinde kollarınıaşağıya doğru açan, ümitsiz bir insanı tasavvur ettiğinisöylese de sembol daha sonraları umudu öne çıkararak, insanlarda iyi duygular uyandıran gülümseyen yüz olarak algılanıp, yerleşmiş, sevgi vebarış sembolü olarak kabul görmüştü.

1960’lı 70’li yıllarda hippi akımının benimsediği, çiçek çocukların dünyayı dolaştırarak efsaneleştirdiği sembol, popüler kültürde uluslararası barış ve sevgihatırlatmasıydı.

Vietnam’dan başlamak üzeretüm savaşlarda,kadın hakları ve özgürlük hareketlerinde yer alıp evrenselleşti.

Sözle anlatımı zaman alabilecek duyguları sade bir barış simgesinde birleştiriyordu.

O zamana kadar yaratılmış olan en anlamlı, en hatırda kalan, en uyarlanabilir imge olarak kabul görürken,taşıdığı ütopik umut ve barış mesajı her kültürdekolayca anlaşıldı.

KALP İŞARETİ

Ülkemizdeki 2023 seçimlerde ana muhalefet Lideri Kılıçdaroğlu tarafından iki el birleştirilerek yapılan kalp işareti de bir anlamda kitlelerin kolayca benimsediği sevgi ve barış sembolü haline geldi.

Kılıçdaroğlu ile başlayan, daha sonra ittifak ortaklarının miting meydanlarına yayılan ‘’kalbim sizinle’’ mesajı, işaret ve orta parmak ile yapılan V şeklindeki uluslararası zafer işareti gibi, kağıt kalemgerektirmedenkendini anlatan, en az  evrensel barış sembolü kadar pratik ve anlaşılır olmasıyla kabul gördü.

Kalp işareti ve taşıdığı mesaj o kadar benimsendi ki zamanın İçişleri Bakanının seçim otobüsü geçerken sevgi işareti yapan bir genç tuhaf şekilde muhalif diye gözaltına alınmıştı.

BARIŞ MARKASI

Evrensel barış sembolü, altın çağında tüm dünyada modaları etkiledi.Giysilere, tişörtlere, duvarlara, şapkalara, omuzlara kondu. 

Akla gelmeyecek yerlerde kendini gösteriyor, dağı taşı barışla işaretliyordu.Renkli, ışıklı, ışıksız, siyah veya beyaz versiyonları ile kitaplara, kartpostallara, sinemalara, müziklere göz kırptı. Çıkartmalarıyla, afişleri, bayrakları,  posterleriyleaksesuar olarakazımsanmayacak ölçüde kendi sanayisini yarattı.

Sembolün yaratıcısının tek kuruş bile kazanmadığı, kazanmakistemediği bilinir. Holtom, tasarımından telif hakkı talep etmemiş, barış uğruna mücadele veren herkesin onu özgürce kullanmasını istemişti.

MAKE LOVE NOT WAR

Güvercin ve zeytin dalı ile başlayan ilk evrensel barış simgeleriyle birlikte savaştan ırk ayrımına, kadın haklarından özgürlüklere kadar, zaman ve coğrafya farklılıkları demeden toplumsal taleplerde kendini gösteriyordu.

Özellikle bir dönem, yine savaş karşıtlığının popüler ‘’savaşma seviş’’ (Make love not war)söylemiyle eşleşerek, kol kola dünyayı gezip dolaştı.

IMAGINE

Bu bağlamda, dünya çapında barış marşına dönüşen efsane müzisyen John Lennon’ın‘’imagine’’ şarkısının gücünü de bu akıma ekleyebiliriz. 

Bilinen tüm disiplinleri reddeden John Lennon, şarkısında barış içinde yaşayıp, tüm değerleri adilce paylaşaninsancıl birdünyaya özlemini anlatıyordu.

Imagine hala romantik bir dünyanın temel taşlarını kurma yönündekidavetini sürdürmekte.

NOSTALJİ

Sözkonusu ettiğimiz barışçıl söylem ve simgeler, dönemlerindebüyük kabul görüp, alkışlarla taltif edilmesine rağmenvahşi emperyal paylaşım vecan yakan tahripkar savaşların enerjisini azaltmayayeterli olamadı.

Habis savaş severlerinkendi bildiğini acımasızca okumaya devam ettiğidünya düzeninde,bizim kuşaklarla yaşıtBarış Sembolüartık maalesef arada bir hatırlanan nostaljileri yansıtır oldu.

YAZARLAR

  • Cumartesi 31 ° / 16.7 ° false
  • Pazar 35.8 ° / 19.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 30.8 ° / 18.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • BIST 100

    9915,62%2,05
  • DOLAR

    32,42% -0,15
  • EURO

    34,65% -0,66
  • GRAM ALTIN

    2439,28% 0,14
  • Ç. ALTIN

    3999,24% 0,19